5 °C Budapest

Influenza: két hetente duplázódik a halálos áldozatok száma

2009. november 23. 15:32

Egyre komolyabb mértékű az új influenza elterjedése Európában: a halálos áldozatok száma október közepe óta két hetente megduplázódott - derült ki a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) legfrissebb jelentéséből.

Az öreg kontinensen április óta 667 ember halála volt összefüggésbe hozható a H1N1-vírussal. Bár az új típusú influenza a legtöbb esetben nem okoz nagyobb bajt, mint a "hagyományos" influenzavírusok - kiszáradt torok, láz és köhögés -, mégis eddig 4 400 fő került kórházba. A legtöbben Nagy-Britanniában kerültek intenzív osztályra, 180-an, Franciaországban 81-en, míg Hollandiában alig 38-an.

A legtöbb haláleset a kontinens nyugati felén történik, ám a fatalitások száma egyre nő Európa keleti és középső régióiban is. Az új megbetegedések 99 százalékáért a H1N1-vírus a felelős, vagyis az új influenza kiszorította a szezonális társakat Európában. John Paget, hollabnd járványügyi szakértő szerint a november 15-én végződött héten összesen 19 000 mintában mutatták ki a H1N1-vírust az utrechti egészségügyi kutató központban, holott máskor az influenzaszezonban sem akad több 3 000 pozitív mintánál. Az 1996 óta tartó mintagyűjtés történetében még nem volt ilyen intenzív a megbetegedések aránya.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?