11 °C Budapest

Ennek a lehetőségnek is vége - nincs ingyen sms

Pénzcentrum
2008. július 18. 12:00

Havonta megismételt körképünk a - nem csupán az egyéni felhasználók, hanem a cégek körében is - egyre nagyobb népszerűségnek örvendő VoIP telefonálási percdíjakat, valamint az SMS-küldés díjait veszi górcső alá. A percdíjak területén minimális mozgás történt csupán, nagyobb változást csak az euro forinttal szembeni árfolyamában bekövetkezett csökkenése okozott. Az SMS-küldés területén a szolgáltatók inkább a díjak emelésére szavaztak, olyannyira, hogy most már körképünk szereplői közül senki nem kínál 0 forintos díjat!

"Kvázi" ingyenhívás

Már a messzi múltban van az az időszak, mikor csupán letöltöttünk egy programot, s a végtelenségig cseveghettünk rajta keresztül ismerőseinkkel. Ma már a legtöbb szolgáltató esetében a 0 forintos percdíjakat a kezdeti ingyenes időszak után csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha feltöltjük egyenlegünket, de ez is csupán korlátozott ideig érvényes. A szolgáltatók többségénél egy feltöltéssel 120 nap ingyen-hívás jogosultságot kapunk, de a VoipCheap esetében például csupán 90 napra jogosít fel bennünket a feltöltés.

A kezdeti időszakra vonatkozóan a szolgáltatók honlapján a tájékoztatók azt már nem közlik - a VoipBuster és a VoipStunt kivételével -, hogy az újonnan regisztráltak hány perc ingyenhívásra jogosultak, azonban olvasóink tapasztalatai szerint mindössze 30 - 60 percet (a VoipBusternél és a VoipStuntnál is ennyi a kipróbálási jogosultság) engedélyeznek.

Persze ha feltöltöttük az egyenlegünket, és megvan a 120 nap is, még akkor sem ér véget a korlátozások világa, mivel 0 forintos percdíjjal 7 napon belül összesen 300 percet telefonálhatunk egy IP-címről, ha ezt a korlátot átlépjük, ezután a normál díjat számítják fel, amely 1,2 eurocent percenként.

Tarifák

Ennek ellenére nem árt, ha mégis végigtekintjük, hogy állnak a tarifák a VoIP-szolgáltatók háza táján! Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, vagy fontban szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.).

Telefon

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Előző havi körképünkhöz képest a VoipStunt esetében emelkedett a szolgáltatás ára, míg a többi operátor esetében ilyen nem történt. Az euro forinthoz viszonyított árfolyamában árcsökkenés következett be (a dollár árfolyama nem változott), emiatt mérséklődtek egyes forintban kifejezett percdíjak.



A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másutt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

Egyre kevesebb az ingyen

A legtöbb szolgáltatónál SMS-küldésre is lehetőség nyílik, de már itt is zárul a kör, egyedül a VoipCheap kínál ingyenes küldési lehetőséget. A telefonálás percdíjaival ellentétben, ebben a szegmensben aktívabban változnak a szolgáltatók díjai. Persze a 0 forintos díj ebben az esetben sem teljesen az, aminek látszik...



Kizárólag az a regisztrált felhasználó küldhet sms-t, aki rendelkezik a fentebb már említett ingyen hívásra (és ebben az esetben már ingyen sms-ezésre is) feljogosító napokkal. Emellett még azt is kikötik a szolgáltatók, hogy fenntartják maguknak azt a jogot, hogy bizonyos mennyiségű sms elküldése után megváltoztassák a küldési díjakat.

A VoipCheap fair használatot taglaló szabályzatában - egyedüliként - lefektették az ingyenes sms küldésre vonatkozó szabályokat is, amely szerint minden új felhasználót 5 darab 0 forintos sms illet meg. Aki ennél többet szeretne küldeni, annak legalább 10 euróval fel kell töltenie egyenlegét, ez pedig 3 hónap ingyensms-ezésre jogosít fel. Egy héten maximum 15 darab 0 forintos sms-t küldhetünk egy IP-címről. Ha valaki túllépi a korlátokat, az alapdíjazás lesz érvényes rá.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm