Virsliből kétség kívül sokat fogyasztunk. Szilveszterkor pedig még tovább tudjuk fokozni az ez irányú vásárlásokat. A virsli hozzátartozik a szilveszterhez és ez az a termék amelyről mindenki sejteni véli miből készül, de csak legendák keringenek és mindenki bölcsen hallgat. Néha-néha baráti társaságokban felröppen egy-egy rémtörténet, pedig az igazság gyakran még a képzeletet is felülmúlja.
A virslivel kapcsolatos rémtörténeteket tovább fokozzák a hipermarketek polcain megjelenő, fillérekért kapható, kilós tömegárúk. Ilyenkor sokakban megfogalmazódik egy kérdés: "Ez hogy lehet?"
Miként történhet meg az, hogy pár száz forintért kapunk "minőségi húsárut". Nos erre csak egy válasz lehet: " a legkisebb is számít". Azaz beleraknak mindent ami már sehol máshol nem mutatna jól, csak pépesítve egy műbélben. De ne rohanjunk ennyire előre!
Mit mond a nagy könyv?
forrás: hvg.hu
Most következhetne itt néhány sor a virsli történetéről és a hozzá kapcsolódó kultuszról és legendákról. De nem következik. Helyette inkább nézzük meg mit mond az efféle húskészítményekről a Magyar élelmiszer könyv.
A virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő (lásd a képet) húskészítmény. Fix receptúrát nem ír elő a élelmiszerkönyv, inkább a végtermék jellemzőiről rendelkezik. A húsipari cégek ezt követően az úgynevezett gyártmánylapon rögzítik, hogy pontosan miből, milyen körülmények között gyártják terméküket, az ezen vállaltakat be kell tartani.
Nézzük a címkét!
A legkézenfekvőbb megoldás, ha meg szeretnénk tudni mit is eszünk valójában, ha megnézzük a gazdaságos termék címkéjét. Ez szerint a termék összetevői a következők: sertéshús, marhahús, víz szalonna, sertésbőrke, szójafehérje, só, burgonyakményítő, fűszerek (leginkább fehérbors), stabilizátor, savanyúság szabályzó, dextróz, antioxidáns, ízfokozó (leginkább a füst ízét szimulálják, ez olcsóbb mintha tényleg füstölnék az árut), aroma, tartósítószer.
Tehát a fenséges eledel "nyomokban" tartalmaz húst. Ezt természetesen feldúsítják némi szalonnával és bőrkével. Ez utóbbiról az élelmiszeripari szakemberek igen jó véleménnyel vannak. Szerintük a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás mint az izomfehérje.
A többi anyag beazonosítása az alábbi linken elvégezhető: http://www.omgk.hu/ELELM/2/213/a.html .
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Miért ilyen olcsó?
Virsliből egyébként szuper- és hipermarketekben, diszkontokban vásárolják a legtöbbet. Ezekben az áruházakban a legnagyobb a választék, a 139 forintos kilónkénti ártól kezdődően megtalálhatók az ezer forint feletti áron értékesített néhány dekás prémium termékek is.
Egy biztos a meghirdetett akciós áron ezek a termékek nem gyárthatók, hiszen a műbél, a segédanyagok és a füstölési költségek lényegesen magasabbak mint az eladási ár.
Akkor most hogy is van ez? Mivel érvényben van a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma ezért számtalan húskészítmény közül a vevőt csalogató virslit valóban ennyire olcsón adja a gyártó, míg más termékek esetében valamivel magasabban számláz. Az alacsony ár betudható annak is, hogy egyes cégek itthon még elfogadott, nyugatról olcsón az országba hozott húsipari melléktermékeket is beledarálnak árujukba. Az átcímkézésről nem is beszélve.
A hústermékeken a gyártó nevének feltüntetése még mindig nem kötelező , holott ez fontos információ lehet a vásárlók számára.
Aki tehát teheti válasszon márkázott terméket, még ha többe is kerül, de legalább tudja, hogy mit nem vesz legközelebb, ha nem ízlett a szilveszteri eledel.
A pelenkagyártó csecsemőkről felnőttekre vált át: ide vezetett a drasztikusan kevés gyerek születése
Japán gyorsan öregedő társadalma és csökkenő születésszáma miatt, bejelentette egy pelenkagyár, hogy felfüggeszti a csecsemőpelenka-gyártását és a felnőtteknek szánt pelenkák piacára koncentrál.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.
A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.
-
Elárulta a Lidl, milyen akciókkal készül a húsvéti szezonra
A húsvéti időszakban is változatos akciókkal és kedvezményekkel segíti a Lidl a vásárlókat.
-
Cégalapítás online: az eljárás menete lépésről lépésre (x)
Megmutatjuk, mire számíthat, ha vállalkozás indítását tervezi
-
Az ASUS újdonsága a modern munkaélmény új szintjét kínálja (x)
Az ExpertBook B9 OLED új mércét állít az üzleti laptopok számára.
- A magyar vidéken tartott ülése miatt bírálja a kormányt az ellenzék
- Kaiser Ferenc: több mint ezer légi célt tud majd követni a Vaskupola magyar lokátora
- Újabb borzalmak a rémségek zalai kertjében
- Júniusban vezetik be a dugódíjat New Yorkban
- Jó időre börtönbe küldték a gigantikus kriptobukás felelősét
- Új hajók az új balatoni szezonra - képek