18 °C Budapest

Megnyíltak a karácsonyi vásárok! Mennyibe kerül idén egy bódé?

Pénzcentrum
2007. december 3. 10:00

A plázák nyitásával, és egyre fényesebb kínálatával sokszor elcsábítják a vevőket az utcai árusoktól. Így az idén na karácsonyi vásárokon részt vevők nem tudják mire számíthatnak - írja a Népszabadság.

A bizonytalanság ellenére mintegy 5-25 százalékkal nőtt a vásárokon részt vevő árusok száma, mivel sokan a külföldiekben bíznak. Emiatt a szervezők az árakon sem emeltek az előző karácsonyhoz képest, mivel tartottak attól, hogy a régi kereskedők elmaradnak.

A 6-7 éve nagyjából állandó árszint mellett a kereskedők 30-40 százaléka évről érve cserélődik. A kínálat pedig jó irányba halad, egyre inkább a karácsonyi, ünnepi jellegű árukra helyezik az árusok a hangsúlyt. A szervezők is támogatják ezt a folyamatot, így a kézművesek árengedményt, és előfoglalási kedvezményt is kaptak. Külföldön is ez a tendencia, ott a kézművesek és iparművészek 400 euróval (101 200 forint) olcsóbban települhetnek ki mint a többi árus.


November utolsó hetében szinte minden helyszínen megnyitottak a karácsonyi vásárok, a helyekre kétszeres volt a túljelentkezés. Ráadásul a tavaly szilveszterkori hatalmas forgalom miatt idén is kint szeretnének maradni december végéig az árusok, bízva az idei érdeklődésben is.

Új helyszín idén a Podmaniczky tér, és a Fehér út az Árkádnál, viszont nem lesz vásár a Nyugati téren. A legjobb helyek a Vörösmarty tér, illetve a Deák Ferenc utca, és a Városház park, mivel itt gyakran fordulnak meg külföldi vevők is. Sok helyen ezért alapos szűrésen kellett részt venni a jelentkezőknek, Debrecenben például egy öttagú zsűri határozta meg, hogy ki vehet részt a városképet egy hónapig meghatározó vásáron.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04