Rendőrkézen a kábeltolvajok - 500 ezer forint jutalom a bejelentőnek

Pénzcentrum
2008. június 30. 15:19

A BKV Zrt. kábellopásból származó kára egy évben megközelíti a 200 millió forintot. A károk összege 2005 óta évente 10-20%-kal emelkedik. Társadalmi összefogás szükséges ahhoz, hogy megállítsuk a folyamatot. A megoldás a tettenérés - és nem is marad jutalom nélkül. Június 2-án éjszaka egy bejelentőnek köszönhetően a rendőrök tetten értek néhány kábeltolvajt. A nyomravezető jutalma 500 ezer forint.

Heti rendszerességgel történik kábellopás a BKV vonalain, a károkozás mértéke és módja immár komoly aggodalomra ad okot a BKV szakembereinek. A legvédtelenebbek a HÉV- utána pedig a villamosvonalak. A BKV a lehetőségekhez mérve mindent megtesz a tolvajlások megelőzése érdekében, június elejétől a Társaság éjszaka közlekedő "kémvillamosokat" indított, amelyek a leginkább veszélyeztetett vasúti pályákat szúrópróbaszerűen pásztázzák, kábeltolvajokra vadászva. Ha a megelőzés nem sikeres és megtörténik a baj, akkor az ügyben nyomozás indul.

Az igazi megoldás azonban csak a tettenérés, de sajnos elenyésző azoknak az eseteknek a száma, amikor a kábeltolvajok rendőrkézre kerülnek. Június 2-án egy Pozsonyi úti közintézmény éjjeliőre hajnali 3 óra körül hangos, jellegzetes zajra lett figyelmes - egy súlyos légkábel az aszfaltnak csapódott. Az őr az intézmény kertjébe sietett, ahol meggyőződött arról, hogy itt bizony nem soron kívüli kábelkarbantartásról van szó - így nem habozott és azonnal felhívta a rendőrséget. A rendőrség rendkívül rövid időn belül a helyszínre érkezve két tolvajt kerített kézre. A bejelentő hatalmas kárt előzött meg: a múlt heti HÉV-kábellopás - ami miatt kora reggeltől délutánig nem közlekedett a Csömöri HÉV - például 6,5 millió forint kárt okozott a Társaságnak. A pénzjutalom jó helyre került, hiszen a bejelentő nyugdíjas közgazdász, aki nyugdíj-kiegészítésként éjjeliőrként dolgozik, és egy három generációs családi ház átalakítását végzi.

Ezen a hétvégén hat esetben történt lopás, illetve rongálás: az egyik a 42-es villamos vonalán, öt alkalommal pedig HÉV-vonalakon. Vasárnap, eddig példátlan módon, két alkalommal nappal kísérleteztek a rongálók. A szentendrei HÉV vonalán Pomáz és a Szent István telep között loptak el körülbelül 120 méter légkábelt, valamint Mogyoród és Szentjakab megállóhely között megvágták a vezetéket, de nem tudták elvinni azt. Kérjük a lakosságot, ha kábellopást észlel, jelentse a rendőrségen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?