Brüsszel elégedetlen velünk

Pénzcentrum
2007. december 14. 08:45

Magyarország Lengyelországgal együtt a legkritikusabb értékelést kapta az Európai Bizottságtól a lisszaboni versenyképességi célok elérését szolgáló reformprogramok végrehajtásának felülvizsgálatakor - adja hírül a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy bizottsági szakértő szerint a legsürgősebb előrelépés a munkavégzésre és a munkaerőpiacon maradásra serkentő újabb ösztönzők bevezetése volna. Az alapvető problémát Magyarországon az jelenti, hogy tömeges a nyugdíjba vonulás még a korhatár elérése előtt. Ugyan Brüsszel ennek változtatására vonatkozó konkrét javaslatot nem tett, a szakértő úgy gondolja, hogy egy lehetséges megoldás a korai nyugdíjba vonulás törvényi megtiltása.

A Bizottságnak emellett a már nyugdíjba vonultak munkában tartására vonatkozóan is vannak javaslatai, ezen a területen elsősorban pénzügyi ösztönzők jöhetnek számításba. Szintén az anyagi érdekeltség megteremtése lenne a kulcsa arra a problémára is, hogy a magyar nők túlságosan alacsony arányban térnek vissza a munkaerőpiacra a szülés után. A szakértő szerint ezen a területen az a legnagyobb gond, hogy nem elég nagy a különbség az otthon maradók által élvezett állami segély, illetve a visszatérés esetén kapott fizetés között.

A munkaerő-piaci problémákhoz egyébként hozzájárulnak az oktatás szerkezeti torzulásai is, ezen a területen a szakképzés és a tudományos, műszaki oktatás erősítését szorgalmazzák. Mindemellett Brüsszel azt a követelményt támasztja Magyarországgal szemben, hogy folytassa az államháztartási deficit, valamint az államadósság tartós csökkentésére irányuló intézkedések megvalósítását, s minél jobban koncentráljon a kiadási oldalra. A Bizottság a fent említett területek mellett az államigazgatás és az egészségügyi rendszer reformjának folytatására is felszólítja a kormányt.

Bőven akad még tennivaló emellett a kutatás-fejlesztés erősítése, a feketemunka kifehérítése, a vállalkozói környezet javítása, valamint a versenyszférának adott állami támogatás csökkentésének területén is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07