3 °C Budapest

Homoszexuális a miniszterelnök, de a választók bíznak benne

2009. április 27. 10:00

A szombati választások eredményeképp egy nyíltan homoszexuális miniszterelnök veszi át a kormány irányítását Izlandon. Johanna Sigurdardottir-nak nem lesz könnyű dolga: a szigetország gazdasága romokban hever.

Az új miniszterelnök nyíltan vállalja leszbikus kapcsolatát, egy ismert írónővel, Jonina Leosdottir-ral él együtt, ugyanakkor két felnőtt gyermeke is van, korábbi házasságából. Felmérések szerint a 67 éves Johanna Sigurdardottir az egyik legnépszerűbb politikus az országban: az izlandiak 73 százaléka kedveli őt.

A hétvégi választásokon a szavazópolgárok a konzervatív párt 18 éve tartó kormányzásának vetettek véget, a Sigurdardottir vezette szociáldemokraták ugyanis 3 képviselői hellyel többet szereztek az országgyűlésben.


Johanna Sigurdardotti(Fotó: ontopmag.com)


Az új kormánynak nem lesz könnyű dolga: az izlandi bankrendszer a világgazdasági recesszió miatt gyakorlatilag összeomlott, az ország legnagyobb pénzintézetei állami felügyelet alá kerültek. Tavaly a fizetőeszköz, az izlandi korona értéke 44 százalékkal csökkent, az infláció pedig 18,1 százalékkal nőtt decemberben. A 320 ezres lélekszámú országban a munkanélküliség a korábbi 1-2 százalékos szintről decemberre 4,8 százalékra nőtt, és az idei év végére a várakozások szerint elérheti a 10 százalékos szintet is.

Johanna Sigurdardottir szeretné elérni, hogy Izland mielőbb csatlakozzon az Európai Unióhoz, és főképp a közös valutát használó euróövezethez. Szerinte ez védelmet jelentene a szigetország gazdaságának.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?