21 °C Budapest

Nálunk nincs is válság - a Balti-államokhoz képest

2009. május 12. 09:02

Fél tucat európai államban várható az idén a magyarországinál is nagyobb mértékű gazdasági visszaesés. Míg hazánkban az aktuális piaci konszenzus szerint 6 százalékos GDP-zsugorodás várható, addig a balti államokban, Ukrajnában, Írországban és Izlandon 8-13 százalékos.

Az első negyedévre még rémisztőbb számokra lehet felkészülni. A balti országokban a gazdaság korábbi túlfűtöttsége, a túlságosan gyorsan növekvő bérek és árak miatt ütött be a válság. Izlandot és Írországot a pénzügyi szektor túlsúlya, Ukrajnát pedig a kivitel zömét adó nyersanyagok világpiaci árának összeomlása küldte padlóra. A legrosszabb helyzetben lévő balti államban, Lettországban az első negyedévben 18 százalékkal maradt el a GDP az egy évvel korábbitól. A kormány az egész évre 12 százalékos visszaesést vár, de a nemzetközi szervezetek és piaci szakértők ennél néhány ponttal rosszabb eredményt valószínűsítenek.

Ezekben az országokban a költségvetés még súlyosabb megszorításokra kényszerül, mint hazánkban. Ezt az magyarázza, hogy a kormányok minden eszközzel igyekeznek alacsonyan tartani az államháztartási deficitet, nehogy még jobban megijesszék a pénzpiacokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05