27 °C Budapest

Nálunk nincs is válság - a Balti-államokhoz képest

2009. május 12. 09:02

Fél tucat európai államban várható az idén a magyarországinál is nagyobb mértékű gazdasági visszaesés. Míg hazánkban az aktuális piaci konszenzus szerint 6 százalékos GDP-zsugorodás várható, addig a balti államokban, Ukrajnában, Írországban és Izlandon 8-13 százalékos.

Az első negyedévre még rémisztőbb számokra lehet felkészülni. A balti országokban a gazdaság korábbi túlfűtöttsége, a túlságosan gyorsan növekvő bérek és árak miatt ütött be a válság. Izlandot és Írországot a pénzügyi szektor túlsúlya, Ukrajnát pedig a kivitel zömét adó nyersanyagok világpiaci árának összeomlása küldte padlóra. A legrosszabb helyzetben lévő balti államban, Lettországban az első negyedévben 18 százalékkal maradt el a GDP az egy évvel korábbitól. A kormány az egész évre 12 százalékos visszaesést vár, de a nemzetközi szervezetek és piaci szakértők ennél néhány ponttal rosszabb eredményt valószínűsítenek.

Ezekben az országokban a költségvetés még súlyosabb megszorításokra kényszerül, mint hazánkban. Ezt az magyarázza, hogy a kormányok minden eszközzel igyekeznek alacsonyan tartani az államháztartási deficitet, nehogy még jobban megijesszék a pénzpiacokat.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm