15 °C Budapest

Kicsúszott a lábad alól a talaj? Ki a felelős?

2010. január 6. 05:47

Órákon keresztül lehet vitatkozni azon, hogy valaki szereti-e a telet vagy sem, az azonban valószínűleg egy percig sem lesz vita tárgya, vajon szeretünk-e a járdán, az úttesten csúszkálni a jégen-hóban, avagy sem. Nem. De ki a felelős, ha kicsúszik a lábunk alól a talaj?

Legszebb öröm a káröröm, pláne, ha a mások kárára szórakozás egyáltalán nem bántja a szenvedő alanyt. Erre jók például a jeges-csúszkálós videók, melyek nézegetésével egész délutánok úszhatnak el észrevétenül. (Szaknyelven Youtube-loopba kerül az ember.) A vicc azonban csak addig vicc, amíg másokkal esik meg, ha mi esünk akkorát egy jeges járdaszakaszon, hogy megremegnek a környékbeli ablakok, azonnal felháborodva követeljük a felelős előállítását, nyilvános megszégyenítését és felnégyelését.


De ki is a felelős a nem tisztán tartott járdákért? Nos alapvetően két felelős lehet: az önkormányzat - által szerződtetett cég -, illetve a járda mellett álló ingatlan tulajdonosa, üzembentartója. Budapesten az útfelületek mellett az úgynevezett közjárdákat is a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.tartja tisztán - tudtuk meg Horváth Lászlótól, a cég helyettes szóvivőjétől. Közjárdának minősülnek az olyan területek, ahol nincs ingatlan, például a hidak járdái, a gyalogátkelők közvetlen környéke, vagy a nagyobb nyílt terek területe, mint amilyen a Hősök tere. Nem takarítja viszont a cég a nagyobb zöld területeket, mivel az a Főkert feladata.

A nem közjárdának minősülő terüleketen a helyi illetékes önkormányzat előírásai az irányadóak. Budapesten például a Fővárosi Önkormányzat köztisztasági szabályrendelete deklarálja, hogyan kell tisztán tartani az ingatlanhoz tartozó járdát az ingatlan tulajdonosának nem csak télen, hanem nyáron is. A hatályos előírások szerint a "járdáról letakarított havat 8 m-nél szélesebb kocsiutakon az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, ennél keskenyebb kocsiút esetén a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalog közlekedők számára 1,5 méter széles terület szabadon maradjon." Az előírások szerint egyúttal "az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált közutakon (kocsiutakon), járdákon, szükség esetén, naponta többször is síkosságmentesítést kell végezni." Sőt, elvileg a tetőre lerakódott hó balesetmentes eltávolítása is a tulajdonos feladata.

A köztisztasági kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése Budapesten a Fővárosi Közterület-felügyelet, a rendőrség és a kerületi jegyző feladata, náluk érdemes tehát panaszt tenni egy méretes zakózás után. Ha valakinél szabálytalanságot tapasztalnak, több tízezer forintos bírság is lehet a vége, nem érdemes tehát megspórolni környezetünk tisztántartását. Érdemes azonban utánajárni a helyileg illetékes önkormányzat irodájában, mivel is végezhetünk síkosság-mentesítést, egyes településeken ugyanis már tiltják a sok szempontból káros só használatát: itt csak természetazonos anyagokat lehet használni, mint amilyen a zúzalékkő vagy a faforgács.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem