Ezrek életét veszélyeztetik a fűnyírók

2009. november 24. 05:20

Akiben egy kicsi is szunnyad még az egykori gyermekből, kertes házba költözve addig nem nyugszik, míg meg nem rövidítheti a családi költségvetést egy önjáró fűnyíró erejéig, vagy ki nem könyörög egyet karácsonyra. Pedig a felnőtteknek való játékszer egyáltalán nem játék, évente ezrek kerülnek kórházba miatta.

Az Egyesült Államokban öt év alatt 66 ezer főt kellett orvosi ellátásban részesíteni különféle fűnyírós balesetek miatt. Bár a legtöbben csak felszíni sérüléseket szenvedtek, sokan csontjukat történt, hatan pedig halálos kimenetelű tragédiát szenvedtek. A legtöbb balesetet a mozgó, illetve felboruló fűnyíró okozta.

Csaknem 100 esetben gázolt a fűnyíró: az áldozatok között több gyermek is volt, akik a vezető mellől estek a hátsó kerék alá. A balesetek szenvedő alanyainak nagyon nagy százaléka férfi, túlnyomó többségük a negyvenéves kor felett. Sokan a pengék és kerekek által felrepült hulladéktól sérülnek meg és jelentős a kiürítés közben elszenvedett balesetek aránya is.


Bryan Hamilton

Az egyik leghíresebb eset Bryan Hamiltoné, aki Észak-Írország színeiben 50-szer is felhúzhatta a válogatott mezt. A Norwich City és az észak-ír válogatott volt kapitánya csaknem elveszítette a lábát, amikor leugrott mozgó fűnyírójáról. A pengék elkapták a lábát, eltörték a bokáját, az izmokat és szalagokat pedig eltépték. Hamiltont kétszer kellett műteni és jó néhány hónapba beletelt, mire talpra tudott állni.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm