2 °C Budapest

Grandiózus kiállítás: messiások a föld minden szegletéből

Pénzcentrum
2009. június 9. 11:17

Aláírta a kölcsönadási szerződést a debreceni MODEM és az egyik legrangosabb múzeum, a Párizsi Musée D'Orsay arról, hogy utóbbi kölcsönadja az augusztusban Debrecenben megnyíló Messiások című kiállításra a francia múzeum tulajdonában lévő, féltve őrzött Redon-festményét. A Keresztrefeszítés címet viselő 1910 körül készült olajfestményhez a Modemnek speciális biztonsági üvegburát kell készíttetnie.

Múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy augusztusban grandiózus tárlatot nyit a debreceni MODEM a "Messiások", avagy "A nyugati ember és a megváltás gondolata" címmel. Mintegy kétéves szervezés megkoronázása a kiállítás: közel száz múzeum modern és kortárs gyűjteményének felvonultatása, 100 milliárd forintos biztosítási összérték ezerháromszáz négyzetméteren.

A MODEM eddigi legnagyobb vállalkozása Magyarországon példa nélküli, komoly nemzetközi összefogással a Föld minden szegletéből érkeznek Debrecenbe a messianizmus és a megváltás gondolatát megfejteni kívánó műremekek. Sztárok a falakon: Picasso, Bacon, Chagall, Warhol, Redon, Dali, Munch, Serrano, Munkácsy, Csontváry, Gulácsy, Vajda, Reigl és még számos, világhírű alkotó várja látogatóit 2009. augusztus 13-tól december 31-ig a debreceni MODEM-be.

Mi sem fémjelzi jobban egy kiállítás színvonalát, mint a bemutatott művek alkotóinak neve, munkáik kiállítási és eszmei értéke, vagy éppen az anyamúzeumok nívója, elismertsége. A debreceni "Messiások" kiállítás élen jár mindezekkel, hiszen az alkotások biztosítási összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot, valamint közel száz múzeumból, illetve gyűjtőtől érkeznek majd a modern és kortárs képek - közülük mintegy 50 külföldről, amivel rekordot dönt a cívis város intézménye, ugyanis hazánkban egy kiállításra még sosem kölcsönöztek ennyi külföldi helyről műveket. A tárlatra az amerikai Andy Warhol Múzeum, a finn, a cseh, a krakkói vagy a varsói nemzeti közgyűjtemények, a moszkvai Tretyakov Galéria, a párizsi Musée D'Orsay, a bécsi Belvedere, illetve London és New York neves galériái küldenek remekműveket.

A kiállítás értékét növeli az is, hogy - mivel ilyen sok helyről érkeznek az alkotások - megismételhetetlen eseményről van szó. A debreceni kiállítóteremben együtt még sohasem látott művek sorakoznak majd fel egy átfogó, ugyanakkor többféleképpen értelmezhető kontextusban. A modern képzőművészet számos kiemelkedő alkotását megcsodálhatjuk az augusztus közepén nyíló tárlaton, többek között Picasso, Kokoschka, Munch, Bacon, Warhol, Nitsch, Serrano, Redon, Mapplethorpe, Weight és Abramoviæ meghatározó műveit. A nem¬zetközi kiválóságok alkotásai mellett pedig a magyar képzőművészet meghatározó képviselőitől - Csontvárytól Reigl Juditig - is láthatnak a múzeum látogatói egy jelentős válogatást.

Megváltható-e világ? - boncolgatja a művészetben mintegy kétezer éve jelen lévő és megkerülhetetlen kérdéskört a MODEM eddigi legizgalmasabb projektjének ígérkező kortárs tárlata. Nem egy külföldi sztárkiállítás magyarországi adaptációját láthatja a hazai nagyközönség, hanem egy nemzetközi összefogással megvalósuló, azonban minden ízében magyar tárlatot. A művek tematikusan kapcsolódnak egymáshoz: a vezérelv a messianizmus és a megváltás vallásos, illetőleg profán szférája a nyugati kultúrában. A látogatók a kiállított remekműveket nem kronologikus rendben látják majd, s a rendezők nem kívánnak semmilyen történeti, teológiai vagy pszichológiai nézőpontot alátámasztani. A modern és kortárs vizuális művészeti alkotásokban megjelenő árnyalt közelítéseket, katartikus elbeszéléseket olyan új összefüggésrendben mutatják be, amely képes arra, hogy aktualizálja és a látogatók számára egzisztenciálisan fontossá tegye a megváltás gondolatát. A kiállított alkotások technikájának sokszínűsége is előrevetíti, hogy a nyár végén nyíló tárlat valóban izgalmas kalandként szolgálhat mindenki számára, aki érdeklődik a vizuális művészetek iránt, hiszen az olaj-vászon festményeken túl több videó-munka, installáció, szobor és fotó is helyet kap majd, valamint a hagyományos messiás-ábrázolások mellett számos, alternatív megközelítésből készített alkotást is bemutatnak a MODEMben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Messiások című kiállítás teljesen új kontextusba helyezi a megváltás gondolatát. A koncepció négy fő gondolatkörhöz kapcsolja a kiállított műveket, így a "Halott ember", a "Miféle test adatott nekünk?", a "Történelem ígérete", és a "Megváltás keresztje" címeket viselik a tárlat fő részei.

A "Messiások" című kiállítás augusztus 13-tól az esztendő utolsó napjáig látogatható. A szervező MODEM korábbi, Leonardo da Vinci munkásságát bemutató kiállításuk sikerére alapozva, a Messiásokra közel 200 ezer látogatót vár.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm