Miből készül az akciós virsli? - Klikk a képre!

Pénzcentrum
2007. december 28. 06:00

Virsliből kétség kívül sokat fogyasztunk. Szilveszterkor pedig még tovább tudjuk fokozni az ez irányú vásárlásokat. A virsli hozzátartozik a szilveszterhez és ez az a termék amelyről mindenki sejteni véli miből készül, de csak legendák keringenek és mindenki bölcsen hallgat. Néha-néha baráti társaságokban felröppen egy-egy rémtörténet, pedig az igazság gyakran még a képzeletet is felülmúlja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A virslivel kapcsolatos rémtörténeteket tovább fokozzák a hipermarketek polcain megjelenő, fillérekért kapható, kilós tömegárúk. Ilyenkor sokakban megfogalmazódik egy kérdés: "Ez hogy lehet?"

Miként történhet meg az, hogy pár száz forintért kapunk "minőségi húsárut". Nos erre csak egy válasz lehet: " a legkisebb is számít". Azaz beleraknak mindent ami már sehol máshol nem mutatna jól, csak pépesítve egy műbélben. De ne rohanjunk ennyire előre!

Mit mond a nagy könyv?


forrás: hvg.hu

Most következhetne itt néhány sor a virsli történetéről és a hozzá kapcsolódó kultuszról és legendákról. De nem következik. Helyette inkább nézzük meg mit mond az efféle húskészítményekről a Magyar élelmiszer könyv.

A virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő (lásd a képet) húskészítmény. Fix receptúrát nem ír elő a élelmiszerkönyv, inkább a végtermék jellemzőiről rendelkezik. A húsipari cégek ezt követően az úgynevezett gyártmánylapon rögzítik, hogy pontosan miből, milyen körülmények között gyártják terméküket, az ezen vállaltakat be kell tartani.

Nézzük a címkét!

A legkézenfekvőbb megoldás, ha meg szeretnénk tudni mit is eszünk valójában, ha megnézzük a gazdaságos termék címkéjét. Ez szerint a termék összetevői a következők: sertéshús, marhahús, víz szalonna, sertésbőrke, szójafehérje, só, burgonyakményítő, fűszerek (leginkább fehérbors), stabilizátor, savanyúság szabályzó, dextróz, antioxidáns, ízfokozó (leginkább a füst ízét szimulálják, ez olcsóbb mintha tényleg füstölnék az árut), aroma, tartósítószer.

Tehát a fenséges eledel "nyomokban" tartalmaz húst. Ezt természetesen feldúsítják némi szalonnával és bőrkével. Ez utóbbiról az élelmiszeripari szakemberek igen jó véleménnyel vannak. Szerintük a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás mint az izomfehérje.

A többi anyag beazonosítása az alábbi linken elvégezhető: http://www.omgk.hu/ELELM/2/213/a.html .

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miért ilyen olcsó?

Virsliből egyébként szuper- és hipermarketekben, diszkontokban vásárolják a legtöbbet. Ezekben az áruházakban a legnagyobb a választék, a 139 forintos kilónkénti ártól kezdődően megtalálhatók az ezer forint feletti áron értékesített néhány dekás prémium termékek is.

Egy biztos a meghirdetett akciós áron ezek a termékek nem gyárthatók, hiszen a műbél, a segédanyagok és a füstölési költségek lényegesen magasabbak mint az eladási ár.

Akkor most hogy is van ez? Mivel érvényben van a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma ezért számtalan húskészítmény közül a vevőt csalogató virslit valóban ennyire olcsón adja a gyártó, míg más termékek esetében valamivel magasabban számláz. Az alacsony ár betudható annak is, hogy egyes cégek itthon még elfogadott, nyugatról olcsón az országba hozott húsipari melléktermékeket is beledarálnak árujukba. Az átcímkézésről nem is beszélve.

A hústermékeken a gyártó nevének feltüntetése még mindig nem kötelező , holott ez fontos információ lehet a vásárlók számára.

Aki tehát teheti válasszon márkázott terméket, még ha többe is kerül, de legalább tudja, hogy mit nem vesz legközelebb, ha nem ízlett a szilveszteri eledel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06