2 °C Budapest

Hétvégén órállítás - többet alszunk...

Pénzcentrum
2008. október 21. 12:16

Évente csaknem egynapi energiafogyasztást takarítunk meg a tavaszi óraátállítással. Szombatról vasárnapra virradóra hajnali 3-kor visszaállítjuk az órákat - ahogy mondani szoktuk: egy órával tovább alszunk.

Magyarországon 1980 óta térünk át évről-évre a nyári időszámításra, hogy energiát spóroljunk, de ugyanígy tesznek Európa-szerte, így az Unió többi tagállamában is. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

A megtakarítás mértékét illetően többféle vélekedés is napvilágot látott már, sokan úgy gondolják például, hogy az energiatakarékos világítótestek terjedésének köszönhetően nem beszélhetünk számottevő fogyasztáscsökkenésről. A MAVIR nem szeretne véleményt formálni ebben a témában, csupán a mérési adatainkat osztanánk meg a lakossággal.

A villamosenergia-rendszer összfogyasztásának naponta elvégzett becslése és a valós idejű üzemirányítás tapasztalatai alapján a világításra fordított teljesítmény körülbelül 300 megawattra tehető. Ez a hazai csúcsterhelés 4-5%-a, melynek mértéke a hatékonyabb eszközök alkalmazása ellenére sem nagyon változik. Egyre inkább jellemző ugyanis a megvilágítás mértékének növekedése - mind a közterületeken, mind a háztartásokban. Különösen erőteljes ez a hatás az adventi hetekben, amikor manapság díszkivilágítás kiépítésében vetélkedik az egész ország.

Az átállításra való áttérés előtti időszakról összehasonlító elemzést lassan már három évtizede nem áll módunkban elvégezni, azonban az óraátállítások körüli napok-hetek összevetése érdekes adatokkal szolgálhat. A MAVIR mérései szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 120-140 gigawattórával fogyasztunk kevesebbet, amely pont a világításon megtakarítható energiát jelenti. A tavaszi átállítás után egy órával később kell bekapcsolni a lámpákat, és nagyjából ugyanakkor kapcsoljuk ki őket. Az új időszámítás kezdete előtti és utáni hét munkanapjait átlagolva szembetűnő, hogy az átállítás után a fogyasztás mindig kevesebb. Éves szinten naponta megközelítően 1000 háztartás energiafogyasztását takarítjuk meg így.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Számításaink szerint a tavaszi átállással az 5 milliárd Ft-os évi megtakarítás egyenlően oszlik el a fogyasztók között. Most, a nyári időszámítás végén pedig legalább annak örülhetünk, hogy a hétvégénk egy órával hosszabb lesz.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem