-2 °C Budapest

Sok százmilliárdba kerülnek a haza nem küldött bevándorlók

2009. május 4. 16:02

Amnesztiát hirdettek Nagy-Britanniában az illegális bevándorlók számára, ám a humanitárius lépés nem mindenki tetszését nyerte el: a Migrationwatch szerint a döntés fejenként körülbelül egymillió fontos felesleges kiadást eredményezne.

A független agytröszt szerint a 950 ezer bevándorló országhatáron belül tartása elképesztően felesleges pénzszórás lenne az adófizetők pénzéből, ráadásul recesszió idején. Az illegális bevándorlók ugyanis rendszerint alacsony jövedelemmel bírnak, ám gyermekeik után az államnak kiadásai vannak, így az adóbevételeik messze nem fedezik az általuk generált állami költségeket. Sőt, a lépés csak felbátorítaná az illegális bevándorlók egy újabb generációját - épp úgy, ahogy Olaszországban és Spanyolországban történt.

A baloldal kedvenc kutatóintézete, az Institute for Public Policy Research szerint azonban azok, akik megteremtették Nagy-Britanniában a letelepedésük és megélhetésük feltételeit, igazán megérdemlik, hogy az országban maradhassanak, ráadásul az adózói többlet legalább egymilliárd fontot hoz pluszban az államkincstárba.

A Migrationwatch azonban hosszú távú számításokba bocsátkozott. Átlagnak egy 25 éves kétgyermekes családfőt vettek, minimálbérre bejelentve, aki 65 éves koráig dolgozik és 80 éves korig él. Szembeállítva az általa befizetett adót a gyermekek iskoláztatási és egyéb támogatásaival, az adó- és hitelkedvezményekkel, az összeg nagyjából 900 ezer fontra jön ki. Londonban kicsit magasabb, 1,1 millió font.

Az illegális bevándorlók számáról nincs pontos adat, a széles skála 524 és 947 ezer között mozog. Egymillió fonttal számolva ez összesen akár 947 milliárd fontjába is kerülhet a brit költségvetésnek: ez az összeg nagyjából a teljes magyar éves GDP 12-szerese.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm