Kínába megy a Disneyland

2009. november 7. 14:02

Óriási Disney parkot terveznek építeni Shanghaiban, melynek alapterülete tíz négyzetkilométeres lesz, a beruházás becsült értéke pedig 25 milliárd jüan (680 milliárd forint). Kérdés persze, hogy mennyiben tudja felülmúlni majd a hongkongi park meglehetősen gyenge teljesítményét.

A szerdai bejelentésre, miszerint a Walt Disney megnyitja rég tervezett Disney parkját Shanghaiban, a hongkongiak felhúzták szemöldöküket, hiszen az ottani, 2005-ben megnyitott Disneyland korántsem teljesítette a hozzá fűzött reményeket.

Évekkel a megnyitás után ugyanis még mindig az eredeti terveknél 25 százalékkal kevesebben látogatják a hongkongi parkot, melyet szakértők főleg azzal magyaráznak, hogy nem igazán alkalmazkodott a cég a helyi igényekhez.

Egyrészt túl kicsi alapterületen helyezkedik el, ami bőven alulmúlja a helyiek grandiózus várakozásait, a közönségkapcsolatok terén is követett el hibát a cég, de a helyi konyha, illetve élelmiszerek mellőzése sem tett jót a forgalomnak - legalábbis ebben látja a sikertelenség okát a hongkongi Ocean Park vezetője, Allan Zeman.

A kanadai üzletember akkor nyitotta meg óceanáriumát, mikor tudomást szerzett róla, hogy a Disney is célba vette a várost. Azóta az Ocean Park látogatószáma bőven meghaladja a Disney-ét, a siker kulcsáról pedig már a Harvard Business Schoolon is esettanulmányok szólnak.

A sikerhez hozzájárult az alapos felkészülés, ugyanis Zeman olyan menedzsment csapatot hozott össze, akik korábban amerikai élményparkokban szereztek tapasztalatot, de az is kedveltté tette a helyiek körében a parkot, hogy hazai ízekkel találkozhattak a parkban is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a Disney túlságosan amerikai parkot hozott létre, és nem is próbálta megérteni a helyi kultúrát, és igényeket. Azóta a hongkongi Disney-t már kínai menedszment irányítja, a méretéből adódó problémák azonban még mindig adottak, épp ezért be is jelentették, hogy mintegy 452 millió dollárból kibővítik az alapterületét.

Hogy a shanghainak mekkora sikere lesz, még a jövő zenéje, rossz példából mindenesetre már tud tanulni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20