Már nem vesszük az asztali számítógépeket

2009. október 28. 09:32

A szinte teljesen megszűnt állami megrendeléseknek valamit a lakosság hordozható gépek felé fordulásának köszönhetően idén eddig 40%-kal zuhant az asztali PC-k értékesítése - írja a Világgazdaság.

Leginkább az árérzékenység jellemzi a magyarországi asztali és hordozható PC-k piacát. A kereskedők a karácsonytól várják forgalmuk fellendülését, azonban könnyen lehet, hogy csalódniuk kell majd, mivel a válság hatására megszűnt az áruhitelezés és megnövekedett a munkanélküliség. Ezen okok miatt a fogyasztók a tavalyinál jóval szűkebb pénztárcával indulnak karácsonyi bevásárló körútjukra, ami nem tesz jót a tartós fogyasztási cikkek értékesítésének.

2010 a lapostévék éve lehet Szlovákiában

Az asztali és hordozható számítógépek forgalmazói közül az utóbbiak vannak még viszonylagosan jobb helyzetben. A notebookok ugyanis a világon mindenütt egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a PC értékesítésekből. A legújabb sláger termék pedig az ultra hordozható 8-10 inches kijelzővel szerelt leginkább internetes böngészésre és szövegszerkesztésre alkalmas netbookok. A mini notebookok eladási mutatói az utóbbi időkben már a notebook állomány 25-30%-át tették ki nem utolsósorban azért, mert némelyik ilyen modell akár már 80 ezer forint alatt is elérhető a boltok polcain.

Az árérzékenységnek és a hordozhatósági igénynek köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem a világ más területein is átrendeződőben van a számítógépes piac. Egyes régebbi nagyobb presztízsű gyártók eladási mutatói stagnálnak vagy csökkennek, miközben az olcsóbb márkák az élre törnek. A piaci átalakulás során az idei harmadik negyedévben az Acer lett az EMEA térség PC piacának vezető számítógépgyártója. A márka magyarországi képviselői egyébként hazánkban is dinamikus bővülést várnak, az idei negyedik negyedévben nagyjából 20%-os forgalomnövekedéssel számolnak - írja a napilap.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20