15 °C Budapest

Kínába megy a Disneyland

2009. november 7. 14:02

Óriási Disney parkot terveznek építeni Shanghaiban, melynek alapterülete tíz négyzetkilométeres lesz, a beruházás becsült értéke pedig 25 milliárd jüan (680 milliárd forint). Kérdés persze, hogy mennyiben tudja felülmúlni majd a hongkongi park meglehetősen gyenge teljesítményét.

A szerdai bejelentésre, miszerint a Walt Disney megnyitja rég tervezett Disney parkját Shanghaiban, a hongkongiak felhúzták szemöldöküket, hiszen az ottani, 2005-ben megnyitott Disneyland korántsem teljesítette a hozzá fűzött reményeket.

Évekkel a megnyitás után ugyanis még mindig az eredeti terveknél 25 százalékkal kevesebben látogatják a hongkongi parkot, melyet szakértők főleg azzal magyaráznak, hogy nem igazán alkalmazkodott a cég a helyi igényekhez.

Egyrészt túl kicsi alapterületen helyezkedik el, ami bőven alulmúlja a helyiek grandiózus várakozásait, a közönségkapcsolatok terén is követett el hibát a cég, de a helyi konyha, illetve élelmiszerek mellőzése sem tett jót a forgalomnak - legalábbis ebben látja a sikertelenség okát a hongkongi Ocean Park vezetője, Allan Zeman.

A kanadai üzletember akkor nyitotta meg óceanáriumát, mikor tudomást szerzett róla, hogy a Disney is célba vette a várost. Azóta az Ocean Park látogatószáma bőven meghaladja a Disney-ét, a siker kulcsáról pedig már a Harvard Business Schoolon is esettanulmányok szólnak.

A sikerhez hozzájárult az alapos felkészülés, ugyanis Zeman olyan menedzsment csapatot hozott össze, akik korábban amerikai élményparkokban szereztek tapasztalatot, de az is kedveltté tette a helyiek körében a parkot, hogy hazai ízekkel találkozhattak a parkban is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezzel szemben a Disney túlságosan amerikai parkot hozott létre, és nem is próbálta megérteni a helyi kultúrát, és igényeket. Azóta a hongkongi Disney-t már kínai menedszment irányítja, a méretéből adódó problémák azonban még mindig adottak, épp ezért be is jelentették, hogy mintegy 452 millió dollárból kibővítik az alapterületét.

Hogy a shanghainak mekkora sikere lesz, még a jövő zenéje, rossz példából mindenesetre már tud tanulni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?