13 °C Budapest

Porba alázott üzletek: elmentünk bevásárolni...

Pénzcentrum
2008. május 19. 05:40

Befűtött versenytársainak a Metro Érdekes eredményt hozott a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló körképének legújabb felvonása: az előző hónaphoz képest kosarunk a vizsgált üzletekben átlagosan 2%-kal lett olcsóbb. Az árcsökkenés ezúttal nem egy üzlet hatalmas akciójának és nem is egy-egy termék áresésének köszönhető, a vizsgált boltok többsége ugyanis mérsékelte árait és termékszinten is alig drágult tovább valami. Természetesen a kivételek sorát gazdagítja az étolaj, melyet folytatódó drágulása miatt mostanra csaknem 83%-kal drágábban vehetünk meg, mint egy évvel korábban. Az üzletek versenyét tekintve megállapíthatjuk, hogy a Metro már-már megalázó különbséggel vezet, melyre meglehetősen régen volt példa.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozásra tekintve megállapíthatjuk, hogy a Metro erősen befűtött konkurenseinek, amikor első helyét az előző hónaphoz képest csaknem 6%-os árcsökkenéssel biztosította be. Nem szabad persze szó nélkül elmennünk amellett sem, hogy a Tesco visszaárazta magát a piacra, míg a szűk termékválasztékkal operáló keménydiszkont, Plus szégyenszemre a vizsgált üzletek közül csak a Kaiser's-nél olcsóbb árukosarunkra vetítve.


Év/év alapú árváltozást mutató grafikonunkon hónapról-hónapra tovább kell bővítenünk a pozitív tartományt, az étolaj árának száguldása ugyanis megállíthatatlannak tűnik. A dobogó mostanra sem változott, az italakciók azonban átrendezték a lista alsó végét. Összességében átlagosan 7,75%-kal drágult tavaly májushoz képest a Pénzcentrum.hu árukosara.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mennyi az annyi?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm