Mennyit is ér Googleország?

2009. május 5. 17:32

Ismét egy mindenre kiterjedő felmérés készült a világ legnevesebb és legértékesebb márkáiról. A szakértők idén a Google-t hozták ki győztesnek, melynek brandértéke - a világon első ízben - elérte a 100 milliárd dollárt.

A Google mára beépült a köztudatba és a mindennapjainkba. A Google immár nemcsak egy márkanév: angolszász országokban teljesen elfogadott kifejezéssé vált az "I'll google that", Magyarországon pedig egyre több fórumon tűnik fel a "Google a barátod" hozzászólás, ha valaki valami olyat keres, amit simán fellelni az interneten.

Ennek köszönhetően körözte le a kaliforniai vállalat a korábbi évek nagy riválisait. A társaság brandértéke a Millward Brown Brandz Top 100 listája szerint elérte a 100 milliárd dollárt, a második a Microsoft 76,2 milliárddal, míg a dobogó alsó fokán a Coca-Cola áll "alig" 67,6 milliárd dollárral. A Top 100 vállalatok márkanevének értéke viszont összességében mindössze 1,7 százalékkal emelkedett.

A listán 15 új márkanév kapott helyet, közülük a legjobb Pampers 31., a Nintendo 32. a Visa pedig 36. lett. Azok az áruházláncok, melyek diszkontáraikról híresek, mind remekeltek a válságban: a Wal-Mart 19, az Aldi 49, az Auchan 48 százalékkal erősödött.

És hogy mit is jelent a valóságban a 100 milliárd dollár, amennyire a Google-t becsülik? Nos ez az összeg nagyjából Szlovákia egy éves nominális GDP-jének felelt meg 2008-ban a Nemzetközi Valutaalap számításai szerint, Magyarország GDP-jének pedig a kétharmadát teszi ki. De a gazdasági mélyrepülés iskolapéldáját bemutató Kalifornia állam évtizedek alatt felhalmozódott adósságállományát is ki tudnák fizetni a cégtulajdonosok, miután kifizették a céget, hiszen ez az összeg is "alig" 60 milliárd dollárt tesz ki.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm