24 °C Budapest

Bizonyíték: a 3D mentette meg tavaly a mozikat

MTI
2010. március 11. 16:02

Rekordra tornászta fel a három dimenziós filmek iránti érdeklődés a világ mozijainak tavalyi bevételét. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) jelentése szerint az előző évihez képest nyolc százalékkal több, összesen 29,9 milliárd dollár (5851 milliárd forint) folyt be a globális mozikasszába.

A szervezet a fellendülést részben a mozijegyárak emelkedésével, részben a 3D-s filmek iránti érdeklődéssel magyarázta. A szemüveges produkciók a moziba járók nagyobb tömegeit mozgósították, ráadásul a 3D-s mozikba váltott jegyek drágábbak. Tavaly húsz 3D-s technikával készült produkciót mutattak be, közük olyan sikerfilmeket, mint az Avatar vagy a Fel! című animáció.

A 3D-s bevételek növekedéséhez az is jelentősen hozzájárult, hogy egy év alatt megduplázódott a 3D-s vetítők száma az Egyesült Államokban és Kanadában. Míg 2008-ban 1514 teremben tudtak ilyen technikával vetíteni, 2009-ben már 3548 vásznon nézhettek három dimenziós filmeket a nézők. A 3D előretörését jelzi az az adat is, hogy miközben az Észak-Amerikában tavaly bemutatott 558 filmnek mindössze 4 százaléka készült az új technikával, ezen a piacon az összbevétel, 10,6 milliárd dollár 11 százalékát, 1,14 milliárd dollárt keresték meg a 3D-s filmek.

Az MPAA jelentése arról is beszámolt, hogy miközben az Egyesült Államokban és Kanadában tavaly az előző évihez képest egymilliárd dollárral nőtt a mozik bevétele, ebből a normál filmforgalmazás "csupán" 70 milliós többletet hozott, tehát a növekedés elsősorban a 3D-s forgalmazásnak köszönhető.

Az Amerikán kívüli többi piacon nem ennyire egyértelmű a 3D előretörése, de az mindenképpen jelzi a sikerét, hogy egy év alatt megötszöröződött a 3D-s filmvásznak száma: míg 2008-ban 1029-et tartottak számon, 2009-ben már 5441-et. Az eladott jegyek száma Észak-Amerikában közel 6 százalékkal nőtt és elérte az 1,42 milliárd darabot. A moziba járók évi átlagban 4,3-szer fordultak meg a filmszínházakban, ami csekély emelkedést jelez, de 2002 óta elsőször mégis csak emelkedést. (Akkor 5,2 volt a nézőnkénti átlag.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bob Pisano, az Amerikai Mozgókép Szövetség elnöke a nézőszám növekedést a válság előli meneküléssel, a valódi értékek keresésével magyarázta.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?