21 °C Budapest

Milliárdokból ösztönöznék a halfogyasztást

Pénzcentrum
2010. május 11. 08:47

Hárommilliárd forint támogatást osztana szét az agrártárca a Halászati Operatív Program közös érdekeket célzó intézkedések prioritásában. A pénzt a magyar halfogyasztás növelésére, illetve az értékesítés támogatására szánja a tárca -írja a Napi Gazdaság.

A tervek szerint a fogyasztást ösztönző közösségi marketingprogram mellett egy halászati kooperációs tudásközpont létrehozását is támogatná a program.

Bár még mindig jóval a világátlag alatt van a magyar fogyasztás - az EU-ban is utolsók vagyunk -, 2002-höz képest sikerült több mint 30 százalékos növekedést elérni e téren. Így jelenleg 4,19 kilogrammon áll az egy főre eső éves hazai halfogyasztás.

Ennek körülbelül a fele származik belföldi termelésből - ez a természetes fogás nélkül évi 11 ezer tonnát tesz ki, azzal együtt pedig 22 ezer tonna körül alakul évente. Amit belföldön megtermelünk, az többnyire itt is fogy el, az export elenyésző hányadot tesz ki. A tradícióknak megfelelően javarészt pontyfogyasztásról van szó, de az utóbbi időben dinamikusan növekedett a Magyarországon termelt afrikai harcsa eladása is.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?