15 °C Budapest

Jobban fogunk élni egy év múlva?

Pénzcentrum
2008. április 11. 11:01

A lakosság úgy tűnik visszanyerte a jövőbe vetett bizalmát, hiszen az Ecostat lakossági bizalmi indexe 2008 első negyedévében 92,9 százalékot tett ki, így folytatódik az emelkedő trend. A bizalmi index mintegy 9,4 százalékponttal magasabb a három hónappal korábbinál is.


A háztartások közel fele, 55 százaléka közepesnek ítélte meg saját anyagi helyzetét, míg az átlagosnál jobb körülményekről 15 százalék számolt be. A pénzügyi helyzet megítélésében 38 százalék tart a helyzet rosszabbodásától, miközben pozitív irányú elmozdulásban csupán a lakosság ötöde bízik. A 2008 első negyedévi kedvezőbb véleményalakulásban jelentős szereppel bír, hogy nem szigorodott az adórendszer, illetve kedvezően módosultak az adójóváírás szabályai.

A lakossági bizalmi index minden részindexe javult, igaz eltérő mértékben. A korábbinál kedvezőbb tendenciát elsősorban saját pénzügyi helyzetének alakulásában, valamint a nemzetgazdaság jövőbeni fejlődésében lát a lakosság. Az ország gazdasági kilátásainak megítélésében javulást 22 százalék tart valószínűnek, s 43 százalék a pesszimisták aránya.

Az inflációs várakozások is sokat javultak, ugyanakkor ezen a területen még mindig erős a borúlátás, jelenleg még mindig magasak az inflációs félelmek, a háztartások 67 százaléka számít az árszínvonal további gyorsuló növekedésére, míg 13 százalék szerint csökkenés várható az áremelkedés ütemében.

Csekély mértékű javulás érzékelhető a munkaerő-piaci várakozások, s a jelenlegi anyagi helyzet megítélésében. A lakosság 48 százaléka nem számol a foglalkoztatás csökkenésével, a munkanélküliség 17 százalékuk szerint csökkenni fog.


A lakosság nagyobbik része nem képes megtakarítást felhalmozni. A megtakarítással rendelkező háztartások továbbra is jellemzően bankbetétben, vagy készpénzben halmozzák fel tartalékaikat. Egyre kevésbé jellemző a megtakarításokra a diverzifikáció, a háztartások 63 százaléka egyféle, 18 százalék kétféle, s 4 százalék 3 féle módon kezeli a félretett pénzt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetések időtartama is egyre inkább csökken, a lakosság nagy része ugyanis a likviditást preferálja a magasabb hozammal szemben. A legnépszerűbb megtakarítási forma az éven belüli banki lekötés, ez a háztartások 37 százalékára jellemző. Emellett a biztosítás számít még kedvelt formának, melyet a válaszadók 11 százaléka említett.

A hitelfelvételt tervező háztartások 36 százaléka ház- és lakásfelújítás, 22 százaléka személygépkocsi vásárlás céljából adósodik el. További 18 százalék házat, 14 százalék lakást, 11 százalék pedig tartós fogyasztási cikket vásárolna kölcsön segítségével.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04