22 °C Budapest

Porba alázott üzletek: elmentünk bevásárolni...

Pénzcentrum
2008. május 19. 05:40

Befűtött versenytársainak a Metro Érdekes eredményt hozott a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló körképének legújabb felvonása: az előző hónaphoz képest kosarunk a vizsgált üzletekben átlagosan 2%-kal lett olcsóbb. Az árcsökkenés ezúttal nem egy üzlet hatalmas akciójának és nem is egy-egy termék áresésének köszönhető, a vizsgált boltok többsége ugyanis mérsékelte árait és termékszinten is alig drágult tovább valami. Természetesen a kivételek sorát gazdagítja az étolaj, melyet folytatódó drágulása miatt mostanra csaknem 83%-kal drágábban vehetünk meg, mint egy évvel korábban. Az üzletek versenyét tekintve megállapíthatjuk, hogy a Metro már-már megalázó különbséggel vezet, melyre meglehetősen régen volt példa.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozásra tekintve megállapíthatjuk, hogy a Metro erősen befűtött konkurenseinek, amikor első helyét az előző hónaphoz képest csaknem 6%-os árcsökkenéssel biztosította be. Nem szabad persze szó nélkül elmennünk amellett sem, hogy a Tesco visszaárazta magát a piacra, míg a szűk termékválasztékkal operáló keménydiszkont, Plus szégyenszemre a vizsgált üzletek közül csak a Kaiser's-nél olcsóbb árukosarunkra vetítve.


Év/év alapú árváltozást mutató grafikonunkon hónapról-hónapra tovább kell bővítenünk a pozitív tartományt, az étolaj árának száguldása ugyanis megállíthatatlannak tűnik. A dobogó mostanra sem változott, az italakciók azonban átrendezték a lista alsó végét. Összességében átlagosan 7,75%-kal drágult tavaly májushoz képest a Pénzcentrum.hu árukosara.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mennyi az annyi?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?