-2 °C Budapest

Kínába megy a Disneyland

2009. november 7. 14:02

Óriási Disney parkot terveznek építeni Shanghaiban, melynek alapterülete tíz négyzetkilométeres lesz, a beruházás becsült értéke pedig 25 milliárd jüan (680 milliárd forint). Kérdés persze, hogy mennyiben tudja felülmúlni majd a hongkongi park meglehetősen gyenge teljesítményét.

A szerdai bejelentésre, miszerint a Walt Disney megnyitja rég tervezett Disney parkját Shanghaiban, a hongkongiak felhúzták szemöldöküket, hiszen az ottani, 2005-ben megnyitott Disneyland korántsem teljesítette a hozzá fűzött reményeket.

Évekkel a megnyitás után ugyanis még mindig az eredeti terveknél 25 százalékkal kevesebben látogatják a hongkongi parkot, melyet szakértők főleg azzal magyaráznak, hogy nem igazán alkalmazkodott a cég a helyi igényekhez.

Egyrészt túl kicsi alapterületen helyezkedik el, ami bőven alulmúlja a helyiek grandiózus várakozásait, a közönségkapcsolatok terén is követett el hibát a cég, de a helyi konyha, illetve élelmiszerek mellőzése sem tett jót a forgalomnak - legalábbis ebben látja a sikertelenség okát a hongkongi Ocean Park vezetője, Allan Zeman.

A kanadai üzletember akkor nyitotta meg óceanáriumát, mikor tudomást szerzett róla, hogy a Disney is célba vette a várost. Azóta az Ocean Park látogatószáma bőven meghaladja a Disney-ét, a siker kulcsáról pedig már a Harvard Business Schoolon is esettanulmányok szólnak.

A sikerhez hozzájárult az alapos felkészülés, ugyanis Zeman olyan menedzsment csapatot hozott össze, akik korábban amerikai élményparkokban szereztek tapasztalatot, de az is kedveltté tette a helyiek körében a parkot, hogy hazai ízekkel találkozhattak a parkban is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel szemben a Disney túlságosan amerikai parkot hozott létre, és nem is próbálta megérteni a helyi kultúrát, és igényeket. Azóta a hongkongi Disney-t már kínai menedszment irányítja, a méretéből adódó problémák azonban még mindig adottak, épp ezért be is jelentették, hogy mintegy 452 millió dollárból kibővítik az alapterületét.

Hogy a shanghainak mekkora sikere lesz, még a jövő zenéje, rossz példából mindenesetre már tud tanulni.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem