3 °C Budapest

Elmossa a válság az idei fesztiválokat?

Pénzcentrum
2009. június 9. 13:17

Nem csak a hazai Sziget fesztivált, de az összes kelet-közép-európai többnapos zenés rendezvényeket is igen érzékenyen érinti a válság. Nem csak a pénzszűkében lévő fiatalok megcsappant érdeklődése jelent problémát, de a szponzorok hátat fordítása is.

Idén valószínűleg kevesen engedhetik meg maguknak, hogy több nyári fesztiválon is részt vegyenek, de talán még azt is, hogy csak a fesztivál-feeling miatt bérletet vegyenek egy-egy rendezvényre. Sokkal valószínűbb, hogy inkább adott fellépőkre, néhány napra, célirányosan érkeznek vendégek az idei zenei fesztiválokra.

Persze idén is akadnak olyan rendezvények, - még ha jóval kevesebb számban is - melyek teltházzal zajlanak majd, ilyen például a főleg helyiek által látogatott brit Glastonbury, amire már áprilisban elkeltek a jegyek, köszönhetően az októberben elindított értékesítésnek. De a mediterrán tengerparton megrendezésre kerülő spanyol Benicassim fesztivál jegyeit is eladták már.

A hazai Sziget, a dán Roskilde, vagy a román B'esfest azonban nem néz ilyen jó évnek elébe. A szponzori bevételek megcsappanása miatt a Sziget például olyan kedvezményekkel próbálja felpörgetni a jegyeladásokat, mint a 45 fős diákcsoportok számára nyújtott félárú bérletek, amivel elvileg a "diáksziget" jelleget szeretnék erősíteni.

Mások a tervezett áremeléseket kénytelenek elhalasztani idén, különösen Kelet-Európában, ahol nyugatihoz képest jóval alacsonyabb átlagbérek miatt a helyiek számára már eddig sem számítottak olcsónak a rendezvények.

Christof Huber, az 56 tagot számláló Európai Fesztivál Szövetség (Yourope) főtitkára szerint idén nagyon ügyelniük kell a szervezőknek az ár-érték arányra, ami sokak számára komoly problémát jelent - írja a The Washington Post. A külföldi sztár-gázsik már csak a kelet-európai valuták gyengélkedései miatt is jelentősen drágultak, az említett szponzori bevételek is visszaestek, melyek elvileg áremelésre adnának okot, de ezt a vásárlóerő gyengülése aligha engedi meg.

Persze a gyenge forint egyben csábítóan is hathat a külföldi vendégek számára, hiszen egy német 2000 euró feletti havi átlagfizetéshez képest a 150 euróba kerülő Sziget hetijegy nem akkora érvágás. Ahogy az árak évről-évre emelkednek, a magyar közönséget egyre inkább kiszorítják a nyugati jegyárakhoz szokott német, francia, brit, holland látogatók.

De hogy mi lesz idén, még kérdéses, hiszen a KSH adatai szerint az év eltelt részében mintegy ötödével csökkent a hazánkba látogató külföldiek száma, szakértők pedig öt százalékos esést várnak az idei szezonban.

A bukaresti B'esfestre is rájár a rúd. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál szervezői ugyanis azt remélték, hogy már idén megtérülést hoz a projekt, ezt azonban felülvizsgálták, és 2011 előtt már nem számolnak profittal. Számukra különösen nagy érvágás, hogy kevesebb szponzort sikerült maguk mögé állítaniuk idén, hiszen bevételük 50 százaléka még ebből a forrásból származik.

A dán Roskilde fesztivál az északi országok gyengélkedésétől szenved. Az otthoni eladások ugyan jól szerepelnek, azonban a környező országokból, Izlandról, Svédországból kevesebb látogatóra számítanak idén.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?