8 °C Budapest

Várossá avatási ünnepségek

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 09:30

Kozármisleny ünnepi képviselő-testületi ülésén amelyet a városavatás első, valamint Kiskozár és Misleny község egyesülésének 80. évfordulója alkalmából 2008. 09. 05.én rendeztek, Gyenesei István önkormányzati miniszter köszöntő beszédében kiemelte: Pécs tőszomszédságában fekvő település életében a városi cím elnyerése, több volt egyszerű közjogi aktusnál. Szinte törvényszerű volt a várossá nyilvánítás. Elismerése ez mindannak, ami addig történt - megelőlegezése mindannak a pozitív változásnak, ami ma e prosperáló új város polgáraira várt.

Öt évszázad után ismét város a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya. Szobota Lajos polgármester 2008. 09. 06-án kapta meg a város kulcsát és a várossá nyilvánításról szóló okiratot az önkormányzati tárca vezetőjétől. Gyenesei István ünnepi köszöntőjében kiemelte: A rudabányaiak csak visszaszerezték a jussukat, a városi rangot, amelyet Nagy Lajos király már 1350-ban odaadott. A mostani "rehabilitáció" történelmi igazságtétel, a jövő nagy lehetősége, de egyben felelősség, kötelesség és többletfeladat, hogy a mikorkörzetben lakók is érezzék Rudabánya kisugárzó erejét.

Várossá avatták 2008. 09. 06-án Fertőszentmiklóst, a köztársasági elnök döntéséről szóló oklevelet, és az Önkormányzati Minisztérium ajándékát, a város jelképes kulcsát, Bujdosó Sándor, a tárca önkormányzati szakállamtitkára adta át az ünnepségen Horváth Tibor polgármesternek. Bujdosó Sándor szerint a 3800 lakosú Fertőszentmiklós jól kamatoztatja kedvező földrajzi adottságait, amelyek átgondolt településfejlesztéssel párosulnak. Fejlesztéseit térségi szemlélet hatja át, és mikrokörzeti központként sokat tesz az oktatásért és a szociális ellátásért.

Zamárdi várossá avatásának 2008. 09. 07-i ünnepén az önkormányzati miniszter - miközben átadta Csákovics Gyula polgármesternek a várossá válást jelképező kulcsot - nincs még egy olyan térség az országban, ahol olyan sűrűn emelkednek városi rangra települések, mint a balatoni régióban, de figyelmeztetett arra is, hogy a rang a fokozott lehetőségek, bővülő pályázati források mellett felelősséggel is jár, hiszen Zamárdi fontos szerepet tölt be a környék kistelepüléseinek életében. Követendő példaként említette az új város egyre nagyobb tömegeket vonzó nyári programjait, nagyszabású fejlesztési terveit, és bejelentette: támogatni kívánja, hogy Zamárdiban régészeti bemutatópark épülhessen.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem