30 °C Budapest

Támadják a Tescót! - Mégsem annyira környezetbarát

Pénzcentrum
2010. március 13. 11:02

Elbomlik ugyan a Tesco "környezetbarát" zacskója, de nem úgy, és nem annyi idő alatt, ahogyan sokan gondolják  - állítja egy brit kormányzati tanulmány.


A kritizált szatyor - Fotó: dailymail.co.uk

Károsabb a környezetre a Tesco legújabb "100%-osan elbomló" zacskója, mint az a nejlonszatyor, amit kiváltott vele az élelmiszer-kiskereskedelmi áruházlánc - írja a Daily Mail.

A tanulmány által kritizált, az Egyesült Királyságban forgalmazott lebomló nejlonszatyor vélhetően ugyanaz a modell, mint aminek segítségével a Tesco a magyarországi nejlonzacskó-fogyasztást is vissza kívánja szorítani. A cég a magyar zacskóról a következőket kommunikálta korábban: A Tesco Magyarországon elsőként vezette be a száz százalékosan lebomló bevásárlótáskákat, amelyek a több száz évig szennyező hagyományos műanyagokkal ellentétben másfél év alatt teljesen lebomlanak komposzt-körülmények között.

A brit tanulmány megállapította, hogy az új szatyor ugyanúgy műanyagból készül, mint a régebbi, azonban olyan extra adalékanyagokat tartalmaz, amiknek köszönhetően, tartós hő illetve napfény hatására (oxodatív lebomlással) a szatyor finom porrá esik szét. Ez a por pedig káros lehet a madarak, a rovarok és az emlősök számára is.

A kutatás szerint a zacskó lebomlási ideje is lassabb annál, mint amit az áruház állít. Akár 5 évet is igénybe vehet mire a műanyag szatyor végleg megsemmisül.

Mit takar az oxodatív lebomlás?
Az oxidatív biológiai bomlás egy olyan adalékanyagot használ, ami csak akkor kezdi meg a müanyaglánc lebontását, amikor az oxigén, hő és nedvesség hatásának van kitéve. Bár ez a technológia igen elöljáró ezzel a fajta degradációval, a marketinganyagok azt sugallják, hogy amint a müanyagdarabok elég kicsi fragmentumokra (darabokra) bomlanak, egy második fázis kezdődik meg, amelyben mikrobák tudják befejezni a bomlás folyamatát biodegradáció útján.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez bár igaz lehet, mégis rendkívül nehéz igazolni, mivel a müanyag fragmentumoknak a mikrobák szintjéig kell lebomlaniuk. Különböző jelentések szólnak arról, hogy mi marad a talajban és a levegőben, miután a termék oxidatív degradációval lebomlott. Ezek között lehetnek nehéz fémek, könnyü fémek, sók és CO2. (Forrás: biogreenproductshungary.com)

 


Dan Norris

A fogyasztókat a lebomlás szó könnyen megtévesztheti, ugyanis az oxodatívan lebomló műanyagok nem komposztálhatóak - mondta a brit környezetvédelmi miniszter, Dan Norris, és hozzátette: az így lebomló anyagok nem szakszerű lerakása akár káros hatással is a környezetre. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a frissen publikált tanulmánynak köszönhetően mind a gyártók mind pedig a forgalmazók megfontolják azon kijelentéseiket, miszerint az ilyen módon lebomló szatyrok környezetbarátabbak a hagyományos műanyag társaiknál.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?