17 donor egy millió főre? Tényleg ilyen rossz a helyzet...

Pénzcentrum
2008. január 22. 16:00

Közel 7500 embernek lenne szükséges szervdonorra Nagy-Britanniában, és sokan közül úgy halnak meg, hogy nem kapnak még egy lehetőséget, mivel nincs elég donor az összes betegnek.

Emiatt a brit kormány kidolgozott egy javaslatot, hogy növelni tudják az Egyesült Királyságban a donornak jelentkezők arányát. Az első ötlet szerint egy olyan rendszert kellene alkalmazni, aminek köszönhetően nem lenne szükséges az illetőnek beleegyeznie a halál utáni donorságba, hanem automatikusan azzá válna, ha alkalmas.


Spanyolország többek között ezt a rendszert alkalmazza, aminek köszönhetően majdnem háromszor akkora a donorok aránya mint Nagy-Britanniában. De ettől függetlenül a siker még így sem garantált. A svédeknél például, ahol szintén ez a fajta rendszer működik, 15,1 donor jut mindössze egy millió emberre, ami nem sokkal jobb, mint a brit helyzet.

Magyarországon például az egy millió főre eső donorok száma 17 és 18 között van, annak ellenére, hogy a hazai gyakorlat szerint ha valaki szeretne donor lenni, azt a háziorvosánál kell jelezni, illetve magánál kell tartania egy papírt erről, különben a családtagok döntenek arról, hogy halál esetén lehet-e donor az illető vagy sem.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem