12 °C Budapest

Várossá avatási ünnepségek

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 09:30

Kozármisleny ünnepi képviselő-testületi ülésén amelyet a városavatás első, valamint Kiskozár és Misleny község egyesülésének 80. évfordulója alkalmából 2008. 09. 05.én rendeztek, Gyenesei István önkormányzati miniszter köszöntő beszédében kiemelte: Pécs tőszomszédságában fekvő település életében a városi cím elnyerése, több volt egyszerű közjogi aktusnál. Szinte törvényszerű volt a várossá nyilvánítás. Elismerése ez mindannak, ami addig történt - megelőlegezése mindannak a pozitív változásnak, ami ma e prosperáló új város polgáraira várt.

Öt évszázad után ismét város a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya. Szobota Lajos polgármester 2008. 09. 06-án kapta meg a város kulcsát és a várossá nyilvánításról szóló okiratot az önkormányzati tárca vezetőjétől. Gyenesei István ünnepi köszöntőjében kiemelte: A rudabányaiak csak visszaszerezték a jussukat, a városi rangot, amelyet Nagy Lajos király már 1350-ban odaadott. A mostani "rehabilitáció" történelmi igazságtétel, a jövő nagy lehetősége, de egyben felelősség, kötelesség és többletfeladat, hogy a mikorkörzetben lakók is érezzék Rudabánya kisugárzó erejét.

Várossá avatták 2008. 09. 06-án Fertőszentmiklóst, a köztársasági elnök döntéséről szóló oklevelet, és az Önkormányzati Minisztérium ajándékát, a város jelképes kulcsát, Bujdosó Sándor, a tárca önkormányzati szakállamtitkára adta át az ünnepségen Horváth Tibor polgármesternek. Bujdosó Sándor szerint a 3800 lakosú Fertőszentmiklós jól kamatoztatja kedvező földrajzi adottságait, amelyek átgondolt településfejlesztéssel párosulnak. Fejlesztéseit térségi szemlélet hatja át, és mikrokörzeti központként sokat tesz az oktatásért és a szociális ellátásért.

Zamárdi várossá avatásának 2008. 09. 07-i ünnepén az önkormányzati miniszter - miközben átadta Csákovics Gyula polgármesternek a várossá válást jelképező kulcsot - nincs még egy olyan térség az országban, ahol olyan sűrűn emelkednek városi rangra települések, mint a balatoni régióban, de figyelmeztetett arra is, hogy a rang a fokozott lehetőségek, bővülő pályázati források mellett felelősséggel is jár, hiszen Zamárdi fontos szerepet tölt be a környék kistelepüléseinek életében. Követendő példaként említette az új város egyre nagyobb tömegeket vonzó nyári programjait, nagyszabású fejlesztési terveit, és bejelentette: támogatni kívánja, hogy Zamárdiban régészeti bemutatópark épülhessen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?