Boldog nyugdíjas évek? Sokan visszasírják a munkát...

Pénzcentrum
2008. december 4. 13:30

A legtöbben talán úgy gondolnak leendő nyugdíjas éveikre, mint a kikapcsolódás és pihenés időszakára, amikor a család is harmóniába kerül, miközben persze a nehezebbé váló megélhetés is a szemünk előtt lebeg. Egy amerikai felmérés eredményei alapján a nagy többség mégis boldogabbnak érzi magát visszavonulása után.

Az AARP The Magazine törzsolvasói kifejezetten az ötven év felettiek köréből kerülnek ki, ezért készített egy felmérést, amelyben több mint 1000, 55-75 év közötti párt kérdeztek meg arról, hogy mit tapasztaltak, mikor egyikük, vagy mindketten nyugdíjba vonultak, hogyan hatott ez párkapcsolatukra, szabadidejükre, utazási szokásaikra, stb.

Sokak számára például akár lelki problémát is okozhat a felismerés, hogy többé "semmi hasznosat" nem végeznek, vagy hogy megszokják az előálló új helyzetet. A válaszadók 64 százaléka azonban várakozásainak megfelelően vészelte át a kezdeti időszakot, és csak 12 százalékuknak okozott ez problémát.

Mivel töltik szabadidejüket?

A nyugdíjba vonulás után rengeteg szabadidővel rendelkeznek az idősek, ilyenkor jellemzően megnő az alvásra, házimunkára és tv-nézésre fordított idő. Jó hír, hogy a a válaszolók 38 százaléka azt tapasztalta, a több együtt töltött idő pozitív hatással van a párkapcsolatára, mindössze 8 százalék mondta azt, hogy kevésbé tartja magát romantikusnak, mint aktív éveiben, és még ennél is kevesebben (6%) veszekednek többet visszavonulásuk óta.

Hogyan változik az életszínvonal?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válaszolók 29 százaléka jóval többet aggódik nyugdíjazása óta anyagi helyzete miatt, ugyanakkor 47 százalékuk mégis több időt tölt utazással, mint korábban.

Mivel idejük engedi, így az internet is többet használják (41%), negyven százalékuk többet jár el étterembe, és hobbira, sportolásra is majdnem ugyan ennyien mondták, hogy több időt fordítanak.

Akik azt válaszolták, hogy visszasírják munkás éveiket, a legtöbben anyagi megfontolásból mondták ezt, vagy mert annyira szerették foglalkozásukat, kollegáikat. Sokan közülük egészségügyi okokból vonultak nyugdíjba, akiket emiatt frusztrál a tétlenség érzése.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?