19 °C Budapest

Sok százmilliárdba kerülnek a haza nem küldött bevándorlók

2009. május 4. 16:02

Amnesztiát hirdettek Nagy-Britanniában az illegális bevándorlók számára, ám a humanitárius lépés nem mindenki tetszését nyerte el: a Migrationwatch szerint a döntés fejenként körülbelül egymillió fontos felesleges kiadást eredményezne.

A független agytröszt szerint a 950 ezer bevándorló országhatáron belül tartása elképesztően felesleges pénzszórás lenne az adófizetők pénzéből, ráadásul recesszió idején. Az illegális bevándorlók ugyanis rendszerint alacsony jövedelemmel bírnak, ám gyermekeik után az államnak kiadásai vannak, így az adóbevételeik messze nem fedezik az általuk generált állami költségeket. Sőt, a lépés csak felbátorítaná az illegális bevándorlók egy újabb generációját - épp úgy, ahogy Olaszországban és Spanyolországban történt.

A baloldal kedvenc kutatóintézete, az Institute for Public Policy Research szerint azonban azok, akik megteremtették Nagy-Britanniában a letelepedésük és megélhetésük feltételeit, igazán megérdemlik, hogy az országban maradhassanak, ráadásul az adózói többlet legalább egymilliárd fontot hoz pluszban az államkincstárba.

A Migrationwatch azonban hosszú távú számításokba bocsátkozott. Átlagnak egy 25 éves kétgyermekes családfőt vettek, minimálbérre bejelentve, aki 65 éves koráig dolgozik és 80 éves korig él. Szembeállítva az általa befizetett adót a gyermekek iskoláztatási és egyéb támogatásaival, az adó- és hitelkedvezményekkel, az összeg nagyjából 900 ezer fontra jön ki. Londonban kicsit magasabb, 1,1 millió font.

Az illegális bevándorlók számáról nincs pontos adat, a széles skála 524 és 947 ezer között mozog. Egymillió fonttal számolva ez összesen akár 947 milliárd fontjába is kerülhet a brit költségvetésnek: ez az összeg nagyjából a teljes magyar éves GDP 12-szerese.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55