Lekapcsolják az Eiffel-tornyot - mi lesz Párizzsal?

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 10:30

Megfosztják a francia főváros egyik legfőbb nevezetességét a díszkivilágítástól, ugyanis egy új zöld kezdeményezés arra irányul, hogy ne égessenek annyi villanykörtét a tornyon - értesült a brit Telegraph.

Annak a bizonyos zöld törekvésnek a célja, hogy az Eiffel-tornyot és az egyéb párizsi nevezetességeket környezetbaráttá tegyék. A tornyot egyébként először a milleniumra öltöztették "gyémántruhába", azonban mivel igen népszerűnek bizonyult a díszkivilágítás, ezért úgy döntöttek, hogy azt továbbra is üzemben tartják.

Így 2000. január 1. óta, a naplementét követően minden órában 20 ezer villanykörte villog 10 percen keresztül, ami érthető módon gyorsan turista-csalogató látvánnyá vált. A következő hónaptól ennek azonban vége, ugyanis a világításra szerződtetett Sete úgy döntött, hogy megfelezi azt az időt, amíg világítanak íz izzók, így a fény évi 400 óráról 200 órára csökken.

A környezetbarát "direktíva" részeként egyébként a belépésre jogosító jegyeket, a tájékoztató dokumentumokat újrahasznosított papírból készítik, emellett a felhasznált elektromos áram megújuló forrásokból származik, s jelenleg is éppen arról készítenek tanulmányt, hogy a torony éttermeinek tetejére elhelyezzenek-e napkollektorokat.

A bevezetett intézkedéseknek köszönhetően ezt követően csupán 218 kilowattnyi áramra van szükség ahhoz, hogy Párizs 280 nevezetességét megvilágíthassák. Eddig ugyanerre 927 kilowattra volt szükség.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?