Hogyan védekezz a csalások ellen? Íme néhány tipp!

Pénzcentrum
2008. október 6. 12:00

Több száz milliós kár, megannyi kárvallott Tele van a nemzetközi sajtó olyan hírekkel, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, és számos más országban rengeteg bankkártyával és mások személyazonosságával való visszaélést követnek el. Egy kis előrelátással, és néhány mozdulattal azonban mindez kivédhető lenne. Íme néhány tipp!

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hamis bankkártyával való visszaélés tavaly már 300 millió forintos kárt okozott Magyarországon. A pénzfelvevő automatáknál elkövetett visszaélésekből eredő kár pedig 171 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A csalók 95 millió forintos kárt okoztak az ATM-nyílások leragasztásával és hamis kártyák sokszorosításával. Hazánkban ezeket a módszereket kizárólag egyetlen pénzintézet készülékeinél vetik be a bűnözők, ám a Magyar Nemzeti Bank nem fedheti fel annak nevét.

Az esetek hetven százalékában lopott vagy hamisított kártyával követik el a bűncselekményeket. A csipkártyák bevezetésétől azonban sokan azt remélik, hogy a visszaélések száma csökkenni fog, erre azonban rácáfol például Nagy-Britannia esete, ahol már négy éve bevezették ezeket a kártyákat, mégis az idei első félévben 14 százalékkal több csalást követtek el bankkártyákkal, mint egy évvel korábban.

Az úgynevezett adathalász oldalakkal elkövetett csalások száma pedig már-már riasztó mértékű, 185 százalékos növekedést ért el a szigetországban, az ottani felügyelőszerv (Apacs) adatai szerint, ami 21,4 milliárd fontot jelent a kárértéket tekintve.

Az adathalászat olyan típusú megtévesztés, aminek az a célja, hogy értékes személyes adatokat, például hitelkártya-számot, jelszót, fiókinformációkat és egyéb adatokat tulajdonítsanak el.

Mindezt egy olyan e-mail küldésével érik el, amelyek látszólag egy megbízhatónak vélt weboldalról érkezik, mint például a bankunké, az üzenetben pedig személyes adataink megadását kérik. Annak érdekében, hogy az adathalász e-mailek még hitelesebbnek tűnjenek, az üzenetben egy olyan hivatkozást is el szoktak helyezni, amely látszólag egy hivatalos weboldalra mutat, de valójában hamis webhelyre irányítja a felhasználót, ahonnan akaratlanul is személyes adatokat küldhetünk a halászoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy kis odafigyeléssel azonban ki lehet szűrni az ilyen e-maileket, és hamis oldalakat is. Egyrészt tudnunk kell, hogy a vállalatok nem kérhetnek tőlünk e-mailben jelszavakat, felhasználóneveket, azonosítókat, vagy egyéb személyes adatokat, ha tehát ilyen tartalmú levelet kapnánk, ne válaszoljunk rá soha!

Mielőtt rákattintanánk a linkre, ami a levélben található, nézzük meg a címet, ami általában tartalmazza a cég nevét, vagy annak egy részletét. Gyakran csak egy-egy betű eltérés van az eredeti oldal, és a hamis oldal címe között, amit nem könnyű észrevenni. Sőt, az is előfordulhat, hogy a levélbe beszúrt link helyes, azonban fölé állva egy kis sárga dobozkában megjelenik az a cím, ahova valóban eljutnánk egy kattintással. Legyünk tehát körültekintőek, és csak ezek után üssük be azonosítónkat, jelszavunkat bárhová.

Biztos, hogy csak te látod a gépedet?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem