22 °C Budapest

Porba alázott üzletek: elmentünk bevásárolni...

Pénzcentrum
2008. május 19. 05:40

Befűtött versenytársainak a Metro Érdekes eredményt hozott a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló körképének legújabb felvonása: az előző hónaphoz képest kosarunk a vizsgált üzletekben átlagosan 2%-kal lett olcsóbb. Az árcsökkenés ezúttal nem egy üzlet hatalmas akciójának és nem is egy-egy termék áresésének köszönhető, a vizsgált boltok többsége ugyanis mérsékelte árait és termékszinten is alig drágult tovább valami. Természetesen a kivételek sorát gazdagítja az étolaj, melyet folytatódó drágulása miatt mostanra csaknem 83%-kal drágábban vehetünk meg, mint egy évvel korábban. Az üzletek versenyét tekintve megállapíthatjuk, hogy a Metro már-már megalázó különbséggel vezet, melyre meglehetősen régen volt példa.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozásra tekintve megállapíthatjuk, hogy a Metro erősen befűtött konkurenseinek, amikor első helyét az előző hónaphoz képest csaknem 6%-os árcsökkenéssel biztosította be. Nem szabad persze szó nélkül elmennünk amellett sem, hogy a Tesco visszaárazta magát a piacra, míg a szűk termékválasztékkal operáló keménydiszkont, Plus szégyenszemre a vizsgált üzletek közül csak a Kaiser's-nél olcsóbb árukosarunkra vetítve.


Év/év alapú árváltozást mutató grafikonunkon hónapról-hónapra tovább kell bővítenünk a pozitív tartományt, az étolaj árának száguldása ugyanis megállíthatatlannak tűnik. A dobogó mostanra sem változott, az italakciók azonban átrendezték a lista alsó végét. Összességében átlagosan 7,75%-kal drágult tavaly májushoz képest a Pénzcentrum.hu árukosara.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mennyi az annyi?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?