18 °C Budapest

Adómentes karácsony? Az utolsók egyike lesz a mostani!

Pénzcentrum
2007. november 29. 13:00

Zúgolódnak az amerikai államok, mivel egy felemás szabályozás miatt dollárok milliárdjaitól esnek el. A vevőknek nem kell ugyanis bizonyos internetes vásárlások után forgalmi adót fizetniük...

A forgalmi adó elkerülése már régóta az egyik legnagyobb vonzereje az online rendeléseknek. Az állami és a helyi forgalmi adók átlaga ugyanis a korábbi terhekhez képest magas szintet ért el, átlagosan több mint 8,5 százalékot. Bár néhány állam, mint például Montana, vagy Oregon ebbe nem tartozik bele, mivel ott nem kell forgalmi adót fizetni.

Elméletben az a vevő, aki interneten keresztül, vagy katalógusból rendel, ugyanazt az adóterhet köteles megfizetni, mintha a helyi boltban vette volna meg a kívánt árut. Bár annyi kibúvót hagyott a javaslat, hogy csak akkor szedhet be az állam adót ezek után a vásárlások után, ha az áru a megrendelés előtt fizikailag jelen van az államban.

Ennek köszönhetően például az Amazon.com-tól, az egyik legnagyobb online áruháztól való online rendelés esetén csak Kansas, Kentucky, Észak-Dakota, és Washington államokban kell forgalmi adót fizetni, mivel ezeken a helyeken rendelkezik a kereskedő raktárépülettel.

Ezért is van az, hogy a Nemzeti Kiskereskedelemi Szövetség (National Retail Federation) szeretné megváltoztatni a vonatkozó törvényt, ugyanis így nem egyenlő elbánásban részesülnek a különböző államokban élő vevők, és az államoknak sem mindegy, hogy ezekből a vásárlásokból van-e bevétele, vagy nincs. A vásárlók körülbelül fele köteles forgalmi adót fizetni emiatt az online vásárlások során.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azokban az államokban, ahol nem kell forgalmi adót fizetni (mindössze azért, mert az online áruháznak más államban vannak a raktárai), a költségvetésbe átlagosan 15 milliárd dollárral (2 604 milliárd forint) kevesebb folyik be, és az online vásárlások évi 20 százalékos növekedésével ez a különbség csak tovább növekszik.

Gyakorlatilag ez a felemás helyzet vezetett ahhoz a tervezethez, hogy az online vásárlásokat kollektíven forgalmi adó kötelesség tegyék minden államban. Az egyeztetések már folynak a kérdéssel kapcsolatban, de várhatóan 2009 előtt nem lehet semmilyen változásra számítani, így még az idei, és a jövő évi karácsonyt a jó cégtől rendelő vevők olcsóbban úszhatják meg...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?