8 °C Budapest

Bevásárlásból szenvedélybetegség: mik a tünetek?

Pénzcentrum
2008. december 23. 05:40

A legtöbben - tagadjuk, vagy sem - szeretünk vásárolni, legyen szó bármilyen szívünkhöz közel álló termékről, vagy szolgáltatásról. Karácsony közeledtével pedig még inkább elkap minket a vásárlási láz. Sokan azonban megszállottként, értelmetlen dolgokra költik a pénzüket, nem is annyira a tárgyért való rajongás, mint maga a vásárlási folyamat ellenállhatatlansága miatt. Ők a kényszeres vásárlók. Vajon rájuk hogyan hat a gazdasági válság? Anyagi csődbe sodorják magukat, vagy nagyobb eséllyel ismerik fel betegségüket?

Biztos mindenki ismer a közvetlen környezetében is olyanokat, akikre házastársuk, barátaik, vagy mi magunk is azt mondjuk, hogy betegesen sokat vásárolnak. De mikor válik valaki valóban kényszervásárlóvá, a negyvenkettedik pár cipő megvásárlása a mérce, vagy valami más?

Természetesen a témával a pszichológia is foglalkozik, hiszen ez is egyfajta kényszerbetegségnek fogható fel, hasonlóan az alkohol-, vagy a drogfüggőséghez, ahol a beteg azt érzi, hogy szüksége van bizonyos viselkedés végrehajtására - jelen esetben a vásárlásra - amely vágynak nem tud ellenállni. A problémát az jelenti, ha mindezért már annyi energiát, időt és persze pénzt fordítanak szenvedélyük kiélésére, amely már az egész életüket negatívan befolyásolja - legyen szó párkapcsolatokról, munkáról, vagy az élet bármely vetületéről.

Egy 2006-ban készült amerikai felmérés szerint, amely a American Journal of Psychiatry szaklapban jelent meg, az USA lakóinak 5,8 százaléka, vagyis mintegy 17 millió ember kényszeres vásárlónak számít, akik számára a vásárlás nem más, mint a szégyen egyik forrása, a segítségért kiáltás egyik formája, az állásuk elvesztésének, vagy épp párkapcsolatuk megbomlásának oka.

Számos egyéb felmérés is azt igazolja, hogy a fejlett társadalmak egyik népbetegsége már a "konzumidiótaság", hiszen a lakosság 2-5 százalékát érinti a betegség. Nem véletlen, hogy a téma szakértői is elsősorban az USA-ból kerülnek ki, akik szerint ezek a betegek nem akaraterőnek vannak hiányában, hanem az ingereket, vágyakat és az ezekre adott válaszokat, vagyis a viselkedésüket nem tudják kontrollálni.

Mint általában a szenvedélybetegek, a kényszeres vásárlók is valami egészen más szükségletet szeretnének viselkedésükkel kielégíteni, mint amit az mások számára jelent, az alkoholista sem annak íze miatt issza egy idő után a sört, mint ahogy a konzumfüggőknek sem az adott tárgyra van szükségük. Egy témával foglalkozó neves amerikai szakértő, April Benson szerint "a legtöbben azért vásárolnak, mert magányosnak érzik magukat, unatkoznak, dühösek, valaminek az elvesztését szeretnék pótolni ezáltal, vagy egy külsőségek által meghatározott csoporthoz szeretnének tartozni." Vagyis egyszerűen csak jobban szeretnék érezni magukat, izgalmat keresnek, vagy épp megnyugvást.

Nem csak a nők lehetnek megrögzött vásárlók!

Ma már szinte egyfajta sztereotípia, hogy a vásárlásfüggők elsősorban a nők köréből kerülnek ki. Ez azonban tévedés! Felmérések igazolják ugyanis, hogy nagyjából fele-fele arányban képviselteti magát mindkét nem a betegek körében, igaz az indítékok, illetve a vásárlási szokások között megfigyelhető bizonyos eltérés.

A már idézett szakértő, April Benson szerint nők a vásárlást egyfajta kikapcsolódásként, szórakozásként élik meg, amit társaságban végeznek, tehát összekapcsolják a társas időtöltéssel. A férfiak ezzel szemben ugyanúgy vásárolnak, mint ahogy dolgoznak, vagyis pontosan tudják, hogy mit szeretnének megvenni, így aztán célirányosan felkeresik az üzletet, és megveszik a kiszemelt árut. Az internetnek köszönhetően azonban ez is változik, hiszen azon keresztül már a férfiak is egyre több időt szánnak a vásárlásra, az árak összehasonlítgatása, blogok olvasása miatt. A legtöbben azonban egyedül keresik fel az üzleteket, ugyanis a vásárlás maga már szégyennel tölti el őket, ezért igyekeznek titokban tartani azt.

Ebből a szenvedélybetegségből is úgy lehet kigyógyulni, ha az illető felismeri az okokat, melyek kiváltják benne a vágyat, hogy vásároljon, és így belátja, hogy bármennyi időt, energiát és pénzt is fordít erre a tevékenységre, az nem hozhat neki tartós kielégülést, hiszen rossz eszközt választott a problémái megoldására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Egyesült Államokban már számos intézmény, önsegítő csoport, klinika jött létre, akik kifejezetten ezzel a célcsoporttal foglalkoznak, és évről évre nő a pácienseik száma, különösen most, a válság idején, mikor az emberek sorra veszítik el állásaikat, hitelhez is nehezebben jutnak, a vásárlásfüggők egyre inkább felismerik, hogy állapotuk tarthatatlan, és inkább szakemberhez fordulnak.

A válság azonban kevésbé pozitív kimenetellel is járhat azok számára, akik nem jutnak el a felismerésig, hiszen, mint általában a szenvedélybetegek, ők is vásárlásba fojthatják bánatukat, ami bizony súlyos következményeket, akár bűncselekményt is vonhat maga után. Elég ha csak arra gondolunk, hogy egy pénzéből és hitelkeretéből is kifogyott illető végső elkeseredettségében akár csalásra is vetemedhet, hogy újabb hitelkártyához jusson.

Te vajon már vásárlás függő vagy?

April Benson Venni, vagy nem venni című könyvében néhány pontban összefoglalja, hogy mik azok az ismérvek, amelyek alapján valaki már kényszeres vásárlónak mondható. Ezek közül a legfontosabbakat most mi is felsoroljuk:

- már többet gondolsz a vásárlásra, mint amennyit szeretnél
- inkább egyedül vásárolsz, hogy elkerüld a szégyenkezést
- több időt töltesz vásárlással, mint amennyit eredetileg terveztél
- többet vásárolsz, mint amennyit terveztél
- olyanokat is megveszel, amire nincs is szükséged
- otthon inkább eltitkolod, hogy vettél valamit, csak hogy ne kerülj konfliktusba

Ha ezeket a jeleket tehát felismered magadon, nagy eséllyel már hívhatod magad kényszeresen vásárlónak. Ilyenkor a következő lépés, hogy igyekszel magad úrrá lenni a problémán, beazonosítod azokat a helyeket, ahova jobb, ha inkább pénztárca nélkül indulsz, és a hitelkártyát sem viszed magaddal, és kirakat-nézegetésre csak akkor veszed rá magad, mikor a boltok már biztos zárva vannak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem