30 °C Budapest

Méreteset botlott a Plus: már a diszkont sem a régi?

Pénzcentrum
2008. április 14. 05:40

Újra első a Metro, tévelyeg a Plus Jelentős drágulást hozott az elmúlt hónap a Pénzcentrum.hu árukosarára vetítve, akárhogy nézzük, a havi 2,6%-os átlagos áremelkedés nem fest éppen barátságos képet. Termékszinten ismét az étolaj vitte a pálmát, márciusról áprilisra ugyanis itt 9%-ot meghaladó volt a drágulás mértéke, az előző év azonos időszakához képest így most átlagosan 75%-kal kell többet fizetnünk a nélkülözhetetlen alapanyagért. Az üzletek közti versenyben trónfosztás következett be: elvesztette néhány hónapig tartott első helyét az Auchan, a Metro ugyanis egy nem éppen árcsökkenéssel jellemezhető hónapban mérsékelte árszintjét, így ismét aranyérmes tudott lenni. A Plus ugyanakkor kiárazta magát saját kategóriájából, a kemény diszkontok közül, ugyanis még a Tescónál is drágább tudott lenni. Lássuk a részleteket!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást szemlélve egyértelmű, hogy árral szemben ment a Metro az első hely visszaszerzése érdekében, érdemes azonban egy pillantást vetni a magát kemény diszkontként aposztrofáló Plus árszintjére is, mely kosarunkra vetítve a vizsgált pillanatban meghaladta még a jóval szélesebb áruválasztékkal és hagyományosan nem a legalacsonyabb árakkal operáló hipermarket, a Tesco szintjét is.


Az előző év áprilisához képest bekövetkezett árváltozást termékenként bemutató grafikon egyértelműen az étolaj aggasztó mértékű drágulását mutatja, a toplistán pedig továbbra is a liszt és a kenyér szerepel még dobogós helyeken... csupa olyan termék, mely egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Összességében kosarunk egésze a vizsgált üzletek árait alapul véve egy év alatt átlagosan csaknem 10%-kal drágult.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Az árak nem hazudnak...

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?