4 °C Budapest

Az ország nem csak pénzügyi, hanem mentális és morális válságban is van - véli Jaksity György

Pénzcentrum
2008. november 17. 11:05

A túlzott, hitelből történő fogyasztás és a sérülékeny gazdaság miatt hazánk a régió legnagyobb válsággóca. A krízis nem begyűrűzik hozzánk, hanem innen terjed szét - mondta Jaksity György, az MKB-Euroleasing hagyományos szakmai rendezvényén múlt szerdán, Budapesten.

A Concorde Értékpapír Zrt. alapító-ügyvezetője az elmúlt száz év második legnagyobb globális válságáról beszélt az MKB-Euroleasing mintegy 25 autókereskedő partnere előtt. A válság - Jaksity szerint - előre látható volt, s tehettünk volna ellene. "Az elmúlt évtizedekre többnyire, de a 2000-2006 közötti időszakra különösen jellemző rossz gazdaságpolitikát terheli a felelősség a válság hazai súlyosságáért. Miközben mások felhalmoztak, stabilan növekedtek, mi magas infláció és kamatok mellett, eladósodásunkat növelve instabil és alacsony növekedésű pályán voltunk, és most amikor baj van, nincsenek tartalékaink" - mondta a volt tőzsdeelnök.

Jaksity szerint a válság önmagában nem feltétlenül rossz, hiszen piactisztító hatása van s a recesszív és a prosperáló időszakok váltakozása a világ természetes rendjének része, ám - mint fogalmazott - egy józanul működő gazdaságot kevésbé renget meg, mint a hozzánk hasonlókat. "A pénzügyi csőd elkerülését lehetővé teszi az IMF-hitel és a kormányzati válságkezelés, de a gazdaság jelentős visszaesésére, megfelelő intézkedések esetén is számítani kell" - véli a szakember, aki a legnagyobb problémának a háztartások elképesztő mértékű eladósodását tartja.

A háztartások refinanszírozási képessége csökken. A devizaalapú hitelek jelentik a legnagyobb problémát a lakosságra: nem csak a hektikus árfolyammozgások miatt, hanem mert a hitelfelvevők jövedelme javarészt forintban van. "A devizahitelezés, állományát tekintve, jövőre jelentősen csökken. Svájci frank alapú hitelhez már most sem lehet hozzájutni, az euró hitel is fogytán van" - jegyzi meg Jaksity, majd hozzáteszi: csak az vegyen fel az elkövetkező időszakban devizahitelt, akit az árfolyammozgás - legalábbis rövidtávon - nem annyira érint. Az egyéni kockázatvállalási hajlandóságot kell minden embernek megvizsgálnia.

"Az ország jelenlegi gazdasági válsága hosszú távon kevésbé lényeges. A társadalom mentális és morális válságban van, amelyből évtizedekig nem lábalunk ki, és ha nekünk ennek megoldásához Mohács kell, hát akkor most itt van" - zárta előadását Jaksity György.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A devizahitelezés hazai megindulása után csak 1-2 évvel később jelent meg az MKB-Euroleasing termékei között a svájci frank és az euró alapú hitel - ezt már Fejes László, az MKB-Euroleasing gépjármű-finanszírozási üzletágának vezetője mondta a rendezvényen. "Cégünk első online megjelenése a www.autohitel.hu honlap volt, amelyen a veszélyes konstrukciókra hívjuk fel a

figyelmet. Nagyon fontos, hogy az ügyfeleket hitelesen informáljuk a »rejtett költségekről«, például az árfolyamkockázatról" - mondta a vezető. Az MKB-Euroleasing fogyasztóvédelmi kezdeményezésének célja, hogy az ügyfelek ne vállalják túl magukat, kevesebb legyen a bedőlő hitel.
Októberben az MKB Bank az országban elsőként leállította a devizahitel-kérelmek befogadását. Az MKB-Euroleasingnél azonban idén és jövőre is lehet euróalapú-hitelt felvenni, igaz, a mostanában kockázatosabb svájcifrank-alapú hitelt nem folyósítja hazánk legnagyobb független autófinanszírozója. "Óriási a finanszírozók felelőssége, hiszen az autótulajdonosok 70 %-a hitelre vette az autóját" - mondta Fejes, majd hozzátette: az autósokon túl a kereskedő partnereknek is felelősséggel tartoznak. "Az MKB-Euroleasingnek 22 saját kereskedése van, ezért pontosan érezzük az itt felmerülő problémákat. Ebben a rossz gazdasági helyzetben fontos, hogy segítsünk egymásnak. A válságot ugyanis csak így vészelhetjük át" - zárta szavait Fejes László, a második MKB-Euroleasing Klub rendezvényén.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm