25 °C Budapest

A MÁV-nál most kezdődik az Olimpia

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 08:15

A görög vasút forgalomból kivont motorvonataival bővítené flottáját a MÁV - tudta meg lapunk. Az athéni olimpia óta kocsiszínben álló nyolc Siemens-szerelvény átalakítással együtt mintegy 3,5 milliárd forintba kerülne - írja a Népszabadság.

Olimpiai hangulattal lepné meg utasait várhatóan az év végi menetrendváltáskor a magyar vasút személyszállító cége. A MÁV-Start Zrt. arra készül, hogy megvásárolja azt a nyolc Desiro dízelmotorvonatot, amellyel négy éve a görög vasút az olimpiai játékok szurkolóit szállította Athén elővárosaiban. A meglepetésről a személyszállító cégnél már döntöttek, a tervet azonban még a MÁV igazgatóságának és a közlekedési tárcának is jóvá kell hagynia. A vonatvásárlási szerződést szeptember elején írnák alá.

Az olimpia óta kocsiszínben veszteglő dízelszerelvényekért a már letárgyalt feltételek alapján az üzletben közreműködő lízingcég egyenként mintegy 1,2-1,3 millió eurót, azaz úgy 300 millió forintot számlázna. Ami lényegesen kevesebb mint a fele egy új Desiro szerelvény 2,9 millió eurós árának.

Eközben a görög vonatok vasúti léptékkel számolva keveset futottak: a legtöbb egység százezer kilométert sem tett meg, mióta elhagyta a Siemens szerelőcsarnokát. Vagyis a felét annak, amit a MÁV motorvonatai teljesítenek egyetlen menetrendi évben.
Ráadásul a vételár törlesztését is csak azt követően kellene megkezdeni, hogy az olimpiai vonatok átmentek a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) vizsgáján, és megkapták az engedélyt a menetrend szerinti magyarországi közlekedéshez. Ennek megszerzéséhez azonban a szerelvényeket kissé át kell alakítani.

A legszükségesebb változtatásokra a becslések szerint vonatonként kevesebb mint 150 millió forintot kellene költeni. A MÁV-nál úgy számolnak: a módosításokkal a magyar igényekhez igazított nyolc görög Desiro összesen legfeljebb 3,5-3,6 milliárd forintba kerülne. Ami még mindig majdnem kétmilliárd forinttal kevesebb nyolc ilyen szerelvény új áránál.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?