13 °C Budapest

Ezrek életét veszélyeztetik a fűnyírók

2009. november 24. 05:20

Akiben egy kicsi is szunnyad még az egykori gyermekből, kertes házba költözve addig nem nyugszik, míg meg nem rövidítheti a családi költségvetést egy önjáró fűnyíró erejéig, vagy ki nem könyörög egyet karácsonyra. Pedig a felnőtteknek való játékszer egyáltalán nem játék, évente ezrek kerülnek kórházba miatta.

Az Egyesült Államokban öt év alatt 66 ezer főt kellett orvosi ellátásban részesíteni különféle fűnyírós balesetek miatt. Bár a legtöbben csak felszíni sérüléseket szenvedtek, sokan csontjukat történt, hatan pedig halálos kimenetelű tragédiát szenvedtek. A legtöbb balesetet a mozgó, illetve felboruló fűnyíró okozta.

Csaknem 100 esetben gázolt a fűnyíró: az áldozatok között több gyermek is volt, akik a vezető mellől estek a hátsó kerék alá. A balesetek szenvedő alanyainak nagyon nagy százaléka férfi, túlnyomó többségük a negyvenéves kor felett. Sokan a pengék és kerekek által felrepült hulladéktól sérülnek meg és jelentős a kiürítés közben elszenvedett balesetek aránya is.


Bryan Hamilton

Az egyik leghíresebb eset Bryan Hamiltoné, aki Észak-Írország színeiben 50-szer is felhúzhatta a válogatott mezt. A Norwich City és az észak-ír válogatott volt kapitánya csaknem elveszítette a lábát, amikor leugrott mozgó fűnyírójáról. A pengék elkapták a lábát, eltörték a bokáját, az izmokat és szalagokat pedig eltépték. Hamiltont kétszer kellett műteni és jó néhány hónapba beletelt, mire talpra tudott állni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem