17 °C Budapest

Grandiózus kiállítás: messiások a föld minden szegletéből

Pénzcentrum
2009. június 9. 11:17

Aláírta a kölcsönadási szerződést a debreceni MODEM és az egyik legrangosabb múzeum, a Párizsi Musée D'Orsay arról, hogy utóbbi kölcsönadja az augusztusban Debrecenben megnyíló Messiások című kiállításra a francia múzeum tulajdonában lévő, féltve őrzött Redon-festményét. A Keresztrefeszítés címet viselő 1910 körül készült olajfestményhez a Modemnek speciális biztonsági üvegburát kell készíttetnie.

Múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy augusztusban grandiózus tárlatot nyit a debreceni MODEM a "Messiások", avagy "A nyugati ember és a megváltás gondolata" címmel. Mintegy kétéves szervezés megkoronázása a kiállítás: közel száz múzeum modern és kortárs gyűjteményének felvonultatása, 100 milliárd forintos biztosítási összérték ezerháromszáz négyzetméteren.

A MODEM eddigi legnagyobb vállalkozása Magyarországon példa nélküli, komoly nemzetközi összefogással a Föld minden szegletéből érkeznek Debrecenbe a messianizmus és a megváltás gondolatát megfejteni kívánó műremekek. Sztárok a falakon: Picasso, Bacon, Chagall, Warhol, Redon, Dali, Munch, Serrano, Munkácsy, Csontváry, Gulácsy, Vajda, Reigl és még számos, világhírű alkotó várja látogatóit 2009. augusztus 13-tól december 31-ig a debreceni MODEM-be.

Mi sem fémjelzi jobban egy kiállítás színvonalát, mint a bemutatott művek alkotóinak neve, munkáik kiállítási és eszmei értéke, vagy éppen az anyamúzeumok nívója, elismertsége. A debreceni "Messiások" kiállítás élen jár mindezekkel, hiszen az alkotások biztosítási összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot, valamint közel száz múzeumból, illetve gyűjtőtől érkeznek majd a modern és kortárs képek - közülük mintegy 50 külföldről, amivel rekordot dönt a cívis város intézménye, ugyanis hazánkban egy kiállításra még sosem kölcsönöztek ennyi külföldi helyről műveket. A tárlatra az amerikai Andy Warhol Múzeum, a finn, a cseh, a krakkói vagy a varsói nemzeti közgyűjtemények, a moszkvai Tretyakov Galéria, a párizsi Musée D'Orsay, a bécsi Belvedere, illetve London és New York neves galériái küldenek remekműveket.

A kiállítás értékét növeli az is, hogy - mivel ilyen sok helyről érkeznek az alkotások - megismételhetetlen eseményről van szó. A debreceni kiállítóteremben együtt még sohasem látott művek sorakoznak majd fel egy átfogó, ugyanakkor többféleképpen értelmezhető kontextusban. A modern képzőművészet számos kiemelkedő alkotását megcsodálhatjuk az augusztus közepén nyíló tárlaton, többek között Picasso, Kokoschka, Munch, Bacon, Warhol, Nitsch, Serrano, Redon, Mapplethorpe, Weight és Abramoviæ meghatározó műveit. A nem¬zetközi kiválóságok alkotásai mellett pedig a magyar képzőművészet meghatározó képviselőitől - Csontvárytól Reigl Juditig - is láthatnak a múzeum látogatói egy jelentős válogatást.

Megváltható-e világ? - boncolgatja a művészetben mintegy kétezer éve jelen lévő és megkerülhetetlen kérdéskört a MODEM eddigi legizgalmasabb projektjének ígérkező kortárs tárlata. Nem egy külföldi sztárkiállítás magyarországi adaptációját láthatja a hazai nagyközönség, hanem egy nemzetközi összefogással megvalósuló, azonban minden ízében magyar tárlatot. A művek tematikusan kapcsolódnak egymáshoz: a vezérelv a messianizmus és a megváltás vallásos, illetőleg profán szférája a nyugati kultúrában. A látogatók a kiállított remekműveket nem kronologikus rendben látják majd, s a rendezők nem kívánnak semmilyen történeti, teológiai vagy pszichológiai nézőpontot alátámasztani. A modern és kortárs vizuális művészeti alkotásokban megjelenő árnyalt közelítéseket, katartikus elbeszéléseket olyan új összefüggésrendben mutatják be, amely képes arra, hogy aktualizálja és a látogatók számára egzisztenciálisan fontossá tegye a megváltás gondolatát. A kiállított alkotások technikájának sokszínűsége is előrevetíti, hogy a nyár végén nyíló tárlat valóban izgalmas kalandként szolgálhat mindenki számára, aki érdeklődik a vizuális művészetek iránt, hiszen az olaj-vászon festményeken túl több videó-munka, installáció, szobor és fotó is helyet kap majd, valamint a hagyományos messiás-ábrázolások mellett számos, alternatív megközelítésből készített alkotást is bemutatnak a MODEMben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Messiások című kiállítás teljesen új kontextusba helyezi a megváltás gondolatát. A koncepció négy fő gondolatkörhöz kapcsolja a kiállított műveket, így a "Halott ember", a "Miféle test adatott nekünk?", a "Történelem ígérete", és a "Megváltás keresztje" címeket viselik a tárlat fő részei.

A "Messiások" című kiállítás augusztus 13-tól az esztendő utolsó napjáig látogatható. A szervező MODEM korábbi, Leonardo da Vinci munkásságát bemutató kiállításuk sikerére alapozva, a Messiásokra közel 200 ezer látogatót vár.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?