Nyugdíj- és hitelrémálom: fel kellene ébredni!

Pénzcentrum
2008. november 26. 05:55

2008 májusában állította össze az Allianz az első Bizalom felmérését, melyet elvileg éves rendszerességű kutatásnak terveztek, a válság eldurvulása azonban felülírta a terveket, a rendkívüli második felvonásba pedig már hazánk is bekerült. Lássuk, hogyan éli meg a magyarok többsége a válságot! Előrebocsátjuk, hogy a rekordpesszimizmus szinte már adottság nálunk, a sopánkodáson kívül azonban olyan sokat nem tesznek honfitársaink. Pedig talán ideje lenne felébredni...

A nyolc európai ország mellett az USA-ban folytatott kutatás során a telefonos megkérdezés módszerét választották. A minta teljes nagysága 10 000 főre tehető, melyből Magyarország 987 főt képvisel.

A megszokott pesszimizmus és a bárgyú optimizmus

Aki látott már nemzetközi kutatást (gyakorlatilag bármilyet), azt annyira nem lepheti meg a következő grafikon, mely rávilágít, hogy a vizsgált országok közül az ország általános helyzetét nálunk látják legpesszimistábban a megkérdezettek. (A jövőre vonatkozóan szinte mindenki bizakodóbb, kivétel Svájc, melynek polgárai rendkívül erősen hisznek országuk gazdaságában.)


A teljes kutatás során tetten érhető, hogy a válságos hírek hatására az emberek a tőlük távolabb álló dolgokat (amilyen az ország helyzete) sokkal sötétebben látják, mint a személyes dolgokat (család, otthon). Ez a megállapítás a kutatásban szereplő legtöbb országra igaz, az alábbi ábrán azonban a magyar példán mutatjuk be a személyestől az általános kérdések irányába tolódás esetén a pesszimizmus növekedését.


Dr. Kálózdi Tamás, az Allianz vezérigazgató-helyettese ezen adatokhoz annyit tett hozzá, hogy Magyarországon nem is biztos, hogy az emberek jól ismerik a személyes anyagi helyzetük kilátásait, optimistább hozzáállásuk így részben ennek is köszönhető.

Tennénk is valamit? Hova az a nagy sietség?

Magunktól is látjuk, hogy a válsággal kapcsolatos siránkozás ellenére zsúfolásig teltek a plázák, mindenki költi még azt a pénzt is, ami nincs, elgondolkodtató viszont, hogy hitelpiaci válságról lévén szó egyáltalán nem biztos, hogy a lakosság hitellel tudja majd könnyíteni a nehézségeket. Talán el kellene kezdeni megtakarítani végre, ha már eddig nem jutott eszünkbe! Az Allianz számai azt mutatják, hogy a nemzetközi összehasonlításban nem vagyunk túl erősek elhatározás terén. A legtöbben egyértelműen a bankbetétek iránt mutatnak érdeklődést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Aggasztó: a nyugdíj és a lakáshitel miatt nem alszunk

A magyarok talán kedvenc kérdése, hogy miért is aggódunk igazán. Itt kiélhették magukat a megkérdezettek, olyan nagyon azonban mégsem sikerült kitűnni a nemzetközi mezőnyből. Minden vizsgált országban az állami nyugdíj miatt aggódnak leginkább (nem is alaptalanul), az azonban figyelemre méltó, hogy nálunk sem sokkal marad el a jelzáloghitelük miatt aggódók aránya az USA szintjétől, ahol konkrétan már tömegek vesztették el otthonukat. (Hazánkban persze minden bizonnyal a devizahitelek átárazódása és az árfolyamkockázat "elvont fogalomból" a gyakorlatból megértett tényezővé válása okozhatta az aggodalmat.)


Íme a hazánkra vonatkozó számok részletesebben:


Kálózdi Tamás szerint a közelmúltbeli befektetői csalódottság miatt a jövőben előtérbe kerülhetnek a tőke- és hozamgaranciát nyújtó befektetési termékek, valamint újra felértékelődhetnek a klasszikus kockázati típusú biztosítások, melyek például halál vagy munkaképtelenség esetén térítenek. Az oly nagyra értékelt családi biztonság megteremtésében fokozott szerepet játszhatnak a vagyonbiztosítások, melyek közül a két legfontosabb elem a lakás és az autó biztosítása.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem