16 °C Budapest

Nyugdíj- és hitelrémálom: fel kellene ébredni!

Pénzcentrum
2008. november 26. 05:55

2008 májusában állította össze az Allianz az első Bizalom felmérését, melyet elvileg éves rendszerességű kutatásnak terveztek, a válság eldurvulása azonban felülírta a terveket, a rendkívüli második felvonásba pedig már hazánk is bekerült. Lássuk, hogyan éli meg a magyarok többsége a válságot! Előrebocsátjuk, hogy a rekordpesszimizmus szinte már adottság nálunk, a sopánkodáson kívül azonban olyan sokat nem tesznek honfitársaink. Pedig talán ideje lenne felébredni...

A nyolc európai ország mellett az USA-ban folytatott kutatás során a telefonos megkérdezés módszerét választották. A minta teljes nagysága 10 000 főre tehető, melyből Magyarország 987 főt képvisel.

A megszokott pesszimizmus és a bárgyú optimizmus

Aki látott már nemzetközi kutatást (gyakorlatilag bármilyet), azt annyira nem lepheti meg a következő grafikon, mely rávilágít, hogy a vizsgált országok közül az ország általános helyzetét nálunk látják legpesszimistábban a megkérdezettek. (A jövőre vonatkozóan szinte mindenki bizakodóbb, kivétel Svájc, melynek polgárai rendkívül erősen hisznek országuk gazdaságában.)


A teljes kutatás során tetten érhető, hogy a válságos hírek hatására az emberek a tőlük távolabb álló dolgokat (amilyen az ország helyzete) sokkal sötétebben látják, mint a személyes dolgokat (család, otthon). Ez a megállapítás a kutatásban szereplő legtöbb országra igaz, az alábbi ábrán azonban a magyar példán mutatjuk be a személyestől az általános kérdések irányába tolódás esetén a pesszimizmus növekedését.


Dr. Kálózdi Tamás, az Allianz vezérigazgató-helyettese ezen adatokhoz annyit tett hozzá, hogy Magyarországon nem is biztos, hogy az emberek jól ismerik a személyes anyagi helyzetük kilátásait, optimistább hozzáállásuk így részben ennek is köszönhető.

Tennénk is valamit? Hova az a nagy sietség?

Magunktól is látjuk, hogy a válsággal kapcsolatos siránkozás ellenére zsúfolásig teltek a plázák, mindenki költi még azt a pénzt is, ami nincs, elgondolkodtató viszont, hogy hitelpiaci válságról lévén szó egyáltalán nem biztos, hogy a lakosság hitellel tudja majd könnyíteni a nehézségeket. Talán el kellene kezdeni megtakarítani végre, ha már eddig nem jutott eszünkbe! Az Allianz számai azt mutatják, hogy a nemzetközi összehasonlításban nem vagyunk túl erősek elhatározás terén. A legtöbben egyértelműen a bankbetétek iránt mutatnak érdeklődést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Aggasztó: a nyugdíj és a lakáshitel miatt nem alszunk

A magyarok talán kedvenc kérdése, hogy miért is aggódunk igazán. Itt kiélhették magukat a megkérdezettek, olyan nagyon azonban mégsem sikerült kitűnni a nemzetközi mezőnyből. Minden vizsgált országban az állami nyugdíj miatt aggódnak leginkább (nem is alaptalanul), az azonban figyelemre méltó, hogy nálunk sem sokkal marad el a jelzáloghitelük miatt aggódók aránya az USA szintjétől, ahol konkrétan már tömegek vesztették el otthonukat. (Hazánkban persze minden bizonnyal a devizahitelek átárazódása és az árfolyamkockázat "elvont fogalomból" a gyakorlatból megértett tényezővé válása okozhatta az aggodalmat.)


Íme a hazánkra vonatkozó számok részletesebben:


Kálózdi Tamás szerint a közelmúltbeli befektetői csalódottság miatt a jövőben előtérbe kerülhetnek a tőke- és hozamgaranciát nyújtó befektetési termékek, valamint újra felértékelődhetnek a klasszikus kockázati típusú biztosítások, melyek például halál vagy munkaképtelenség esetén térítenek. Az oly nagyra értékelt családi biztonság megteremtésében fokozott szerepet játszhatnak a vagyonbiztosítások, melyek közül a két legfontosabb elem a lakás és az autó biztosítása.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?