27 °C Budapest

Egyre többen keresik a fair trade termékeket

2010. február 16. 14:02

A Fairtrade Foundation legfrissebb adatai szerint a brit Sainsbury's lett a világ legnagyobb, méltányos kereskedelmet bonyolító áruházlánca.

A napjainkban igencsak fontos elismerés annak szól, hogy a Sainsbury's évente 16 millió dollár értékben árul fairtrade termékeket, többet, mint bármely más kereskedelmi lánc. Gwyn Burr, a Sainsbury"s kereskedelmi igazgatója a banánt hozta fel példának: mint mondta, az áruházlánc évente 650 millió darab banánt értékesít, a teljes árukészlet fair trade termelésből származik. Így garantálják azt, hogy minden termelő a megfelelő ellenszolgáltatást kapja az általa előállított gyümölcsért.

Nyugat-Európában az elmúlt években hatalmas növekedésnek indult a fair trade piac: évről-évre 50%-kal több ilyen terméket értékesítenek. A tudatos vásárlók kimondottan keresik az ilyen árukat, még akkor is, ha átlagosan 30-50%-kal többet kell fizetniük ezekért a termékekért.

A méltányos vagy becsületes kereskedelem (angolul fair trade) olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.

A méltányos kereskedelem a kezdetektől fogva egyfajta jótékonysági kezdeményezés: a rövidtávú kereskedelmi érdeken túllépve a szegény országok kistermelőinek és rajtuk keresztül a helyi közösségeknek igyekszik segíteni. (Forrás: Wikipédia)

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?