7 °C Budapest

Soros György: "a baj az, hogy nagyobb a bankrendszeretek, mint a gazdaságotok!"

2009. március 28. 08:34

Nagy-Britanniának még a végén az IMF-nél kell könyörögnie egy óriási pénzügyi mentőcsomagért - nyilatkozta a The Timesnak Soros György. Egy ilyen lépésre 33 év után először kerülne sor a szigetországban, ha Soros félelme beigazolódik. Szerinte Nagy-Britanniának az az egyik fő problémája, hogy túlfejlett a bankrendszere.

Soros azután beszélt erről, hogy 14 év után először sikertelenül zárult a brit államkötvények aukciója Londonban. A magyar származású nagybefektető úgy véli, Gordon Brown brit miniszterelnöknek rövidesen lehet, hogy fontmilliárdokért kell majd könyörögnie a nemzetközi porondon. Szerinte a G20-ak jövő heti londoni csúcstalálkozója lesz az utolsó esély, hogy elkerülje a világ a harmincas évekbelinél is nagyobb depressziót.

“Az a problémátok, hogy nagyobb a bankrendszeretek, mint a gazdaságotok"- fogalmazott, hozzátéve: ha Nagy-Britannia egyedül szeretné rendbe tenni ezt, akkor óriási adóssága halmozódna fel. Arra a kérdésre válaszolva, vajon az IMF segítsége is szóba jöhet-e, úgy válaszolt: ha a bankrendszer összeomlása folytatódik, ez egy lehetőség, de a jelenlegi helyzetben még nem valószínű.

A G20-csúcstalálkozóval kapcsolatban nem túl optimista Soros, ő inkább arra számít, sikertelen lesz, mert a különböző vélemények nehezen egyeztethetők össze. Pedig a tét óriási: az a kérdés, a nagy világgazdasági válságnál nagyobb depresszió köszönt-e a világra. Szerinte felérne egy katasztrófával, ha a találkozó egy beszélgetéssé silányulna, ugyanis sürgős és konkrét intézkedéseket kellene tenni a fejlődő világ és a periférián lévő országok védelmére a fejlett országokból gyűrűző válság ellen.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem