6 °C Budapest

Mennyivel lesz drágább a kenyér?

Pénzcentrum
2008. október 13. 08:30

Javában tárgyal a Magyar Pékszövetség a kenyér árának várható emeléséről, azonban eddig még nem sikerült áttörést elérni, a pénzpiaci válság miatti bizonytalanság pedig csak tovább ront a helyzeten - értesült a Napi Gazdaság.

Az Agrár-Európa Kft. (AE) által készített elemzés szerint az ágazatnak régiónként differenciált, azonban legalább 10-15 százalékos emelés kellene ahhoz, hogy legalább az idei évi költségemelkedéseket ellensúlyozni legyen képes. Egy ekkora emelés még az elmúlt évek elmaradt költségáthárítását sem ellensúlyozná.

Az átadási árak emelését már csak azért is szükségesnek tartják az ágazati szereplők, mivel az idei évben többszöri próbálkozás után ez lehetne az első alkalom, hogy sikerrel is járnak, annak ellenére, hogy az idei év során minden egyéb költség is drasztikus mértékben emelkedett.

Az AE szerint a sütőipari termékek fogyasztói átlagárai idén 3-5 százalékkal növekedtek, míg a KSH adatai szerint 2007 és 2008 júliusa között a fehér kenyér átlagos fogyasztói ára 18 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy amit az átadási áraknál a pékeknek nem sikerült érvényesíteniük, az a kereskedelmi láncok végfogyasztói áraiban megjelenik.

A novemberi gázszámla egyébként tovább ront a helyzeten, mivel abban már az októberi 10 százalékos emelés hatása is érvényesül, melyet az sem képes ellensúlyozni, hogy a liszt ára az elmúlt hónapokban 5-8 százalékkal lett olcsóbb - húzza alá Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ártárgyalási kilátásokat tovább rontja, hogy szinte minden héten akciózik valamelyik kereskedelmi lánc. A sütőipar közvetlen eladásai alig 13 százalékot képeznek és aligha képesek az üzletláncokkal versenyre kelni. A környező országokban egyébként mindenhol magasabbak az árak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem