18 °C Budapest

Harc a cirill betűs domain-nevekért - nagy lesz a kavarodás

Pénzcentrum
2008. június 24. 16:00

A napokban születhet döntés az internetes címek kezelésével megbízott amerikai non-profit szervezet, az ICANN konferenciáján arról, hogy bárki bármilyen saját kiterjesztésű domain-nevet regisztrálhasson. Idáig ugyanis csak .hu, .org, .com, .net és néhány további domain közül lehetett választani, ezután azonban bármilyen kiterjesztés választható lesz, ha megszavazzák a javaslatot. Ennél is nagyobb port kavar azonban, hogy miként kezeljék a cirill betűs domaineket, amit egyre több ország követel magának.

Képzeljük csak el, hogy ha az internetet kínaiak találták volna fel, mennyit szenvednénk, hogy kínai karaktereket kell beütnünk a böngészőbe, hogy egy oldalt megnyissunk. Nagyjából ilyen bonyolultnak tűnhet mindez azon országok lakóinak, akik nem ismerik a latin ábécét.

Ez a kérdés foglalkoztatja a napokban a világ legtöbb országának képviselőit a párizsi ICANN konferencián, vagyis hogy miként lehetne megoldani a domain-nevek különböző ábécék szerinti használatát, annak érdekében hogy például az Indiában élő több száz millió, angolul olvasni nem tudó ember is használni tudja az internetet. Ez tehát gazdasági, kulturális és politikai kérdés egyaránt.

Néhány héttel ezelőtt az orosz elnök, Medvegyev is azt kérte a szervezettől, hogy Oroszország számára tegye lehetővé a cirill betűs domainek regisztrációját. Ez azonban nem olyan egyszerűen teljesíthető kérés, hiszen Oroszország rövidítése a domain-ek végén jelenleg .ru, ennek cirill megfelelője a "py", ami azonban Paraguay rövidítése. Ez tehát igen nagy kavarodást okozna az internetes címek között, a megoldás az lehetne, ha az .rf domaint használnák, ami a Russian Federation, vagyis Orosz Föderáció rövidítése.

De számos más ország esetében is felmerülnek hasonló, megtévesztésre okot adó problémák, így például Bulgária, Szerbia, Macedónia, Ukrajna és még fél tucat közép-ázsiai, cirill betűt használó ország esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De ugyan ez a probléma az arab nyelvvel is, amit közel 600 millió ember használ a földön, ráadásul ezek közül sokan nem is beszélnek arabul, mindössze az arab ábécét használják saját nyelvük írott változataként (például Farsi, Urdu és Sindhi nyelvek). Ha tehát nekik is mind külön domaint és kiterjesztést biztosítana a mostani döntés, úgy még nagyobb kavarodás lehetne ezen a területen, nem beszélve a különböző nyelvjárásokról, akcentusokról és így tovább.

A ICANN ezt úgy oldja meg, hogy szabály szerint csak ahhoz a nyelvhez igényelhető domain kiterjesztés, illetve latintól eltérő ábécé, amelyik az adott ország hivatalos nyelve. Tehát Ausztrália például nem kérheti az .au kiterjesztés kínai írásmódnak megfelelő változatát, mert Ausztráliában a kínai nyelv nem hivatalos.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm