12 °C Budapest

Vásárlás az ünnepek előtt: lenyúlják a pénzed a neten?

Pénzcentrum
2007. december 10. 14:00

Sokakkal előfordult már, hogy a megrendelt, csomagküldő szolgáltatással érkező termék helyett valami egészen mást talált a dobozban. Az internetes rendelés terjedésével pedig a különösebbnél különösebb élmények száma egyre növekszik. Bár ha más termék érkezik a megrendelt helyett, az még mindig nem akkora probléma, mintha kifizettük volna, és nem küldik el...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján már többször jelent meg bírságról szóló határozat, az utolsó november elején, amikor a fogyasztók megtévesztése miatt bírságoltak meg egy csomagküldő céget. A bírság összesen 10,5 millió forint volt, ugyanis a társaság korlátozta a fogyasztók választási szabadságát is, mivel a meg sem rendelt csomagoktól az ügyfelek csak anyagi áldozatok árán tudtak megszabadulni...

Az interneten keresztül történő vásárlás a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) feladata, a hvg.hu-nak adott információk alapján évente akár ezer honlapot is átvizsgálnak a szabálytalanságok feltárása érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együtt. Az FVF honlapján megjelent információk szerint a webáruházakban történő vásárlás a kényelem és az újdonság varázsa mellett számos kockázatot rejt magában.

A honlapok ellenőrzésének célja az, hogy vajon a cégek a megfelelő módon tájékoztatják-e az ügyfeleket a termékek tulajdonságairól, és a törvényben meghatározott információk szerepelnek-e az oldalon, mint például a vásárló jogai. Az FVF tájékoztatása alapján az utóbbi időszakban vizsgált oldalak 80 százalékán nem volt feltüntetve a 2 éves szavatossági idő, sem az 1 éves jótállás, és további 60 százalék még lehetőséget sem adott a fogyasztói panaszok online megtételére.

A tájékoztatásnak törvényileg ki kell térnie arra is, hogy az internetes megrendelés és termékkiszállítás esetében a termék átvételétől számított 8 napon belül a fogyasztót indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Meghatározott esetek kivételével, amelyekről szintén információt kell adnia a webáruház üzemeltetőjének, az elálláshoz nem szükséges, hogy a termék hibás, vagy bármely okból kifogásolható legyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az esetek többségében a bírság mindössze 50-100 ezer forint, de van olyan is, amikor csak figyelmeztetik a céget a hiányzó információk pótlására.

Az FVF külön felhívja a figyelmet a honlapján, hogy mindig alaposan utána kell nézni a webáruháznak ahonnan vásárolunk, és ha a fogyasztói tájékoztatás teljes körűen elérhető, akkor szabad online vásárolni. Továbbá az is fontos lépés, hogy a szerződési feltételeket, és a megrendelés folyamatát archiváljuk, így a későbbiekben a pontos részleteket tudjuk bizonyítani bármilyen probléma felmerülése esetén...

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?