Nem nyugszik a Tesco! - Maguk alá gyűrik a világot...

Pénzcentrum
2007. november 27. 10:00

Az amerikai terjeszkedés csak az első lépés volt egy hihetetlenül dinamikus nemzetközi terjeszkedési folyamatban - állítja a Tesco vezérigazgatója, aki szerint a következő lépésként várhatóan Indiában terjeszkednek és nem zárható ki, hogy megjelennek az orosz piacon is.

Egy évtizeden belül árbevételének több mint felét az Egyesült Királyságon kívüli piacokról kívánja realizálni a Tesco - állítja Sir Terry Leahy, a társaság vezérigazgatója a The Times-nak adott interjújában. Az angol eredetű kiskereskedelmi lánc jelenleg mintegy 18 ezer milliárd forintra tehető éves bevételének még háromnegyedét a szigetországban gyűjti be, de november elsejétől 13 üzlethelyiséggel elindította kereskedelmi tevékenységét az USA-ban, mellyel nagy lépést tett a már korábban Kelet-Közép Európában (így többek között Magyarországon) megkezdett nemzetköziesítés útján.


A Tesco első embere szerint az 50%-os limit átlépése az árbevételben nem várható 5 éven belül, de számításaik szerint 10 évnél már kevesebbet kell a nagy eseményre várni. A diverzifikációban az USA-nak mindenképpen fontos szerep jut, de közel sem a legfontosabb, ugyanis más országokra vonatkozóan is kimondottan ambiciózus terjeszkedési terveket dolgoztak ki: elsők között foglalkoznak az indiai terjeszkedés gondolatával és nem zárható ki az sem, hogy a Tesco betör az igen dinamikusan fejlődő orosz piacra is. "Folyamatosan figyelünk a világon minden piacot" - állítja Sir Terry Leahy.

Maga az interjú azért tekinthető mérföldkőnek a Tesco történelmében, mert ez az első alkalom, hogy a társaság nyíltan beszél földrajzi terjeszkedési terveiről és többé-kevésbé konkrétan nevez meg célországokat. Korábban a cég mindig csak pénzügyi célokat tűzött ki maga elé, illetve arról beszélt, hogy hány üzletet kívánnak nyitni és mekkorára kívánják növelni eladóterületüket, azonban a "hogyan" és a "hol" kérdésekre általában nem adták meg a válaszokat. Az amerikai terjeszkedés előtt szakmai körökben ugyan már terjedtek arról pletykák, azonban a társaság az utolsó pillanatig kivárt a bejelentéssel, mely a stratégia fontos részét képezte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sir Terry cáfolta azon korábbi spekulációkat, miszerint az amerikai terjeszkedéssel vezetőváltás felé is haladna a vállalat és kifejtette: reményei szerint az elkövetkezendő években még marad a vezérigazgatói székben. A jelenleg 51 éves menedzser 1997 óta van posztján.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35