24 °C Budapest

Elmossa a válság az idei fesztiválokat?

Pénzcentrum
2009. június 9. 13:17

Nem csak a hazai Sziget fesztivált, de az összes kelet-közép-európai többnapos zenés rendezvényeket is igen érzékenyen érinti a válság. Nem csak a pénzszűkében lévő fiatalok megcsappant érdeklődése jelent problémát, de a szponzorok hátat fordítása is.

Idén valószínűleg kevesen engedhetik meg maguknak, hogy több nyári fesztiválon is részt vegyenek, de talán még azt is, hogy csak a fesztivál-feeling miatt bérletet vegyenek egy-egy rendezvényre. Sokkal valószínűbb, hogy inkább adott fellépőkre, néhány napra, célirányosan érkeznek vendégek az idei zenei fesztiválokra.

Persze idén is akadnak olyan rendezvények, - még ha jóval kevesebb számban is - melyek teltházzal zajlanak majd, ilyen például a főleg helyiek által látogatott brit Glastonbury, amire már áprilisban elkeltek a jegyek, köszönhetően az októberben elindított értékesítésnek. De a mediterrán tengerparton megrendezésre kerülő spanyol Benicassim fesztivál jegyeit is eladták már.

A hazai Sziget, a dán Roskilde, vagy a román B'esfest azonban nem néz ilyen jó évnek elébe. A szponzori bevételek megcsappanása miatt a Sziget például olyan kedvezményekkel próbálja felpörgetni a jegyeladásokat, mint a 45 fős diákcsoportok számára nyújtott félárú bérletek, amivel elvileg a "diáksziget" jelleget szeretnék erősíteni.

Mások a tervezett áremeléseket kénytelenek elhalasztani idén, különösen Kelet-Európában, ahol nyugatihoz képest jóval alacsonyabb átlagbérek miatt a helyiek számára már eddig sem számítottak olcsónak a rendezvények.

Christof Huber, az 56 tagot számláló Európai Fesztivál Szövetség (Yourope) főtitkára szerint idén nagyon ügyelniük kell a szervezőknek az ár-érték arányra, ami sokak számára komoly problémát jelent - írja a The Washington Post. A külföldi sztár-gázsik már csak a kelet-európai valuták gyengélkedései miatt is jelentősen drágultak, az említett szponzori bevételek is visszaestek, melyek elvileg áremelésre adnának okot, de ezt a vásárlóerő gyengülése aligha engedi meg.

Persze a gyenge forint egyben csábítóan is hathat a külföldi vendégek számára, hiszen egy német 2000 euró feletti havi átlagfizetéshez képest a 150 euróba kerülő Sziget hetijegy nem akkora érvágás. Ahogy az árak évről-évre emelkednek, a magyar közönséget egyre inkább kiszorítják a nyugati jegyárakhoz szokott német, francia, brit, holland látogatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De hogy mi lesz idén, még kérdéses, hiszen a KSH adatai szerint az év eltelt részében mintegy ötödével csökkent a hazánkba látogató külföldiek száma, szakértők pedig öt százalékos esést várnak az idei szezonban.

A bukaresti B'esfestre is rájár a rúd. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál szervezői ugyanis azt remélték, hogy már idén megtérülést hoz a projekt, ezt azonban felülvizsgálták, és 2011 előtt már nem számolnak profittal. Számukra különösen nagy érvágás, hogy kevesebb szponzort sikerült maguk mögé állítaniuk idén, hiszen bevételük 50 százaléka még ebből a forrásból származik.

A dán Roskilde fesztivál az északi országok gyengélkedésétől szenved. Az otthoni eladások ugyan jól szerepelnek, azonban a környező országokból, Izlandról, Svédországból kevesebb látogatóra számítanak idén.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem