29 °C Budapest

Támadják a Tescót! - Mégsem annyira környezetbarát

Pénzcentrum
2010. március 13. 11:02

Elbomlik ugyan a Tesco "környezetbarát" zacskója, de nem úgy, és nem annyi idő alatt, ahogyan sokan gondolják  - állítja egy brit kormányzati tanulmány.


A kritizált szatyor - Fotó: dailymail.co.uk

Károsabb a környezetre a Tesco legújabb "100%-osan elbomló" zacskója, mint az a nejlonszatyor, amit kiváltott vele az élelmiszer-kiskereskedelmi áruházlánc - írja a Daily Mail.

A tanulmány által kritizált, az Egyesült Királyságban forgalmazott lebomló nejlonszatyor vélhetően ugyanaz a modell, mint aminek segítségével a Tesco a magyarországi nejlonzacskó-fogyasztást is vissza kívánja szorítani. A cég a magyar zacskóról a következőket kommunikálta korábban: A Tesco Magyarországon elsőként vezette be a száz százalékosan lebomló bevásárlótáskákat, amelyek a több száz évig szennyező hagyományos műanyagokkal ellentétben másfél év alatt teljesen lebomlanak komposzt-körülmények között.

A brit tanulmány megállapította, hogy az új szatyor ugyanúgy műanyagból készül, mint a régebbi, azonban olyan extra adalékanyagokat tartalmaz, amiknek köszönhetően, tartós hő illetve napfény hatására (oxodatív lebomlással) a szatyor finom porrá esik szét. Ez a por pedig káros lehet a madarak, a rovarok és az emlősök számára is.

A kutatás szerint a zacskó lebomlási ideje is lassabb annál, mint amit az áruház állít. Akár 5 évet is igénybe vehet mire a műanyag szatyor végleg megsemmisül.

Mit takar az oxodatív lebomlás?
Az oxidatív biológiai bomlás egy olyan adalékanyagot használ, ami csak akkor kezdi meg a müanyaglánc lebontását, amikor az oxigén, hő és nedvesség hatásának van kitéve. Bár ez a technológia igen elöljáró ezzel a fajta degradációval, a marketinganyagok azt sugallják, hogy amint a müanyagdarabok elég kicsi fragmentumokra (darabokra) bomlanak, egy második fázis kezdődik meg, amelyben mikrobák tudják befejezni a bomlás folyamatát biodegradáció útján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez bár igaz lehet, mégis rendkívül nehéz igazolni, mivel a müanyag fragmentumoknak a mikrobák szintjéig kell lebomlaniuk. Különböző jelentések szólnak arról, hogy mi marad a talajban és a levegőben, miután a termék oxidatív degradációval lebomlott. Ezek között lehetnek nehéz fémek, könnyü fémek, sók és CO2. (Forrás: biogreenproductshungary.com)

 


Dan Norris

A fogyasztókat a lebomlás szó könnyen megtévesztheti, ugyanis az oxodatívan lebomló műanyagok nem komposztálhatóak - mondta a brit környezetvédelmi miniszter, Dan Norris, és hozzátette: az így lebomló anyagok nem szakszerű lerakása akár káros hatással is a környezetre. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a frissen publikált tanulmánynak köszönhetően mind a gyártók mind pedig a forgalmazók megfontolják azon kijelentéseiket, miszerint az ilyen módon lebomló szatyrok környezetbarátabbak a hagyományos műanyag társaiknál.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?