8 °C Budapest

Új fejlemények a PPO-ügyben

Pénzcentrum
2010. január 15. 18:02

Tanúként hallgatták meg az Investech igazgatóját, a rendőrség lemásolja a cég szervereit, az oldal pénteken elérhetetlen volt. Közben kiderült, hogy visszakérhetik pénzüket a PPO ügyfelei, de a folyamat több hónapig is eltarthat. Az úgynevezett chargebackkel az ügyfél kérheti a szerinte jogosulatlan terhelés jóváírását - írja az Index.

Mi történt?

Hétfőn derült ki, hogy a ppo.hu oldalon korábban ingyenes szolgáltatásra regisztrált felhasználóktól az általános szerződési feltétlek egyoldalú, vitatott módon közéttet módosítása után 2490 forintos díjat vont le az oldal üzemeltetője. A felhasználók jelentős része már csak a terhelésről értesült, a hatóságokhoz százával érkeztek a bejelentések, a rendőrség már nyomoz. Tanúként hallgatták ki ma a rendőrségen Simén Tamást, az Investech igazgatóját - tudta meg az Index ügyvédjétől. Hegedűs László azt nyilatkozta, hogy Simén rendkívül részletes vallomást tett.

Közben teljesen elérhetetlenné váltak az Investech által üzemeltetett oldalak, például a PPO.hu, az autopalyamatrica.hu. Hegedűs Lászlótól megtudta az Index, ennek oka, hogy a rendőrség lemásolja a szervert a további nyomozás érdekében.

Az ügy folytatásáról a következőket mondta az ügyvéd: ha a rendőrség nem állapít meg jogsértést, akkor a cég folytathatja működését. Ha azt állapítja meg, hogy jogsértés történt, akkor azt kell majd kivizsgálnia, hogy ki követte el. Jelenleg ugyanis ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. A rendőrségre több száz feljelentés érkezett, ezek többsége azonos szövegezésű volt. Ennek az az oka, hogy a fórumokon többször bekommenteltek formanyomtatványokat, hogy a károsultak könnyen meg tudják tenni feljelentésüket. Az ügyvéd azt nem árulta el, hogy a cég többi vezetőjét is kihallgatta-e a rendőrség, erre ugyanis nincs felhatalmazása.

Visszakérhetik pénzüket

Közben a PPO ügyfelei folyamatosan tanácsokkal látják el egymást, egy honlapot is nyitottak, ahol az összes, üggyel kapcsolatos információt megjelentetnek. A legutóbb felmerült lehetőség az úgynevezett chargeback intézménye.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A chargeback egy összetett reklamáció-kezelési folyamat, melyet a MasterCard kártyák esetében a kártyatársaság Chargeback Guide dokumentuma szabályoz - tájékoztatta az Indexet a MasterCard. A szabályzat elérhető a MasterCard honlapján.

Általában véve a chargeback jogtalan kártyaműveletek után indítható. Első lépésként a kártyabirtokos reklamál a kártyáját kibocsátó banknál, amely megvizsgálja a műveletet és mérlegeli a chargeback indításának lehetőségét a szabályzat értelmében. Ha ilyenre lehetőség van a kibocsátó bank visszaterheli a kártyás művelet összegét a kereskedő bankjára (elfogadó bank) és a MasterCard szabályzata szerint az ügyfél számláján jóvá is írja a tranzakció összegét.

A chargeback elindítására a reklamáció típusától függően többnyire tranzakciót követően 45 illetve 60 napig van lehetőség. A chargeback folyamat következő lépése, hogy a kereskedő bankja is megvizsgálja a visszaterhelés jogosságát, és vagy elfogadja azt, vagy érvénytelen chargeback-re hivatkozva elutasítja majd újra megterheli a kibocsátó bankot. Amennyiben a művelet továbbra is vitatott, a MasterCard döntését kérik, ám erre csak az esetek igen kis részében kerül sor. A teljes folyamat több hónapot vehet igénybe.

2010.01.15 08:35
Dagad a PPO-ügy - Az OTP is egyeztet

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem