24 °C Budapest

Harc a cirill betűs domain-nevekért - nagy lesz a kavarodás

Pénzcentrum
2008. június 24. 16:00

A napokban születhet döntés az internetes címek kezelésével megbízott amerikai non-profit szervezet, az ICANN konferenciáján arról, hogy bárki bármilyen saját kiterjesztésű domain-nevet regisztrálhasson. Idáig ugyanis csak .hu, .org, .com, .net és néhány további domain közül lehetett választani, ezután azonban bármilyen kiterjesztés választható lesz, ha megszavazzák a javaslatot. Ennél is nagyobb port kavar azonban, hogy miként kezeljék a cirill betűs domaineket, amit egyre több ország követel magának.

Képzeljük csak el, hogy ha az internetet kínaiak találták volna fel, mennyit szenvednénk, hogy kínai karaktereket kell beütnünk a böngészőbe, hogy egy oldalt megnyissunk. Nagyjából ilyen bonyolultnak tűnhet mindez azon országok lakóinak, akik nem ismerik a latin ábécét.

Ez a kérdés foglalkoztatja a napokban a világ legtöbb országának képviselőit a párizsi ICANN konferencián, vagyis hogy miként lehetne megoldani a domain-nevek különböző ábécék szerinti használatát, annak érdekében hogy például az Indiában élő több száz millió, angolul olvasni nem tudó ember is használni tudja az internetet. Ez tehát gazdasági, kulturális és politikai kérdés egyaránt.

Néhány héttel ezelőtt az orosz elnök, Medvegyev is azt kérte a szervezettől, hogy Oroszország számára tegye lehetővé a cirill betűs domainek regisztrációját. Ez azonban nem olyan egyszerűen teljesíthető kérés, hiszen Oroszország rövidítése a domain-ek végén jelenleg .ru, ennek cirill megfelelője a "py", ami azonban Paraguay rövidítése. Ez tehát igen nagy kavarodást okozna az internetes címek között, a megoldás az lehetne, ha az .rf domaint használnák, ami a Russian Federation, vagyis Orosz Föderáció rövidítése.

De számos más ország esetében is felmerülnek hasonló, megtévesztésre okot adó problémák, így például Bulgária, Szerbia, Macedónia, Ukrajna és még fél tucat közép-ázsiai, cirill betűt használó ország esetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De ugyan ez a probléma az arab nyelvvel is, amit közel 600 millió ember használ a földön, ráadásul ezek közül sokan nem is beszélnek arabul, mindössze az arab ábécét használják saját nyelvük írott változataként (például Farsi, Urdu és Sindhi nyelvek). Ha tehát nekik is mind külön domaint és kiterjesztést biztosítana a mostani döntés, úgy még nagyobb kavarodás lehetne ezen a területen, nem beszélve a különböző nyelvjárásokról, akcentusokról és így tovább.

A ICANN ezt úgy oldja meg, hogy szabály szerint csak ahhoz a nyelvhez igényelhető domain kiterjesztés, illetve latintól eltérő ábécé, amelyik az adott ország hivatalos nyelve. Tehát Ausztrália például nem kérheti az .au kiterjesztés kínai írásmódnak megfelelő változatát, mert Ausztráliában a kínai nyelv nem hivatalos.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm