Mennyivel lesz drágább a kenyér?

Pénzcentrum
2008. október 13. 08:30

Javában tárgyal a Magyar Pékszövetség a kenyér árának várható emeléséről, azonban eddig még nem sikerült áttörést elérni, a pénzpiaci válság miatti bizonytalanság pedig csak tovább ront a helyzeten - értesült a Napi Gazdaság.

Az Agrár-Európa Kft. (AE) által készített elemzés szerint az ágazatnak régiónként differenciált, azonban legalább 10-15 százalékos emelés kellene ahhoz, hogy legalább az idei évi költségemelkedéseket ellensúlyozni legyen képes. Egy ekkora emelés még az elmúlt évek elmaradt költségáthárítását sem ellensúlyozná.

Az átadási árak emelését már csak azért is szükségesnek tartják az ágazati szereplők, mivel az idei évben többszöri próbálkozás után ez lehetne az első alkalom, hogy sikerrel is járnak, annak ellenére, hogy az idei év során minden egyéb költség is drasztikus mértékben emelkedett.

Az AE szerint a sütőipari termékek fogyasztói átlagárai idén 3-5 százalékkal növekedtek, míg a KSH adatai szerint 2007 és 2008 júliusa között a fehér kenyér átlagos fogyasztói ára 18 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy amit az átadási áraknál a pékeknek nem sikerült érvényesíteniük, az a kereskedelmi láncok végfogyasztói áraiban megjelenik.

A novemberi gázszámla egyébként tovább ront a helyzeten, mivel abban már az októberi 10 százalékos emelés hatása is érvényesül, melyet az sem képes ellensúlyozni, hogy a liszt ára az elmúlt hónapokban 5-8 százalékkal lett olcsóbb - húzza alá Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ártárgyalási kilátásokat tovább rontja, hogy szinte minden héten akciózik valamelyik kereskedelmi lánc. A sütőipar közvetlen eladásai alig 13 százalékot képeznek és aligha képesek az üzletláncokkal versenyre kelni. A környező országokban egyébként mindenhol magasabbak az árak.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm