17 °C Budapest

Már nem vesszük az asztali számítógépeket

2009. október 28. 09:32

A szinte teljesen megszűnt állami megrendeléseknek valamit a lakosság hordozható gépek felé fordulásának köszönhetően idén eddig 40%-kal zuhant az asztali PC-k értékesítése - írja a Világgazdaság.

Leginkább az árérzékenység jellemzi a magyarországi asztali és hordozható PC-k piacát. A kereskedők a karácsonytól várják forgalmuk fellendülését, azonban könnyen lehet, hogy csalódniuk kell majd, mivel a válság hatására megszűnt az áruhitelezés és megnövekedett a munkanélküliség. Ezen okok miatt a fogyasztók a tavalyinál jóval szűkebb pénztárcával indulnak karácsonyi bevásárló körútjukra, ami nem tesz jót a tartós fogyasztási cikkek értékesítésének.

2010 a lapostévék éve lehet Szlovákiában

Az asztali és hordozható számítógépek forgalmazói közül az utóbbiak vannak még viszonylagosan jobb helyzetben. A notebookok ugyanis a világon mindenütt egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a PC értékesítésekből. A legújabb sláger termék pedig az ultra hordozható 8-10 inches kijelzővel szerelt leginkább internetes böngészésre és szövegszerkesztésre alkalmas netbookok. A mini notebookok eladási mutatói az utóbbi időkben már a notebook állomány 25-30%-át tették ki nem utolsósorban azért, mert némelyik ilyen modell akár már 80 ezer forint alatt is elérhető a boltok polcain.

Az árérzékenységnek és a hordozhatósági igénynek köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem a világ más területein is átrendeződőben van a számítógépes piac. Egyes régebbi nagyobb presztízsű gyártók eladási mutatói stagnálnak vagy csökkennek, miközben az olcsóbb márkák az élre törnek. A piaci átalakulás során az idei harmadik negyedévben az Acer lett az EMEA térség PC piacának vezető számítógépgyártója. A márka magyarországi képviselői egyébként hazánkban is dinamikus bővülést várnak, az idei negyedik negyedévben nagyjából 20%-os forgalomnövekedéssel számolnak - írja a napilap.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem