3 °C Budapest

Letöltés vagy CD: Te melyiket választanád?

Pénzcentrum
2008. július 7. 08:15

Az év elején a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a Szonda Ipsos kutatása alapján arról számolt be, a felnőtt lakosság negyede jut saját bevallása szerint illegálisan zenéhez, vagyis CD-t, DVD-t, másol, fizetés nélkül tölt le zenét az internetről. A Mahasz 2008. évi összesített eladási adatai alapján a Népszabadság azt vizsgálta, hogyan viszonyul a hagyományos eladás a fizetős zeneletöltéshez.

Egyelőre úgy tűnik, a legális letöltés nem veszi fel a versenyt a hagyományos értékesítéssel, ugyanis míg a hanglemezpiaci szereplők szerény becslések szerint is több százmillió forintos forgalomkieséssel számolhatnak, addig a teljes tavalyi legális internetes és mobil letöltési forgalom kevesebb, mint 189 millió forint. Ha vásárolunk tehát, akkor már inkább hanghordozót veszünk, ebben egyébként vélhetően nagy szerepe van a hipermarket-láncok folytonos párszáz forintos akcióinak.

A hagyományos hanghordozók 2007. évi összesített forgalma megközelíti az 5,14 milliárd forintot, amely 7,4 százalékkal alacsonyabb az előző évinél (ez forintban mérve meghaladja a 400 millió forint. Eközben a legális letöltés 82 százalékos növekedést produkált, azonban ez forintban mérve csupán 85 millió forintot jelent. A teljes piac összességében tehát 5,8 százalékkal csökkent az elmúlt év végére. Tavaly egyébként a fizetős internet és mobil zenei tartalom 51 százalékát a csengőhang-letöltések tették ki, melyek nem hozzáférhetőek hagyományos hanghordozón.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57