4 °C Budapest

Jövőre megint düböröghet a légtér

2009. szeptember 9. 14:02

Nagy az egyetértés és a bizakodás a repülőgépgyártók és a légitársaságok körében: reményeik szerint a szektor túl van a legrosszabbon, sőt jövőre akár egészséges fejlődési pályára is állhat.

A világ legnagyobb utasrepülőgép-gyártója, az Airbus szakértői szerint idén a teljes utasforgalom olyan 2 százalékkal csökkenhetett, jövőre azonban a várakozások szerint 4,6 százalékkal már bővülni fog. Az Air France-KLM úgyszintén optimista hangot ütött meg, hiszen utasainak száma 2,9 százalékkal ugyan csökkent augusztusban év/év alapon, az jártkihasználtság azonban a nyári szezon csúcsán 1,1 százalékponttal 84,8 százalékra nőtt.

A cégek optimizmusát a szektoriális statisztikák is igazolni látszanak. A repterek szövetségének európai tagozata szerint az utasforgalom júliusban már csak 4,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben az év első hat hónapjában még 9,6 százalék volt az elmaradás. A teherszállításban azért nagyobb a gond: ott a még júliusban is 13,4 százalékos volt az éves lemaradás, az első hat hónap pedig 22,4 százalékkal sikerült szűkebben, mint 2008-ban.

A légitársaságoknak úgy kellene a gazdasági recesszióból való kilábalás, mint egy falat kenyér, hiszen a szakértők szerint az idei évben az ágazat összesített vesztesége elérheti a kilencmilliárd dollárt, aminek kétharmada az első hat hónap során jött össze. Az Airbus, és nagy riválisa, a Boeing pedig 15 éve nem látott ilyen rossz évet, mivel a megrendelők az idei évre kért összes repülőgépet lemondták, vagy a szállítást későbbi időpontra kérték.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem