11 °C Budapest

Változó idők Oroszországban: Medvegyev eltörölne néhány időzónát!

2009. november 15. 10:02

Korábban az oroszok rendkívül büszkék voltak arra, hogy országukon belül 11 időzóna található, hiszen ez is nagyságukat tükrözte. Medvegyev azonban inkább már hátrányként értékeli ezt a fajta nagyságot.

Nekünk magyaroknak talán nehéz elképzelni, hogy országhatáron belül is több órás eltérés lehet bizonyos országrészek között, azonban Oroszországban, ahol nyolcezer kilométeres távolságok is vannak városok között, bizony ez nem olyan különleges. Amikor Kálinyingrádban délután három van, vagyis az emberek még bőven dolgoznak, akkor Kamcsatkában hajnali egy van, vagyis a legtöbben már alszanak. Az említett két végpont között, az országon belül még további 9 időzóna van.

Szakemberek persze már régóta hangoztatják, hogy ennyi eltérő időzóna nem feltétlenül tesz jót egy országnak, sem irányítási, sem gazdasági szempontokból. Medvegyev is úgy gondolja, hogy néhány időzónát meg kellene szüntetni, hogy konkrétan hányra gondol, azt nem tudni.

Blagovescsenszk számára - amely a kínai határnál, 8000 kilométerre, és hat időzónával odébb fekszik Moszkvától - szinte lehetetlen a fővárossal együtt dolgozni, hiszen mindössze három óra átfedés van munkaidejüket tekintve. Éppen ezért szinte csak Kínával állnak kapcsolatban, Oroszország nyugati részével, de még inkább Európával való kapcsolattartás igen nehézkes számukra.

De mégis hogy lehet megszűntetni az időzónákat?

Jonathan Betts, a a greenwich-i obszervatórium egyik szakembere szerint a legfontosabb, hogy mindenki tudomást szerezzen róla, ne csak azok, akik ott élnek. Ha ez rendben van, akkor már semmi probléma nem adódhat - írja a BBC.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A légitársaságoknak is tudomást kell szerezniük róla, hogy a nemzetközi járatoknál, vagy a távolsági kommunikációs hálózatoknál ne lépjen fel probléma.

Az egyetlen dolog, amit nem lehet megváltoztatni, az a nap állása, hiszen a nap onnantól kezdve nem ugyanott áll majd egy adott időben, mint amit korábban megszoktak.

Az időzónák meghatározása mögött általában gazdasági, illetve kulturális indokok állnak, de sok esetben politikai megfontolások is vezérlik a döntéshozókat. Kína például hiába terül el hatalmas területen kelettől nyugatig, mégis csak egy időzónát használnak, az UTC+8-at, mivel lakosság nagy része itt él. Emiatt Kína nyugati felén délután 3 órakor "delel" a Nap.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem