Szociális válság követheti a gazdaságit Kelet-Európában

2009. május 27. 13:02

A Világbank elnöke, Robert Zoellick szerint a növekvő munkanélküliség aggasztóan törékeny szociális és politikai helyzetet teremthet Kelet-Európában.

Amennyiben nem tesszük meg a szükséges lépéseket, egy komoly humanitárius és szociális válság veszélye alakulhat ki, melynek természetesen politikai következményei is lesznek - nyilatkozta az elnök a spanyol El Pais című lapnak. A Kelet-Közép-Európában kialakult helyzetet külön figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor különbséget kell tenni a különböző országok között.

Zoellick szerint a kelet-európai gazdasági fordulat lassabb lehet, mint ami a korábbi előrejelzésekben szerepelt: egyes országok - így Románia és a Balti-államok - nagyon kényes helyzetbe kerültek a válság miatt. Ezekben az országokban ugyanis továbbra sem állt talpra a rendkívül alacsony szintű termelés, hiába tért magához némileg a pénz- és tőkepiac.

Zoellick ezzel élesen szembenálló véleményt fogalmazott meg az optimisták egyre növekvő csoportjához képest: korábban Soros György, Rupert Murdoch és az olasz gazdasági miniszter Giulio Tremonti is úgy nyilatkozott, hogy a világ túl van a válság nehezén.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem