Egy korszak lezárul - kérdezd az MNB szakértőit!

Pénzcentrum
2008. április 15. 11:00

Be kell látnunk, hogy az a Kánaán, ami a világ tőkepiacain eddig tapasztalható volt a végéhez közeledik- üzenik az MNB szakértői a ma publikált stabilitási jelentésben. A jelentéssel kapcsolatosan olvasóink fórumunkban kérdezhetik az MNB szakértőit.

Fórum

Az USA lakáspiacáról kiinduló jelzáloghitel-piaci válság által okozott veszteségek nagymértékben érintik a fejlett országok pénzügyi rendszerét. Az USA jelzáloghitel-piaci válsága, a hitelek értékpapírosítása és a kockázati étvágy megváltozása miatt széles kört érint negatívan.
A nemzetközi hatások mértéke bizonytalan, mert a közvetlen és áttételes hitelpiaci kitettségek, illetve a veszteségek mértéke és pénzügyi rendszeren belüli eloszlása továbbra sem ismert teljes körűen.

A forinteszközökkel szemben elvárt hozam emelkedik, a hazai pénzügyi rendszer likviditása pedig szűkül. A magyar gazdaság kedvezőtlen növekedési kilátásai, és a külső eladósodottság magas szintje, a globális likviditás csökkenésével párhuzamosan, egyre kedvezőtlenebb helyzetbe hozzák a hazai értékpapírokat a nemzetközi befektetőkért folytatott versenyben. A hazai állampapír-piaci zavarok esetleges fennmaradása jelentős pénzügyi stabilitási kockázatnak tekintető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok likviditásának szűkülése a kockázatkezelés fejlesztését teszi szükségessé. A várakozások szerint a vállalatok a kedvezőtlen makrogazdasági környezethez és a költségsokkokhoz gyorsan alkalmazkodnak. A munkakereslet visszafogásával elkerülhetik a profitok csökkenését, így nem várható a vállalati hitelportfólió nagymértékű romlása. A vállalati alkalmazkodás eredményeképpen a reálbérek kis mértékű növekedésének és a munkanélküliség emelkedésének eredőjeként nem javul a háztartások jövedelmi helyzete. Ennek következtében a portfólióminőség korábban tapasztalt romlása folytatódhat.

Az MNB szerint a hazai bankrendszer sokkellenállóképessége megfelelő, de a jövedelmezőség csökken és erősödik a kockázat alapú verseny. Az ügyfelek hiteltörténetéről szóló széleskörű információk nagyban hozzájárulhatnának a pénzügyi intézmények kockázatainak megfelelő felméréséhez. Pénzügyi stabilitási szempontból is szükség lenne pozitív lakossági adósnyilvántartásra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16