5 °C Budapest

Vásárlás az ünnepek előtt: lenyúlják a pénzed a neten?

Pénzcentrum
2007. december 10. 14:00

Sokakkal előfordult már, hogy a megrendelt, csomagküldő szolgáltatással érkező termék helyett valami egészen mást talált a dobozban. Az internetes rendelés terjedésével pedig a különösebbnél különösebb élmények száma egyre növekszik. Bár ha más termék érkezik a megrendelt helyett, az még mindig nem akkora probléma, mintha kifizettük volna, és nem küldik el...

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján már többször jelent meg bírságról szóló határozat, az utolsó november elején, amikor a fogyasztók megtévesztése miatt bírságoltak meg egy csomagküldő céget. A bírság összesen 10,5 millió forint volt, ugyanis a társaság korlátozta a fogyasztók választási szabadságát is, mivel a meg sem rendelt csomagoktól az ügyfelek csak anyagi áldozatok árán tudtak megszabadulni...

Az interneten keresztül történő vásárlás a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) feladata, a hvg.hu-nak adott információk alapján évente akár ezer honlapot is átvizsgálnak a szabálytalanságok feltárása érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együtt. Az FVF honlapján megjelent információk szerint a webáruházakban történő vásárlás a kényelem és az újdonság varázsa mellett számos kockázatot rejt magában.

A honlapok ellenőrzésének célja az, hogy vajon a cégek a megfelelő módon tájékoztatják-e az ügyfeleket a termékek tulajdonságairól, és a törvényben meghatározott információk szerepelnek-e az oldalon, mint például a vásárló jogai. Az FVF tájékoztatása alapján az utóbbi időszakban vizsgált oldalak 80 százalékán nem volt feltüntetve a 2 éves szavatossági idő, sem az 1 éves jótállás, és további 60 százalék még lehetőséget sem adott a fogyasztói panaszok online megtételére.

A tájékoztatásnak törvényileg ki kell térnie arra is, hogy az internetes megrendelés és termékkiszállítás esetében a termék átvételétől számított 8 napon belül a fogyasztót indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Meghatározott esetek kivételével, amelyekről szintén információt kell adnia a webáruház üzemeltetőjének, az elálláshoz nem szükséges, hogy a termék hibás, vagy bármely okból kifogásolható legyen.

Az esetek többségében a bírság mindössze 50-100 ezer forint, de van olyan is, amikor csak figyelmeztetik a céget a hiányzó információk pótlására.

Az FVF külön felhívja a figyelmet a honlapján, hogy mindig alaposan utána kell nézni a webáruháznak ahonnan vásárolunk, és ha a fogyasztói tájékoztatás teljes körűen elérhető, akkor szabad online vásárolni. Továbbá az is fontos lépés, hogy a szerződési feltételeket, és a megrendelés folyamatát archiváljuk, így a későbbiekben a pontos részleteket tudjuk bizonyítani bármilyen probléma felmerülése esetén...

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?