Mit tehetnek a SkyEurope hoppon maradt utasai?

2009. szeptember 1. 11:34

A SkyEurope bejelentette, hogy csődeljárás indul a légitársaság ellen, aminek eredményeként összes járatát leállítja azonnali hatállyal. De mit tehetnek ilyenkor azok, akik már megvették jegyüket, vagy éppen a nyaralás közepén éri őket a hír, hogy hazafelé szóló jegyük már semmit sem ér?

2009.09.01 09:32
SkyEurope: ez már a vég...

A SkyEurope az elmúlt hetekben olcsó jegyekkel árasztotta el a piacot annak érdekében, hogy forgalmát fellendítse. Júliusban ugyanis 37%-kal kevesebb utast szállított a szlovák légitársaság, mint az előző év azonos időszakában. Még vasárnap is 9 és 99 euró között lehetett jegyeket vásárolni (adóval és illetékekkel együtt) számos járatra az október 1-december 15-i időszakra.

De mit lehet tenni akkor, ha valaki már megvette jegyét, vagy esetleg éppen utazását tölti, amikor a légitársaság csődbe megy? A SkyEurope honapján is található útmutatás pórul járt ügyfeleinek.

Ha valaki hitelkártyával vásárolta a jegyet, akkor a kibocsátó banknál kell kérelmeznie, hogy a fel nem használt jegy árát térítsék meg. Ha valaki közvetlenül a SkyEurope-nak fizetett banki átutalással vagy transzferrel, annak viszont bele kell törődnie, hogy elképzelhető, hogy soha nem látja viszont pénzét - olvasható a légitársaság honlapján.

A jegytulajdonosok ugyanis az úgynevezett "fedezetlen hitelezők" csoportjába tartoznak, amely azt jelenti, hogy a felszámolási eljárás során az utolsók között fizetik ki káraikat, ha egyáltalán még látnak viszont valamit pénzükből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akik utazási irodán keresztül foglaltak, azoknak először az utazási irodánál kell érdeklődniük, ilyenkor ugyanis az utas nem a csődbe ment légitársasággal, hanem az utazási irodával szerződik. Elméletileg a jegy árát köteles visszafizetni az utazási iroda, ha nem talál olyan légitársaságot, amellyel megéri az utazást megszervezni. Az utazási iroda pedig a felszámolóhoz fordulat kárigényével.

Gyakran előfordul, hogy amikor egy légitársaság csődbe megy, megjelenik egy másik, amely hajlandó elszállítani az utasokat abban a reményben, hogy így hűséges ügyfeleket szerezhet. Ez történt most is, ugyanis már a bejelentés napján közölte a Wizz Air, hogy egységes áron, 30 euróért kínál jegyeket (a szabad helyek függvényében) saját járataira a SkyEurope jegyekkel rendelkezők számára.

2009.09.01 10:46
Kisegíti a Wizz Air a SkyEurope utasait

Ha valaki éppen utazását tölti, vagy autót bérel a SkyEurope partnerétől, abban az esetben az eredetileg tervezett időpontig a szálláson lehet maradni és a járművet használni, a hazafelé útról azonban saját költségén kell az utasnak gondoskodnia. Az utas biztosítójához is fordulhat további útmutatásért és támogatásért - tanácsolja a SkyEurope.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem