1 °C Budapest

Kínában betiltják a netpornót - bajban a számítógépgyártók!

2009. június 10. 11:32

Döbbenetes ötlettel állt elő kínai kormányzat: július elsejétől nem lehet az országban olyan számítógépet eladni, melyben nincs a hatóságok által szponzorált pornószűrő szoftver.

Nem világos azonban, hogy a héten bejelentett terv hogyan kerül a valóságban kivitelezésre. A döntés több százmillió felhasználót érinthet, és kellemetlenül érintheti a gyártókat is, hiszen platformtól függetlenül kell telepíteniük a kínai kormány által gyártott szoftvert, a Green Dam Youth Escort-ot - mely a fiatalságot hivatott megóvni az interneten keringő szennytől. A kormányzat közleménye szerint a szoftver márciusi kibocsátása óta hárommilliószor töltötték le és immár 2 300 iskolában telepítették a számítógépekre.

A lépés - azon túl, hogy további rosszallást váltott ki az internet szabadságát hirdető szervezetekből - rosszul érinti a gyártókat is. Az olyan nagy gyárak, mint a Hewlett-Packard, vagy a Dell ugyanis hónapokra előre legyártott és bedobozolt készletekkel rendelkeznek, amelyekre utólag már nagyon nehéz feltelepíteni egy új szoftvert. A cégek egyelőre próbálnak információkat szerezni, az Egyesült Államok kormányzata pedig összehívta a gyártókat, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Kínában nem ismeretlen az internetes cenzúra, az olyan oldalak, mint Flickr, a Twitter, a Youtube, a Blogspot vagy épp a New York Times mellett még vagy 6000 oldal nem elérhető a távol-keleti országban. Ez az első eset azonban, amikor gépre telepített szoftverrel igyekeznek útját állni a nem kívánatos tartalmaknak a számítógépeken.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?