9 °C Budapest

Mit tehetnek a SkyEurope hoppon maradt utasai?

2009. szeptember 1. 11:34

A SkyEurope bejelentette, hogy csődeljárás indul a légitársaság ellen, aminek eredményeként összes járatát leállítja azonnali hatállyal. De mit tehetnek ilyenkor azok, akik már megvették jegyüket, vagy éppen a nyaralás közepén éri őket a hír, hogy hazafelé szóló jegyük már semmit sem ér?

2009.09.01 09:32
SkyEurope: ez már a vég...

A SkyEurope az elmúlt hetekben olcsó jegyekkel árasztotta el a piacot annak érdekében, hogy forgalmát fellendítse. Júliusban ugyanis 37%-kal kevesebb utast szállított a szlovák légitársaság, mint az előző év azonos időszakában. Még vasárnap is 9 és 99 euró között lehetett jegyeket vásárolni (adóval és illetékekkel együtt) számos járatra az október 1-december 15-i időszakra.

De mit lehet tenni akkor, ha valaki már megvette jegyét, vagy esetleg éppen utazását tölti, amikor a légitársaság csődbe megy? A SkyEurope honapján is található útmutatás pórul járt ügyfeleinek.

Ha valaki hitelkártyával vásárolta a jegyet, akkor a kibocsátó banknál kell kérelmeznie, hogy a fel nem használt jegy árát térítsék meg. Ha valaki közvetlenül a SkyEurope-nak fizetett banki átutalással vagy transzferrel, annak viszont bele kell törődnie, hogy elképzelhető, hogy soha nem látja viszont pénzét - olvasható a légitársaság honlapján.

A jegytulajdonosok ugyanis az úgynevezett "fedezetlen hitelezők" csoportjába tartoznak, amely azt jelenti, hogy a felszámolási eljárás során az utolsók között fizetik ki káraikat, ha egyáltalán még látnak viszont valamit pénzükből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akik utazási irodán keresztül foglaltak, azoknak először az utazási irodánál kell érdeklődniük, ilyenkor ugyanis az utas nem a csődbe ment légitársasággal, hanem az utazási irodával szerződik. Elméletileg a jegy árát köteles visszafizetni az utazási iroda, ha nem talál olyan légitársaságot, amellyel megéri az utazást megszervezni. Az utazási iroda pedig a felszámolóhoz fordulat kárigényével.

Gyakran előfordul, hogy amikor egy légitársaság csődbe megy, megjelenik egy másik, amely hajlandó elszállítani az utasokat abban a reményben, hogy így hűséges ügyfeleket szerezhet. Ez történt most is, ugyanis már a bejelentés napján közölte a Wizz Air, hogy egységes áron, 30 euróért kínál jegyeket (a szabad helyek függvényében) saját járataira a SkyEurope jegyekkel rendelkezők számára.

2009.09.01 10:46
Kisegíti a Wizz Air a SkyEurope utasait

Ha valaki éppen utazását tölti, vagy autót bérel a SkyEurope partnerétől, abban az esetben az eredetileg tervezett időpontig a szálláson lehet maradni és a járművet használni, a hazafelé útról azonban saját költségén kell az utasnak gondoskodnia. Az utas biztosítójához is fordulhat további útmutatásért és támogatásért - tanácsolja a SkyEurope.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 6. 06:06
A legnagyobb kikötk közötti szállítmányozási díjakat összesít Drewry World Container Index év per év...
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?