Homoszexuális a miniszterelnök, de a választók bíznak benne

2009. április 27. 10:00

A szombati választások eredményeképp egy nyíltan homoszexuális miniszterelnök veszi át a kormány irányítását Izlandon. Johanna Sigurdardottir-nak nem lesz könnyű dolga: a szigetország gazdasága romokban hever.

Az új miniszterelnök nyíltan vállalja leszbikus kapcsolatát, egy ismert írónővel, Jonina Leosdottir-ral él együtt, ugyanakkor két felnőtt gyermeke is van, korábbi házasságából. Felmérések szerint a 67 éves Johanna Sigurdardottir az egyik legnépszerűbb politikus az országban: az izlandiak 73 százaléka kedveli őt.

A hétvégi választásokon a szavazópolgárok a konzervatív párt 18 éve tartó kormányzásának vetettek véget, a Sigurdardottir vezette szociáldemokraták ugyanis 3 képviselői hellyel többet szereztek az országgyűlésben.


Johanna Sigurdardotti(Fotó: ontopmag.com)


Az új kormánynak nem lesz könnyű dolga: az izlandi bankrendszer a világgazdasági recesszió miatt gyakorlatilag összeomlott, az ország legnagyobb pénzintézetei állami felügyelet alá kerültek. Tavaly a fizetőeszköz, az izlandi korona értéke 44 százalékkal csökkent, az infláció pedig 18,1 százalékkal nőtt decemberben. A 320 ezres lélekszámú országban a munkanélküliség a korábbi 1-2 százalékos szintről decemberre 4,8 százalékra nőtt, és az idei év végére a várakozások szerint elérheti a 10 százalékos szintet is.

Johanna Sigurdardottir szeretné elérni, hogy Izland mielőbb csatlakozzon az Európai Unióhoz, és főképp a közös valutát használó euróövezethez. Szerinte ez védelmet jelentene a szigetország gazdaságának.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm