20 °C Budapest

Soros György: "a baj az, hogy nagyobb a bankrendszeretek, mint a gazdaságotok!"

2009. március 28. 08:34

Nagy-Britanniának még a végén az IMF-nél kell könyörögnie egy óriási pénzügyi mentőcsomagért - nyilatkozta a The Timesnak Soros György. Egy ilyen lépésre 33 év után először kerülne sor a szigetországban, ha Soros félelme beigazolódik. Szerinte Nagy-Britanniának az az egyik fő problémája, hogy túlfejlett a bankrendszere.

Soros azután beszélt erről, hogy 14 év után először sikertelenül zárult a brit államkötvények aukciója Londonban. A magyar származású nagybefektető úgy véli, Gordon Brown brit miniszterelnöknek rövidesen lehet, hogy fontmilliárdokért kell majd könyörögnie a nemzetközi porondon. Szerinte a G20-ak jövő heti londoni csúcstalálkozója lesz az utolsó esély, hogy elkerülje a világ a harmincas évekbelinél is nagyobb depressziót.

“Az a problémátok, hogy nagyobb a bankrendszeretek, mint a gazdaságotok"- fogalmazott, hozzátéve: ha Nagy-Britannia egyedül szeretné rendbe tenni ezt, akkor óriási adóssága halmozódna fel. Arra a kérdésre válaszolva, vajon az IMF segítsége is szóba jöhet-e, úgy válaszolt: ha a bankrendszer összeomlása folytatódik, ez egy lehetőség, de a jelenlegi helyzetben még nem valószínű.

A G20-csúcstalálkozóval kapcsolatban nem túl optimista Soros, ő inkább arra számít, sikertelen lesz, mert a különböző vélemények nehezen egyeztethetők össze. Pedig a tét óriási: az a kérdés, a nagy világgazdasági válságnál nagyobb depresszió köszönt-e a világra. Szerinte felérne egy katasztrófával, ha a találkozó egy beszélgetéssé silányulna, ugyanis sürgős és konkrét intézkedéseket kellene tenni a fejlődő világ és a periférián lévő országok védelmére a fejlett országokból gyűrűző válság ellen.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07