7 °C Budapest

Pénz beszél: mennyit kaszált az MTV az EB-n?

Pénzcentrum
2008. július 3. 08:15

Az AGB Nielsen és a Szonda Ipsos felmérései szerint a 2,1 millió otthoni néző mellett legalább 660 ezren nézték vasárnap este nagyobb baráti társaságban, szórakozóhelyen vagy szabadtéri kivetítők előtt a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét. Az MTV nemcsak nézettségi, hanem bevételi sikert is elkönyvelhet: 267 százalékkal több reklámbevételt produkált az intézmény az előző év hasonló időszakához képest.

A nézők háromnegyede szerint közszolgálati feladat a világméretű sportesemények közvetítése, és többségükben a sportesemény sugárzása pozitívan befolyásolta az MTV megítélését. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Szonda Ipsos végzett hétfőn a köztévé megbízásából. Az Eb alatt az m1 846 ezres átlagnézettsége és 21,7 százalékos közönségrészesedése főműsoridőben több mint 60 százalékkal volt magasabb az idei év tavaszi hónapjainak átlagánál. A növekedés kétharmada a 18-49 éves szurkolóknak köszönhető. A számokból az is kiderül, hogy jelentősen nőtt a tévézésre fordított idő, és nem meglepő, hogy a nézők többsége férfi volt, akik a tavalyinál 20 perccel több időt töltöttek a képernyő előtt idén júniusban. A döntőbe a magyar férfiak fele belenézett, és azok közül, akik a képernyő előtt ültek vasárnap este, csak egyharmaduk választott más csatornát.

A mérkőzések nézettsége folyamatosan emelkedett: míg a csoportmeccsek átlagos nézőszáma a délutáni meccseknél 830 ezer fő, főműsoridőben pedig 1,1 millió körül alakult, addig a középdöntők már átlagosan 1,27 milliós közönséget értek el. Ekkor, ha meccs volt, a nézők egyharmada mindig az m1-et választotta. A negyeddöntőket 1,4 millióan követték (a tévézők 35%-a), a döntő pedig - a maga 2 millió 136 ezer fős nézettségével - az idei év egyik legnézettebb televíziós eseménye volt.

A fiatalokra jellemző, hogy a nagyobb sporteseményeket nem otthon, hanem baráti társaságban, nyilvános vetítéseken, szurkolói klubokban, éttermekben nézik. A Szonda Ipsos ötszáz fős telefonos felméréséből kiderül, hogy a felnőttek 16%-a (azaz több mint 1,2 millió fő) legalább egy alkalommal találkozott a meccsekkel ebben a formában. A felnőttek 7-8 százaléka töltötte ezt az estét "házon kívül", de mégis a foci bűvöletében. Összesen tehát több mint 660 ezer fővel nő azok száma, akik a döntőbe valahol, valamilyen formában belenéztek, a 15 évesnél idősebbek körében így eléri a 4,2 milliós nagyságrendet (RCH).

A Labdarúgó Európa-bajnokság műsorkörnyezetében sugárzott reklámokból a Magyar Televíziónak jelentős bevétele származott. A teljes júniusi reklámbevétel várhatóan meghaladja a 640 millió forintot, ez közel háromszorosa az előző év hasonló időszakában elért eredménynek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem