8 °C Budapest

A szülők élnek vissza leggyakrabban a gyerekük adataival az USA-ban...

Pénzcentrum
2008. május 27. 11:00

A technikai fejlődés a kényelem és az előrehaladás biztosítása mellett utat nyitott az adatlopások elterjedésének. Ma már szinte mindenki veszélyben van, legyen akár gyerek vagy nyugdíjas, gazdag vagy szegény, bár az tény, hogy inkább a könnyű prédákat kedvelik...

Miközben az amerikaiak nagy része egyre többet foglalkozik a saját adatainak biztonságossá tételével, más országokban teljesen sebezhetőek az emberek. A legnagyobb kockázatnak a 25 - 34 éves korosztály van kitéve, vagyis a jó hír, hogy minél öregebbek vagyunk, annál kevésbé leszünk áldozatok. A 44 éves kor betöltése után pedig egyenesen zuhanni kezd az adatlopás valószínűsége a tapasztalatok szerint.

2007-ben közel 8,1 millió felnőtt fedezte fel az USA-ban, hogy feltörték a személyes adatait és éltek vissza vele egy vagy több alkalommal. Ettől függetlenül minden korosztály veszélyeztetve van, így fontos, hogy a szülők a saját adataik mellett a gyerekükére és szüleikére is odafigyeljenek. Az időseket és a kicsiket ugyanis könnyebb kijátszani. Nézzük milyen veszélyek fenyegethetnek adott korosztályban...

Az összes személyes adatokkal való visszaélés közel 5 százalékát adják a 18 év alattiak adatai a hivatalos számítások szerint. Ennek ellenére a szakértők szerint ez sokkal magasabb ennél, csak nincs minden esetben megfelelő adat a visszaélések regisztrálására. Ez a leggyakrabban azért fordul elő, mert az elkövető maga a szülő vagy a nevelő, így az áldozatok közel fele nem tesz semmilyen jogi lépést. De ez a kör sokszor azért is van rosszabb helyzetben, mert évek is eltelhetnek amíg a visszaélés kiderül.

Legtöbbször a szülőknek eszébe sem jut, hogy a tinédzser gyerekéről érdeklődjön a bankoknál, vajon van-e a nevében nyitott számla vagy felvett hitel. De amint 18 évessé válik a gyerek és leérettségizik, már sokszor késő. Ha nem veszik időben észre a visszaélést, az érettségiig akár több 10 ezer dollár adósság is felhalmozódhat, ami azt jelenti, hogy az illető lemondhat a főiskoláról vagy egyetemről, mivel már semmilyen hitelt nem kaphat, amiből a tanulmányait finanszírozni tudná.

Ráadásul ez a kör még csak most érkezett abba a korosztályba, akiknél kétszer olyan gyakori az adatlopás aránya, mint másoknál. Ez azért van, mert ők használják a leggyakrabban a bank és hitelkártyájukat, az online banki szolgáltatásokat, vagy megfelelő védelem nélküli számítógépet. Sokkal nagyobb valószínűséggel vannak regisztrálva közösségi oldalakon is. Egy 2007-es tanulmány szerint az amerikai fiatalok 55 százaléka rendelkezett profillal valamelyik közösségi portálon, ahol általában túl sok adatot adnak meg magukról, ezzel potenciális és könnyű célponttá téve magukat.

Egy kollégiumi szoba sem túl biztonságos, ha valakinek szobatársa van, az jobban teszi, ha lakat alatt tartja a személyes iratait, ugyanis az esetek 60 százalékában ilyen módon élnek vissza az adatokkal.

A fiatal családok tagjai még rózsaszín ködben élnek, de ha engedik, hogy ellopják a hitelkártyájukat, vagy a számlájuk adatait, akkor igen rossz időknek nézhetnek elébe. A 25 - 34 éves korosztály 77 százaléka aggódik amiatt, hogy ellopják a személyi adataikat és visszaélnek vele. A legtöbben az interenet tartják veszélyesnek ezen a téren, 56 százalék fejezte ki aggodalmát az internetes biztonsággal kapcsolatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fiataloknak gyakran egyáltalán nincsenek még megtakarításaik, ezért is érinti őket annyira rosszul például egy hitelkártyás visszaélés. Egy ilyen visszaélés sokszor teljesen tönkreteszi a hiteltörténetet, a limitek visszaeshetnek, a biztosítási díjak emelkedhetnek.

Az idő előrehaladtával középkorú dolgozóként már kevesebb az esélye, hogy ellopják az adatainkat. Ez mindössze annak köszönhető, hogy a viselkedésük egyre kevésbé kockázatos, egyre kevésbé vonzó a tolvajok számára. Jobban megnézik, hogy mire is adnak ki nagy összeget, illetve hol. De csökkenti a kockázatot az is, hogy már nem kell például lakást vagy kocsit venni, nem nagyon vannak már ehhez mérhető értékű kiadások, amelyek potenciális célponttá tennék az embert.

50 év felett az eddigieknél még jobban aggódnak az emberek a megtakarításaikért, a bankszámlájukért, mivel ez sokszor az időskori megélhetésre lett félretéve, vagy a gyerekeknek, unokáknak a megélhetés vagy az iskolai költségek kiegészítésére. Az 50 feletti amerikai korosztály 87 százaléka aggódik az adatlopások miatt, ennek ellenére itt a legkisebb a veszély.

Itt még alacsonyabb a bankon keresztül történő tranzakciók száma, bár sokszor azért a telefonban vagy levélben olyan adatokat is elárulnak, amiket nem kellene. Az 50 -64 év közöttiek 89 százaléka osztott már meg valamilyen formában (telefon, e-mail) idegennel személyes és a tolvajok számára értékes információkat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem