15 °C Budapest

Megnyíltak a karácsonyi vásárok! Mennyibe kerül idén egy bódé?

Pénzcentrum
2007. december 3. 10:00

A plázák nyitásával, és egyre fényesebb kínálatával sokszor elcsábítják a vevőket az utcai árusoktól. Így az idén na karácsonyi vásárokon részt vevők nem tudják mire számíthatnak - írja a Népszabadság.

A bizonytalanság ellenére mintegy 5-25 százalékkal nőtt a vásárokon részt vevő árusok száma, mivel sokan a külföldiekben bíznak. Emiatt a szervezők az árakon sem emeltek az előző karácsonyhoz képest, mivel tartottak attól, hogy a régi kereskedők elmaradnak.

A 6-7 éve nagyjából állandó árszint mellett a kereskedők 30-40 százaléka évről érve cserélődik. A kínálat pedig jó irányba halad, egyre inkább a karácsonyi, ünnepi jellegű árukra helyezik az árusok a hangsúlyt. A szervezők is támogatják ezt a folyamatot, így a kézművesek árengedményt, és előfoglalási kedvezményt is kaptak. Külföldön is ez a tendencia, ott a kézművesek és iparművészek 400 euróval (101 200 forint) olcsóbban települhetnek ki mint a többi árus.


November utolsó hetében szinte minden helyszínen megnyitottak a karácsonyi vásárok, a helyekre kétszeres volt a túljelentkezés. Ráadásul a tavaly szilveszterkori hatalmas forgalom miatt idén is kint szeretnének maradni december végéig az árusok, bízva az idei érdeklődésben is.

Új helyszín idén a Podmaniczky tér, és a Fehér út az Árkádnál, viszont nem lesz vásár a Nyugati téren. A legjobb helyek a Vörösmarty tér, illetve a Deák Ferenc utca, és a Városház park, mivel itt gyakran fordulnak meg külföldi vevők is. Sok helyen ezért alapos szűrésen kellett részt venni a jelentkezőknek, Debrecenben például egy öttagú zsűri határozta meg, hogy ki vehet részt a városképet egy hónapig meghatározó vásáron.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?