30 °C Budapest

Mennyivel lesz drágább a kenyér?

Pénzcentrum
2008. október 13. 08:30

Javában tárgyal a Magyar Pékszövetség a kenyér árának várható emeléséről, azonban eddig még nem sikerült áttörést elérni, a pénzpiaci válság miatti bizonytalanság pedig csak tovább ront a helyzeten - értesült a Napi Gazdaság.

Az Agrár-Európa Kft. (AE) által készített elemzés szerint az ágazatnak régiónként differenciált, azonban legalább 10-15 százalékos emelés kellene ahhoz, hogy legalább az idei évi költségemelkedéseket ellensúlyozni legyen képes. Egy ekkora emelés még az elmúlt évek elmaradt költségáthárítását sem ellensúlyozná.

Az átadási árak emelését már csak azért is szükségesnek tartják az ágazati szereplők, mivel az idei évben többszöri próbálkozás után ez lehetne az első alkalom, hogy sikerrel is járnak, annak ellenére, hogy az idei év során minden egyéb költség is drasztikus mértékben emelkedett.

Az AE szerint a sütőipari termékek fogyasztói átlagárai idén 3-5 százalékkal növekedtek, míg a KSH adatai szerint 2007 és 2008 júliusa között a fehér kenyér átlagos fogyasztói ára 18 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy amit az átadási áraknál a pékeknek nem sikerült érvényesíteniük, az a kereskedelmi láncok végfogyasztói áraiban megjelenik.

A novemberi gázszámla egyébként tovább ront a helyzeten, mivel abban már az októberi 10 százalékos emelés hatása is érvényesül, melyet az sem képes ellensúlyozni, hogy a liszt ára az elmúlt hónapokban 5-8 százalékkal lett olcsóbb - húzza alá Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ártárgyalási kilátásokat tovább rontja, hogy szinte minden héten akciózik valamelyik kereskedelmi lánc. A sütőipar közvetlen eladásai alig 13 százalékot képeznek és aligha képesek az üzletláncokkal versenyre kelni. A környező országokban egyébként mindenhol magasabbak az árak.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?