3 °C Budapest

Brüsszel elégedetlen velünk

Pénzcentrum
2007. december 14. 08:45

Magyarország Lengyelországgal együtt a legkritikusabb értékelést kapta az Európai Bizottságtól a lisszaboni versenyképességi célok elérését szolgáló reformprogramok végrehajtásának felülvizsgálatakor - adja hírül a Világgazdaság.

Egy bizottsági szakértő szerint a legsürgősebb előrelépés a munkavégzésre és a munkaerőpiacon maradásra serkentő újabb ösztönzők bevezetése volna. Az alapvető problémát Magyarországon az jelenti, hogy tömeges a nyugdíjba vonulás még a korhatár elérése előtt. Ugyan Brüsszel ennek változtatására vonatkozó konkrét javaslatot nem tett, a szakértő úgy gondolja, hogy egy lehetséges megoldás a korai nyugdíjba vonulás törvényi megtiltása.

A Bizottságnak emellett a már nyugdíjba vonultak munkában tartására vonatkozóan is vannak javaslatai, ezen a területen elsősorban pénzügyi ösztönzők jöhetnek számításba. Szintén az anyagi érdekeltség megteremtése lenne a kulcsa arra a problémára is, hogy a magyar nők túlságosan alacsony arányban térnek vissza a munkaerőpiacra a szülés után. A szakértő szerint ezen a területen az a legnagyobb gond, hogy nem elég nagy a különbség az otthon maradók által élvezett állami segély, illetve a visszatérés esetén kapott fizetés között.

A munkaerő-piaci problémákhoz egyébként hozzájárulnak az oktatás szerkezeti torzulásai is, ezen a területen a szakképzés és a tudományos, műszaki oktatás erősítését szorgalmazzák. Mindemellett Brüsszel azt a követelményt támasztja Magyarországgal szemben, hogy folytassa az államháztartási deficit, valamint az államadósság tartós csökkentésére irányuló intézkedések megvalósítását, s minél jobban koncentráljon a kiadási oldalra. A Bizottság a fent említett területek mellett az államigazgatás és az egészségügyi rendszer reformjának folytatására is felszólítja a kormányt.

Bőven akad még tennivaló emellett a kutatás-fejlesztés erősítése, a feketemunka kifehérítése, a vállalkozói környezet javítása, valamint a versenyszférának adott állami támogatás csökkentésének területén is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?