Kínában betiltják a netpornót - bajban a számítógépgyártók!

2009. június 10. 11:32

Döbbenetes ötlettel állt elő kínai kormányzat: július elsejétől nem lehet az országban olyan számítógépet eladni, melyben nincs a hatóságok által szponzorált pornószűrő szoftver.

Nem világos azonban, hogy a héten bejelentett terv hogyan kerül a valóságban kivitelezésre. A döntés több százmillió felhasználót érinthet, és kellemetlenül érintheti a gyártókat is, hiszen platformtól függetlenül kell telepíteniük a kínai kormány által gyártott szoftvert, a Green Dam Youth Escort-ot - mely a fiatalságot hivatott megóvni az interneten keringő szennytől. A kormányzat közleménye szerint a szoftver márciusi kibocsátása óta hárommilliószor töltötték le és immár 2 300 iskolában telepítették a számítógépekre.

A lépés - azon túl, hogy további rosszallást váltott ki az internet szabadságát hirdető szervezetekből - rosszul érinti a gyártókat is. Az olyan nagy gyárak, mint a Hewlett-Packard, vagy a Dell ugyanis hónapokra előre legyártott és bedobozolt készletekkel rendelkeznek, amelyekre utólag már nagyon nehéz feltelepíteni egy új szoftvert. A cégek egyelőre próbálnak információkat szerezni, az Egyesült Államok kormányzata pedig összehívta a gyártókat, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Kínában nem ismeretlen az internetes cenzúra, az olyan oldalak, mint Flickr, a Twitter, a Youtube, a Blogspot vagy épp a New York Times mellett még vagy 6000 oldal nem elérhető a távol-keleti országban. Ez az első eset azonban, amikor gépre telepített szoftverrel igyekeznek útját állni a nem kívánatos tartalmaknak a számítógépeken.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem