28 °C Budapest

Jobban fogunk élni egy év múlva?

Pénzcentrum
2008. április 11. 11:01

A lakosság úgy tűnik visszanyerte a jövőbe vetett bizalmát, hiszen az Ecostat lakossági bizalmi indexe 2008 első negyedévében 92,9 százalékot tett ki, így folytatódik az emelkedő trend. A bizalmi index mintegy 9,4 százalékponttal magasabb a három hónappal korábbinál is.


A háztartások közel fele, 55 százaléka közepesnek ítélte meg saját anyagi helyzetét, míg az átlagosnál jobb körülményekről 15 százalék számolt be. A pénzügyi helyzet megítélésében 38 százalék tart a helyzet rosszabbodásától, miközben pozitív irányú elmozdulásban csupán a lakosság ötöde bízik. A 2008 első negyedévi kedvezőbb véleményalakulásban jelentős szereppel bír, hogy nem szigorodott az adórendszer, illetve kedvezően módosultak az adójóváírás szabályai.

A lakossági bizalmi index minden részindexe javult, igaz eltérő mértékben. A korábbinál kedvezőbb tendenciát elsősorban saját pénzügyi helyzetének alakulásában, valamint a nemzetgazdaság jövőbeni fejlődésében lát a lakosság. Az ország gazdasági kilátásainak megítélésében javulást 22 százalék tart valószínűnek, s 43 százalék a pesszimisták aránya.

Az inflációs várakozások is sokat javultak, ugyanakkor ezen a területen még mindig erős a borúlátás, jelenleg még mindig magasak az inflációs félelmek, a háztartások 67 százaléka számít az árszínvonal további gyorsuló növekedésére, míg 13 százalék szerint csökkenés várható az áremelkedés ütemében.

Csekély mértékű javulás érzékelhető a munkaerő-piaci várakozások, s a jelenlegi anyagi helyzet megítélésében. A lakosság 48 százaléka nem számol a foglalkoztatás csökkenésével, a munkanélküliség 17 százalékuk szerint csökkenni fog.


A lakosság nagyobbik része nem képes megtakarítást felhalmozni. A megtakarítással rendelkező háztartások továbbra is jellemzően bankbetétben, vagy készpénzben halmozzák fel tartalékaikat. Egyre kevésbé jellemző a megtakarításokra a diverzifikáció, a háztartások 63 százaléka egyféle, 18 százalék kétféle, s 4 százalék 3 féle módon kezeli a félretett pénzt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetések időtartama is egyre inkább csökken, a lakosság nagy része ugyanis a likviditást preferálja a magasabb hozammal szemben. A legnépszerűbb megtakarítási forma az éven belüli banki lekötés, ez a háztartások 37 százalékára jellemző. Emellett a biztosítás számít még kedvelt formának, melyet a válaszadók 11 százaléka említett.

A hitelfelvételt tervező háztartások 36 százaléka ház- és lakásfelújítás, 22 százaléka személygépkocsi vásárlás céljából adósodik el. További 18 százalék házat, 14 százalék lakást, 11 százalék pedig tartós fogyasztási cikket vásárolna kölcsön segítségével.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?