14 °C Budapest

Boldog nyugdíjas évek? Sokan visszasírják a munkát...

Pénzcentrum
2008. december 4. 13:30

A legtöbben talán úgy gondolnak leendő nyugdíjas éveikre, mint a kikapcsolódás és pihenés időszakára, amikor a család is harmóniába kerül, miközben persze a nehezebbé váló megélhetés is a szemünk előtt lebeg. Egy amerikai felmérés eredményei alapján a nagy többség mégis boldogabbnak érzi magát visszavonulása után.

Az AARP The Magazine törzsolvasói kifejezetten az ötven év felettiek köréből kerülnek ki, ezért készített egy felmérést, amelyben több mint 1000, 55-75 év közötti párt kérdeztek meg arról, hogy mit tapasztaltak, mikor egyikük, vagy mindketten nyugdíjba vonultak, hogyan hatott ez párkapcsolatukra, szabadidejükre, utazási szokásaikra, stb.

Sokak számára például akár lelki problémát is okozhat a felismerés, hogy többé "semmi hasznosat" nem végeznek, vagy hogy megszokják az előálló új helyzetet. A válaszadók 64 százaléka azonban várakozásainak megfelelően vészelte át a kezdeti időszakot, és csak 12 százalékuknak okozott ez problémát.

Mivel töltik szabadidejüket?

A nyugdíjba vonulás után rengeteg szabadidővel rendelkeznek az idősek, ilyenkor jellemzően megnő az alvásra, házimunkára és tv-nézésre fordított idő. Jó hír, hogy a a válaszolók 38 százaléka azt tapasztalta, a több együtt töltött idő pozitív hatással van a párkapcsolatára, mindössze 8 százalék mondta azt, hogy kevésbé tartja magát romantikusnak, mint aktív éveiben, és még ennél is kevesebben (6%) veszekednek többet visszavonulásuk óta.

Hogyan változik az életszínvonal?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszolók 29 százaléka jóval többet aggódik nyugdíjazása óta anyagi helyzete miatt, ugyanakkor 47 százalékuk mégis több időt tölt utazással, mint korábban.

Mivel idejük engedi, így az internet is többet használják (41%), negyven százalékuk többet jár el étterembe, és hobbira, sportolásra is majdnem ugyan ennyien mondták, hogy több időt fordítanak.

Akik azt válaszolták, hogy visszasírják munkás éveiket, a legtöbben anyagi megfontolásból mondták ezt, vagy mert annyira szerették foglalkozásukat, kollegáikat. Sokan közülük egészségügyi okokból vonultak nyugdíjba, akiket emiatt frusztrál a tétlenség érzése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem