14 °C Budapest

Kínába megy a Disneyland

2009. november 7. 14:02

Óriási Disney parkot terveznek építeni Shanghaiban, melynek alapterülete tíz négyzetkilométeres lesz, a beruházás becsült értéke pedig 25 milliárd jüan (680 milliárd forint). Kérdés persze, hogy mennyiben tudja felülmúlni majd a hongkongi park meglehetősen gyenge teljesítményét.

A szerdai bejelentésre, miszerint a Walt Disney megnyitja rég tervezett Disney parkját Shanghaiban, a hongkongiak felhúzták szemöldöküket, hiszen az ottani, 2005-ben megnyitott Disneyland korántsem teljesítette a hozzá fűzött reményeket.

Évekkel a megnyitás után ugyanis még mindig az eredeti terveknél 25 százalékkal kevesebben látogatják a hongkongi parkot, melyet szakértők főleg azzal magyaráznak, hogy nem igazán alkalmazkodott a cég a helyi igényekhez.

Egyrészt túl kicsi alapterületen helyezkedik el, ami bőven alulmúlja a helyiek grandiózus várakozásait, a közönségkapcsolatok terén is követett el hibát a cég, de a helyi konyha, illetve élelmiszerek mellőzése sem tett jót a forgalomnak - legalábbis ebben látja a sikertelenség okát a hongkongi Ocean Park vezetője, Allan Zeman.

A kanadai üzletember akkor nyitotta meg óceanáriumát, mikor tudomást szerzett róla, hogy a Disney is célba vette a várost. Azóta az Ocean Park látogatószáma bőven meghaladja a Disney-ét, a siker kulcsáról pedig már a Harvard Business Schoolon is esettanulmányok szólnak.

A sikerhez hozzájárult az alapos felkészülés, ugyanis Zeman olyan menedzsment csapatot hozott össze, akik korábban amerikai élményparkokban szereztek tapasztalatot, de az is kedveltté tette a helyiek körében a parkot, hogy hazai ízekkel találkozhattak a parkban is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezzel szemben a Disney túlságosan amerikai parkot hozott létre, és nem is próbálta megérteni a helyi kultúrát, és igényeket. Azóta a hongkongi Disney-t már kínai menedszment irányítja, a méretéből adódó problémák azonban még mindig adottak, épp ezért be is jelentették, hogy mintegy 452 millió dollárból kibővítik az alapterületét.

Hogy a shanghainak mekkora sikere lesz, még a jövő zenéje, rossz példából mindenesetre már tud tanulni.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17