16 °C Budapest

Szociális válság követheti a gazdaságit Kelet-Európában

2009. május 27. 13:02

A Világbank elnöke, Robert Zoellick szerint a növekvő munkanélküliség aggasztóan törékeny szociális és politikai helyzetet teremthet Kelet-Európában.

Amennyiben nem tesszük meg a szükséges lépéseket, egy komoly humanitárius és szociális válság veszélye alakulhat ki, melynek természetesen politikai következményei is lesznek - nyilatkozta az elnök a spanyol El Pais című lapnak. A Kelet-Közép-Európában kialakult helyzetet külön figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor különbséget kell tenni a különböző országok között.

Zoellick szerint a kelet-európai gazdasági fordulat lassabb lehet, mint ami a korábbi előrejelzésekben szerepelt: egyes országok - így Románia és a Balti-államok - nagyon kényes helyzetbe kerültek a válság miatt. Ezekben az országokban ugyanis továbbra sem állt talpra a rendkívül alacsony szintű termelés, hiába tért magához némileg a pénz- és tőkepiac.

Zoellick ezzel élesen szembenálló véleményt fogalmazott meg az optimisták egyre növekvő csoportjához képest: korábban Soros György, Rupert Murdoch és az olasz gazdasági miniszter Giulio Tremonti is úgy nyilatkozott, hogy a világ túl van a válság nehezén.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?