22 °C Budapest

Változó idők Oroszországban: Medvegyev eltörölne néhány időzónát!

2009. november 15. 10:02

Korábban az oroszok rendkívül büszkék voltak arra, hogy országukon belül 11 időzóna található, hiszen ez is nagyságukat tükrözte. Medvegyev azonban inkább már hátrányként értékeli ezt a fajta nagyságot.

Nekünk magyaroknak talán nehéz elképzelni, hogy országhatáron belül is több órás eltérés lehet bizonyos országrészek között, azonban Oroszországban, ahol nyolcezer kilométeres távolságok is vannak városok között, bizony ez nem olyan különleges. Amikor Kálinyingrádban délután három van, vagyis az emberek még bőven dolgoznak, akkor Kamcsatkában hajnali egy van, vagyis a legtöbben már alszanak. Az említett két végpont között, az országon belül még további 9 időzóna van.

Szakemberek persze már régóta hangoztatják, hogy ennyi eltérő időzóna nem feltétlenül tesz jót egy országnak, sem irányítási, sem gazdasági szempontokból. Medvegyev is úgy gondolja, hogy néhány időzónát meg kellene szüntetni, hogy konkrétan hányra gondol, azt nem tudni.

Blagovescsenszk számára - amely a kínai határnál, 8000 kilométerre, és hat időzónával odébb fekszik Moszkvától - szinte lehetetlen a fővárossal együtt dolgozni, hiszen mindössze három óra átfedés van munkaidejüket tekintve. Éppen ezért szinte csak Kínával állnak kapcsolatban, Oroszország nyugati részével, de még inkább Európával való kapcsolattartás igen nehézkes számukra.

De mégis hogy lehet megszűntetni az időzónákat?

Jonathan Betts, a a greenwich-i obszervatórium egyik szakembere szerint a legfontosabb, hogy mindenki tudomást szerezzen róla, ne csak azok, akik ott élnek. Ha ez rendben van, akkor már semmi probléma nem adódhat - írja a BBC.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A légitársaságoknak is tudomást kell szerezniük róla, hogy a nemzetközi járatoknál, vagy a távolsági kommunikációs hálózatoknál ne lépjen fel probléma.

Az egyetlen dolog, amit nem lehet megváltoztatni, az a nap állása, hiszen a nap onnantól kezdve nem ugyanott áll majd egy adott időben, mint amit korábban megszoktak.

Az időzónák meghatározása mögött általában gazdasági, illetve kulturális indokok állnak, de sok esetben politikai megfontolások is vezérlik a döntéshozókat. Kína például hiába terül el hatalmas területen kelettől nyugatig, mégis csak egy időzónát használnak, az UTC+8-at, mivel lakosság nagy része itt él. Emiatt Kína nyugati felén délután 3 órakor "delel" a Nap.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?