Már nem vesszük az asztali számítógépeket

2009. október 28. 09:32

A szinte teljesen megszűnt állami megrendeléseknek valamit a lakosság hordozható gépek felé fordulásának köszönhetően idén eddig 40%-kal zuhant az asztali PC-k értékesítése - írja a Világgazdaság.

Leginkább az árérzékenység jellemzi a magyarországi asztali és hordozható PC-k piacát. A kereskedők a karácsonytól várják forgalmuk fellendülését, azonban könnyen lehet, hogy csalódniuk kell majd, mivel a válság hatására megszűnt az áruhitelezés és megnövekedett a munkanélküliség. Ezen okok miatt a fogyasztók a tavalyinál jóval szűkebb pénztárcával indulnak karácsonyi bevásárló körútjukra, ami nem tesz jót a tartós fogyasztási cikkek értékesítésének.

2010 a lapostévék éve lehet Szlovákiában

Az asztali és hordozható számítógépek forgalmazói közül az utóbbiak vannak még viszonylagosan jobb helyzetben. A notebookok ugyanis a világon mindenütt egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a PC értékesítésekből. A legújabb sláger termék pedig az ultra hordozható 8-10 inches kijelzővel szerelt leginkább internetes böngészésre és szövegszerkesztésre alkalmas netbookok. A mini notebookok eladási mutatói az utóbbi időkben már a notebook állomány 25-30%-át tették ki nem utolsósorban azért, mert némelyik ilyen modell akár már 80 ezer forint alatt is elérhető a boltok polcain.

Az árérzékenységnek és a hordozhatósági igénynek köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem a világ más területein is átrendeződőben van a számítógépes piac. Egyes régebbi nagyobb presztízsű gyártók eladási mutatói stagnálnak vagy csökkennek, miközben az olcsóbb márkák az élre törnek. A piaci átalakulás során az idei harmadik negyedévben az Acer lett az EMEA térség PC piacának vezető számítógépgyártója. A márka magyarországi képviselői egyébként hazánkban is dinamikus bővülést várnak, az idei negyedik negyedévben nagyjából 20%-os forgalomnövekedéssel számolnak - írja a napilap.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?