Csepp a tengerben: az Európa-bajnokság sem mentheti meg Svájcot

Pénzcentrum
2008. május 14. 15:00

Annak ellenére, hogy több százezer focirajongó fog svájci frankmilliókat elkölteni a jövő hónapban megrendezendő futball Európa-bajnokságon, még ez sem mentheti meg a svájci gazdaságot a lassulástól.

A svájci gazdaság számára a bajnokság csupán egy csepp lesz a tengerben, hiszen a BAK Basel kutatóintézet igazgatója, Urs Mueller is úgy vélekedik, hogy az esemény gazdasági hatása olyan kicsi, hogy rendkívül nehéz lesz felfedezni a statisztikákban.

Jövő hónapban 1,4 millió külföldi látogatóra számítanak, amely a hoteleknek és szállodáknak, illetve a kiskereskedelmi egységeknek kedvez majd. Sőt, egyértelműen a bajnokságnak lesz majd köszönhető 7500 új munkahely, amely azonban sajnálatos módon csupán átmeneti időszakra szól majd.

A svájci kormányzat által készíttetett tanulmány szerint mindez 860 millió svájci frankos bruttó hozzáadott értéket jelent, ami eltörpül a svájci gazdaság méretéhez képest, kevesebb, mint 0,2 százalékát teszi ki.

Svájc számára az sem jelenthet reményt, hogy a Németországban megrendezett Világbajnoksággal kapcsolatosan is arra jutott a DIW kutatóintézet, hogy csupán limitált hatással bírt a sportesemény a német gazdaságra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az azonban továbbra is egyértelmű, hogy bizonyos szektorok nyernek majd a bajnokságon, így a svájci hotel0ek előzetes számításai szerint a tavalyi rekord 36,4 millió vendégéjszaka idén 36,9 millió lehet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?