9 °C Budapest

Sok százmilliárdba kerülnek a haza nem küldött bevándorlók

2009. május 4. 16:02

Amnesztiát hirdettek Nagy-Britanniában az illegális bevándorlók számára, ám a humanitárius lépés nem mindenki tetszését nyerte el: a Migrationwatch szerint a döntés fejenként körülbelül egymillió fontos felesleges kiadást eredményezne.

A független agytröszt szerint a 950 ezer bevándorló országhatáron belül tartása elképesztően felesleges pénzszórás lenne az adófizetők pénzéből, ráadásul recesszió idején. Az illegális bevándorlók ugyanis rendszerint alacsony jövedelemmel bírnak, ám gyermekeik után az államnak kiadásai vannak, így az adóbevételeik messze nem fedezik az általuk generált állami költségeket. Sőt, a lépés csak felbátorítaná az illegális bevándorlók egy újabb generációját - épp úgy, ahogy Olaszországban és Spanyolországban történt.

A baloldal kedvenc kutatóintézete, az Institute for Public Policy Research szerint azonban azok, akik megteremtették Nagy-Britanniában a letelepedésük és megélhetésük feltételeit, igazán megérdemlik, hogy az országban maradhassanak, ráadásul az adózói többlet legalább egymilliárd fontot hoz pluszban az államkincstárba.

A Migrationwatch azonban hosszú távú számításokba bocsátkozott. Átlagnak egy 25 éves kétgyermekes családfőt vettek, minimálbérre bejelentve, aki 65 éves koráig dolgozik és 80 éves korig él. Szembeállítva az általa befizetett adót a gyermekek iskoláztatási és egyéb támogatásaival, az adó- és hitelkedvezményekkel, az összeg nagyjából 900 ezer fontra jön ki. Londonban kicsit magasabb, 1,1 millió font.

Az illegális bevándorlók számáról nincs pontos adat, a széles skála 524 és 947 ezer között mozog. Egymillió fonttal számolva ez összesen akár 947 milliárd fontjába is kerülhet a brit költségvetésnek: ez az összeg nagyjából a teljes magyar éves GDP 12-szerese.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem