14 °C Budapest

Kínában betiltják a netpornót - bajban a számítógépgyártók!

2009. június 10. 11:32

Döbbenetes ötlettel állt elő kínai kormányzat: július elsejétől nem lehet az országban olyan számítógépet eladni, melyben nincs a hatóságok által szponzorált pornószűrő szoftver.

Nem világos azonban, hogy a héten bejelentett terv hogyan kerül a valóságban kivitelezésre. A döntés több százmillió felhasználót érinthet, és kellemetlenül érintheti a gyártókat is, hiszen platformtól függetlenül kell telepíteniük a kínai kormány által gyártott szoftvert, a Green Dam Youth Escort-ot - mely a fiatalságot hivatott megóvni az interneten keringő szennytől. A kormányzat közleménye szerint a szoftver márciusi kibocsátása óta hárommilliószor töltötték le és immár 2 300 iskolában telepítették a számítógépekre.

A lépés - azon túl, hogy további rosszallást váltott ki az internet szabadságát hirdető szervezetekből - rosszul érinti a gyártókat is. Az olyan nagy gyárak, mint a Hewlett-Packard, vagy a Dell ugyanis hónapokra előre legyártott és bedobozolt készletekkel rendelkeznek, amelyekre utólag már nagyon nehéz feltelepíteni egy új szoftvert. A cégek egyelőre próbálnak információkat szerezni, az Egyesült Államok kormányzata pedig összehívta a gyártókat, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Kínában nem ismeretlen az internetes cenzúra, az olyan oldalak, mint Flickr, a Twitter, a Youtube, a Blogspot vagy épp a New York Times mellett még vagy 6000 oldal nem elérhető a távol-keleti országban. Ez az első eset azonban, amikor gépre telepített szoftverrel igyekeznek útját állni a nem kívánatos tartalmaknak a számítógépeken.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm