11 °C Budapest

A szülők élnek vissza leggyakrabban a gyerekük adataival az USA-ban...

Pénzcentrum
2008. május 27. 11:00

A technikai fejlődés a kényelem és az előrehaladás biztosítása mellett utat nyitott az adatlopások elterjedésének. Ma már szinte mindenki veszélyben van, legyen akár gyerek vagy nyugdíjas, gazdag vagy szegény, bár az tény, hogy inkább a könnyű prédákat kedvelik...

Miközben az amerikaiak nagy része egyre többet foglalkozik a saját adatainak biztonságossá tételével, más országokban teljesen sebezhetőek az emberek. A legnagyobb kockázatnak a 25 - 34 éves korosztály van kitéve, vagyis a jó hír, hogy minél öregebbek vagyunk, annál kevésbé leszünk áldozatok. A 44 éves kor betöltése után pedig egyenesen zuhanni kezd az adatlopás valószínűsége a tapasztalatok szerint.

2007-ben közel 8,1 millió felnőtt fedezte fel az USA-ban, hogy feltörték a személyes adatait és éltek vissza vele egy vagy több alkalommal. Ettől függetlenül minden korosztály veszélyeztetve van, így fontos, hogy a szülők a saját adataik mellett a gyerekükére és szüleikére is odafigyeljenek. Az időseket és a kicsiket ugyanis könnyebb kijátszani. Nézzük milyen veszélyek fenyegethetnek adott korosztályban...

Az összes személyes adatokkal való visszaélés közel 5 százalékát adják a 18 év alattiak adatai a hivatalos számítások szerint. Ennek ellenére a szakértők szerint ez sokkal magasabb ennél, csak nincs minden esetben megfelelő adat a visszaélések regisztrálására. Ez a leggyakrabban azért fordul elő, mert az elkövető maga a szülő vagy a nevelő, így az áldozatok közel fele nem tesz semmilyen jogi lépést. De ez a kör sokszor azért is van rosszabb helyzetben, mert évek is eltelhetnek amíg a visszaélés kiderül.

Legtöbbször a szülőknek eszébe sem jut, hogy a tinédzser gyerekéről érdeklődjön a bankoknál, vajon van-e a nevében nyitott számla vagy felvett hitel. De amint 18 évessé válik a gyerek és leérettségizik, már sokszor késő. Ha nem veszik időben észre a visszaélést, az érettségiig akár több 10 ezer dollár adósság is felhalmozódhat, ami azt jelenti, hogy az illető lemondhat a főiskoláról vagy egyetemről, mivel már semmilyen hitelt nem kaphat, amiből a tanulmányait finanszírozni tudná.

Ráadásul ez a kör még csak most érkezett abba a korosztályba, akiknél kétszer olyan gyakori az adatlopás aránya, mint másoknál. Ez azért van, mert ők használják a leggyakrabban a bank és hitelkártyájukat, az online banki szolgáltatásokat, vagy megfelelő védelem nélküli számítógépet. Sokkal nagyobb valószínűséggel vannak regisztrálva közösségi oldalakon is. Egy 2007-es tanulmány szerint az amerikai fiatalok 55 százaléka rendelkezett profillal valamelyik közösségi portálon, ahol általában túl sok adatot adnak meg magukról, ezzel potenciális és könnyű célponttá téve magukat.

Egy kollégiumi szoba sem túl biztonságos, ha valakinek szobatársa van, az jobban teszi, ha lakat alatt tartja a személyes iratait, ugyanis az esetek 60 százalékában ilyen módon élnek vissza az adatokkal.

A fiatal családok tagjai még rózsaszín ködben élnek, de ha engedik, hogy ellopják a hitelkártyájukat, vagy a számlájuk adatait, akkor igen rossz időknek nézhetnek elébe. A 25 - 34 éves korosztály 77 százaléka aggódik amiatt, hogy ellopják a személyi adataikat és visszaélnek vele. A legtöbben az interenet tartják veszélyesnek ezen a téren, 56 százalék fejezte ki aggodalmát az internetes biztonsággal kapcsolatban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fiataloknak gyakran egyáltalán nincsenek még megtakarításaik, ezért is érinti őket annyira rosszul például egy hitelkártyás visszaélés. Egy ilyen visszaélés sokszor teljesen tönkreteszi a hiteltörténetet, a limitek visszaeshetnek, a biztosítási díjak emelkedhetnek.

Az idő előrehaladtával középkorú dolgozóként már kevesebb az esélye, hogy ellopják az adatainkat. Ez mindössze annak köszönhető, hogy a viselkedésük egyre kevésbé kockázatos, egyre kevésbé vonzó a tolvajok számára. Jobban megnézik, hogy mire is adnak ki nagy összeget, illetve hol. De csökkenti a kockázatot az is, hogy már nem kell például lakást vagy kocsit venni, nem nagyon vannak már ehhez mérhető értékű kiadások, amelyek potenciális célponttá tennék az embert.

50 év felett az eddigieknél még jobban aggódnak az emberek a megtakarításaikért, a bankszámlájukért, mivel ez sokszor az időskori megélhetésre lett félretéve, vagy a gyerekeknek, unokáknak a megélhetés vagy az iskolai költségek kiegészítésére. Az 50 feletti amerikai korosztály 87 százaléka aggódik az adatlopások miatt, ennek ellenére itt a legkisebb a veszély.

Itt még alacsonyabb a bankon keresztül történő tranzakciók száma, bár sokszor azért a telefonban vagy levélben olyan adatokat is elárulnak, amiket nem kellene. Az 50 -64 év közöttiek 89 százaléka osztott már meg valamilyen formában (telefon, e-mail) idegennel személyes és a tolvajok számára értékes információkat.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?