14 °C Budapest

Már nem vesszük az asztali számítógépeket

2009. október 28. 09:32

A szinte teljesen megszűnt állami megrendeléseknek valamit a lakosság hordozható gépek felé fordulásának köszönhetően idén eddig 40%-kal zuhant az asztali PC-k értékesítése - írja a Világgazdaság.

Leginkább az árérzékenység jellemzi a magyarországi asztali és hordozható PC-k piacát. A kereskedők a karácsonytól várják forgalmuk fellendülését, azonban könnyen lehet, hogy csalódniuk kell majd, mivel a válság hatására megszűnt az áruhitelezés és megnövekedett a munkanélküliség. Ezen okok miatt a fogyasztók a tavalyinál jóval szűkebb pénztárcával indulnak karácsonyi bevásárló körútjukra, ami nem tesz jót a tartós fogyasztási cikkek értékesítésének.

2010 a lapostévék éve lehet Szlovákiában

Az asztali és hordozható számítógépek forgalmazói közül az utóbbiak vannak még viszonylagosan jobb helyzetben. A notebookok ugyanis a világon mindenütt egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a PC értékesítésekből. A legújabb sláger termék pedig az ultra hordozható 8-10 inches kijelzővel szerelt leginkább internetes böngészésre és szövegszerkesztésre alkalmas netbookok. A mini notebookok eladási mutatói az utóbbi időkben már a notebook állomány 25-30%-át tették ki nem utolsósorban azért, mert némelyik ilyen modell akár már 80 ezer forint alatt is elérhető a boltok polcain.

Az árérzékenységnek és a hordozhatósági igénynek köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem a világ más területein is átrendeződőben van a számítógépes piac. Egyes régebbi nagyobb presztízsű gyártók eladási mutatói stagnálnak vagy csökkennek, miközben az olcsóbb márkák az élre törnek. A piaci átalakulás során az idei harmadik negyedévben az Acer lett az EMEA térség PC piacának vezető számítógépgyártója. A márka magyarországi képviselői egyébként hazánkban is dinamikus bővülést várnak, az idei negyedik negyedévben nagyjából 20%-os forgalomnövekedéssel számolnak - írja a napilap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17