13 °C Budapest

Sok százmilliárdba kerülnek a haza nem küldött bevándorlók

2009. május 4. 16:02

Amnesztiát hirdettek Nagy-Britanniában az illegális bevándorlók számára, ám a humanitárius lépés nem mindenki tetszését nyerte el: a Migrationwatch szerint a döntés fejenként körülbelül egymillió fontos felesleges kiadást eredményezne.

A független agytröszt szerint a 950 ezer bevándorló országhatáron belül tartása elképesztően felesleges pénzszórás lenne az adófizetők pénzéből, ráadásul recesszió idején. Az illegális bevándorlók ugyanis rendszerint alacsony jövedelemmel bírnak, ám gyermekeik után az államnak kiadásai vannak, így az adóbevételeik messze nem fedezik az általuk generált állami költségeket. Sőt, a lépés csak felbátorítaná az illegális bevándorlók egy újabb generációját - épp úgy, ahogy Olaszországban és Spanyolországban történt.

A baloldal kedvenc kutatóintézete, az Institute for Public Policy Research szerint azonban azok, akik megteremtették Nagy-Britanniában a letelepedésük és megélhetésük feltételeit, igazán megérdemlik, hogy az országban maradhassanak, ráadásul az adózói többlet legalább egymilliárd fontot hoz pluszban az államkincstárba.

A Migrationwatch azonban hosszú távú számításokba bocsátkozott. Átlagnak egy 25 éves kétgyermekes családfőt vettek, minimálbérre bejelentve, aki 65 éves koráig dolgozik és 80 éves korig él. Szembeállítva az általa befizetett adót a gyermekek iskoláztatási és egyéb támogatásaival, az adó- és hitelkedvezményekkel, az összeg nagyjából 900 ezer fontra jön ki. Londonban kicsit magasabb, 1,1 millió font.

Az illegális bevándorlók számáról nincs pontos adat, a széles skála 524 és 947 ezer között mozog. Egymillió fonttal számolva ez összesen akár 947 milliárd fontjába is kerülhet a brit költségvetésnek: ez az összeg nagyjából a teljes magyar éves GDP 12-szerese.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07